Μπορεί οι ηγέτες των χωρών να αποχώρησαν, όμως η Διάσκεψη για το Κλίμα στη Γλασκώβη συνεχίζεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς φαίνεται πως καταλήγουν στη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων με ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Την ίδια ώρα, αποκαρδιωτική είναι η επιστημονική μελέτη που κατέδειξε πως το περσινό καλοκαίρι υπήρξε το θερμότερο που έζησε ποτέ η Ευρώπη.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έζησε ποτέ η Ευρώπη με ακραίες θερμοκρασίες, ακραίους και παρατεταμένους καύσωνες και μέγκα-πυρκαγιές

Σύμφωνα με τη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που μελέτησε τα στατιστικά στοιχεία, η πιθανότητα να συμβεί αυτό θα ήταν μία φορά στα 10.000 χρόνια, αν ο ανθρωπος δεν είχε παρέμβει τόσο βίαια στο κλίμα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως, ως το τέλος του αιώνα, οι θερμοκρασίες ρεκόρ του 2021 θα εμφανίζονται κάθε χρόνο.

Ο ηθοποιός Αγης Εμμανουήλ ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου να τρέχει από την Ελλαδα με προορισμό τη Γλασκώβη θέλοντας να στείλει στους ηγέτες αυτό ακριβώς το μηνυμα για το κλίμα.

«Αν έμπαινα στη διάσκεψη και ρώταγα τους ηγέτες ποιος είναι ο λόγος που δεν κάνετε την υπέρβαση. Δεν μπορείτε εσείς να κάνετε την υπέρβαση, να τα αλλαξετε όλα αύριο;» δήλωσε ο ίδιος στην ΕΡΤ καθώς έφθανε στα σύνορα της Σκωτίας.

Στη Σύνοδο της Γλασκώβης όλοι αντιλαμβανονται την ανάγκη ανάληψης δράσης και στροφής στις πράσινες επενδύσεις, μονο που διαφωνούν στα οικονομικά.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες καταθέτουν την οργή του ότι τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν οι αναπτυγμένες χώρες υποσχεθεί από το 2015 δεν έχουν ακόμη χορηγηθεί.

Η ΕΕ ήρθε σε συμφωνία με το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς. Εκτιμούν πως μέσω ιδιωτικών επενδύσεων θα μοχλευθούν 1 τρισ. δολάρια για «πράσινα» έργα.

«Περιλαμβάνεται σε αυτά η χρηματοδοτική υποστήριξη στο «πράσινο» υδρογόνο, συνθετικό καύσιμα για αεροπλάνα, απευθείας δέσμευης διοξειδίου του άνθρακα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ.

Στο περιοδικο Politico με άρθρο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει τις 6+1 πρωτοβουλίες της Ελλάδας για το κλίμα όπως τις παρουσίασε και στη Σύνοδο της Γλασκώβης για:

  • «Καθαρή» Ναυτιλία
  • «Πράσινα» Νησιά
  • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • Απόσυρση Λιγνίτη
  • Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις

Μάλιστα την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου θα γίνει και επίσημα, η αναγόρευση της Χάλκης ως το πρώτο πράσινο ελληνικό νησί που θα κινείται ηλεκτρικά και θα ακολουθεί εν γένει πρότυπο και βιώσιμο τρόπο διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Eπίθεση Μπάιντεν σε Κίνα – Ρωσία για την απουσία τους από τη Διάσκεψη

Ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε δριμεία κριτική στον Σι Τζινπίνγκ και το Βλαντιμίρ Πούτιν για την απουσία τους από την κλιματική διάσκεψη στη Γλασκώβη κατηγορώντας τους για έλλειμμα ηγεσίας.

Είπε ειδικότερα ότι η Κίνα έκανε μεγάλο λάθος διότι δεν μπορεί από τη μια να διεκδικεί παγκόσμιο ρόλο και από την άλλη να δείχνει αδιαφορία για τόσο κρίσιμο ζήτημα για τον πλανήτη. Εξίσου καυστικός υπήρξε και με το Ρώσο ομολόγό του λέγοντας ότι η ρωσική τούνδρα καίγεται κι εκείνος εμφανίζεται απρόθυμος να λάβει οποιοδήποτε μέτρο κατά της κλιματικής αλλαγής.

Πεκίνο και Μόσχα απέρριψαν τις επικρίσεις Μπάιντεν, όχι κατ’ ανάγκη με πολύ πειστικά επιχειρήματα αλλά με κατηγορηματικό τρόπο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υπενθύμισε ότι εκτός από την τούνδρα καίγονται και τα δάση της Καλιφόρνιας προσθέτοντας ότι την επόμενη φορά που θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες, ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστως θα ενημερώσει το Τζο Μπάιντεν για τη δράση της Μόσχας κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στην αντεπίθεση πέρασε και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών λέγοντας ότι ήρθε η ώρα για την Ουάσινγκτον να αφήσει τις μεγαλεπήβολες δηλώσεις και να αναλάβει τις ευθύνες της με συγκεκριμένες πράξεις.

Η αλήθεια είναι ότι το κλίμα δεν είναι ούτε το μόνο ούτε το μεγαλύτερο πεδίο αντιπαράθεσης Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Ωστόσο οι επιδεινούμενες διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις της Γλασκώβης.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Λήδα Παπαδοπούλου

Περισσότερα Εδω