«Η ποίηση είναι ένα πράγμα ανάλαφρο, ιερό και φτερωτό» είχε επισημάνει ο Πλάτωνας στην αρχαία Ελλάδα. Περίπου 2.500 χρόνια μετά συνεχίζουμε να την κρατάμε ως κάτι “ιερό” στην καθημερινότητά μας και γενικότερα στη ζωή μας.

Με αφορμή το «Διεθνές Ακαδημαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Λογοτεχνίας L.A. Seneca» για το 2023 που απέσπασε από την Ακαδημία Φιλοσοφικών Τεχνών και Επιστημών στο Μπάρι της Ιταλίας, ο Λαρισαίος γιατρός και πολυβραβευμένος ποιητής κ. Δημήτρης Π. Κρανιώτης μίλησε στο onlarissa.gr.

 

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε και τί «αφύπνισε» τον συγγραφέα μέσα σας;

Ξεκίνησα να γράφω ποιήματα και διηγήματα από την ηλικία των 11 ετών από μια εσωτερική ανάγκη να εξωτερικεύσω τα συναισθήματά μου. Από την ηλικία των 14 ετών άρχισα να τα δημοσιεύω στον τοπικό Τύπο και τελειώνοντας το λύκειο κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή μου.

Η ποίηση είναι ένας τρόπος έκφρασης, ένας τρόπος επικοινωνίας με τους συνανθρώπους μου, για όσα σκέφτομαι και θέλω να φωνάξω δυνατά, μια εσωτερική κραυγή που παίρνει γραπτή μορφή σπάζοντας τη σιωπή μου.

Από πού αντλείτε έμπνευση;

M’ εμπνέουν τα πάντα, ό,τι βλέπω και αισθάνομαι γύρω μου. Κάθε στιγμή μπορεί να είναι στιγμή έμπνευσης και μετά ακολουθεί μια επώδυνη διαδικασία, άλλωστε η ποίηση είναι απόσταγμα ψυχής.

Κεντρικό θέμα της έμπνευσής μου είναι ο σημερινός άνθρωπος, οι ανησυχίες του, οι φόβοι του, τ’ αδιέξοδά του, οι ελπίδες του και τα όνειρά του.

Η έμπνευση γεννιέται, όταν το τυχαίο συναντήσει το πάθος του ποιητή. Είναι η θεϊκή πνοή με την οποία τα «πάντα» και το «τίποτα» μπορεί ο ποιητής να τα μετατρέψει σε ένα τεράστιο «κάτι»!

Έχετε πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό σας, με τελευταία μάλιστα το «Διεθνές Ακαδημαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Λογοτεχνίας L.A. Seneca» για το 2023 από την Ακαδημία Φιλοσοφικών Τεχνών και Επιστημών στο Μπάρι της Ιταλίας, τι περιμένετε να σας φέρει το μέλλον;

Τα βραβεία με γεμίζουν χαρά και ικανοποίηση, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μια ηθική ικανοποίηση, καθώς νιώθω πως η ποίησή μου συγκινεί τους αναγνώστες, ιδιαίτερα όταν αφορά διακρίσεις μου στο εξωτερικό, όπως η τελευταία βράβευση που αναφέρατε, καθώς νιώθω ότι η ποίησή μου έχει αγγίξει λαούς διαφορετικής κουλτούρας και διαφορετικής καθημερινότητας σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Όμως κατά τη γνώμη μου η καταξίωση ενός ποιητή έρχεται όταν το έργο του καταφέρει να αγγίξει την πλατιά μάζα των αναγνωστών και όταν διατηρείται αυτή η αναγνώρισή του στη συνείδηση των αναγνωστών στη διάρκεια του χρόνου.

Για το μέλλον το μόνο που γνωρίζω είναι ότι θα συνεχίσω να διαβάζω ποίηση και να γράφω αποτυπώνοντας με λέξεις στο χαρτί ό,τι αγαπώ, ό,τι με συγκινεί, ό,τι με πληγώνει, ό,τι με θυμώνει. Θα συνεχίσω αυτό τον ωραίο και δύσκολο δρόμο της έκφρασης μέσω της ποίησης, ακολουθώντας την προτροπή του Νίκου Καζαντζάκη «Φτάσε όπου δεν μπορείς».

Εκτός από την καλλιτεχνική σας φύση υπάρχει και η ιατρική σας ιδιότητα. Πώς έχετε καταφέρει να εξισορροπήσετε τον ποιητή με τον γιατρό;

Η ενασχόλησή μου με την ιατρική και την ποίηση καλύπτει διαφορετικές εσωτερικές ανάγκες. Άλλωστε, υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ τους, η επικοινωνία και η προσφορά. Η ιατρική και η ποίηση έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και σχετίζονται στενά με τον ανθρώπινο πόνο, που αποτελεί βασικό συστατικό της ύπαρξής του.

Η απόλυτη λογική του γιατρού και η απόλυτη ελευθερία του ποιητή δεν αλληλοαναιρούνται. Ο ρεαλισμός του γιατρού και η ευαισθησία του ποιητή αλληλοσυμπληρώνονται. Αυτό το αποδεικνύει ο μεγάλος αριθμός γιατρών που ασχολούνται με την ποίηση και τη λογοτεχνία. Ο άνθρωπος ως ψυχοσωματικό σύνολο, πρέπει να είναι σε αρμονία για να είναι υγιές και η σωματική ίαση απαιτεί θεραπεία της ψυχής, που μέσα από την ποίηση συχνά επιτυγχάνεται. Η ευαισθησία του ποιητή θεραπεύει την ψυχή και ο ρεαλισμός του γιατρού το σώμα!

Σύντομο Βιογραφικό:

Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης κατάγεται από το Στόμιο Λάρισας και ζει στη Λάρισα. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι ιατρός ειδικός παθολόγος με μεταπτυχιακό στην ιατρική, Έχει εκδώσει 10 ποιητικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε 34 γλώσσες και δημοσιεύθηκαν σε διάφορες χώρες του κόσμου. Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ποιητής σε σημαντικά Διεθνή Φεστιβάλ Ποίησης στο εξωτερικό. Το 2011 διοργάνωσε στη Λάρισα το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών και το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης. Είναι Διδάκτωρ Λογοτεχνίας, Ακαδημαϊκός στην Ιταλία, Επικεφαλής της Επιτροπής Συγγραφέων για την Ειρήνη του PEN Greece, αντιπρόσωπος του PEN Greece στη Λάρισα, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και του Παγκοσμίου Κινήματος Ποίησης.

Ραφαέλα Παπαοικονόμου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω