Η Ελβετική Ομοσπονδιακή Σύμβουλος, υπεύθυνη για το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης και Αστυνομίας Κάριν Κέλλερ Σούτερ προειδοποίησε τους υπουργούς Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η χώρα της μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψει τη ζώνη Σένγκεν, εάν ο ελβετικός λαός ψηφίσει κατά της ενίσχυσης της Frontex σε δημοψήφισμα. που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου φέτος.

«Εάν υπάρξει όχι στην ενίσχυση Frontex, είναι σαφές ότι θα πρέπει να αποχωρήσουμε από τις συνθήκες Σένγκεν-Δουβλίνο », δήλωσε η Κέλερ-Σούτερ στη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών που πραγματοποιήθηκε στη Λιλ της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα.

Ως χώρα μέλος, η Ελβετία συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της Frontex από το 2009, τον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν. Ενώ ο προϋπολογισμός του οργανισμού για το 2020 ήταν 364 εκατομμύρια ευρώ, η ΕΕ διπλασίασε τον προϋπολογισμό της για το 2022 στα 754 εκατομμύρια ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, η συνεισφορά της Ελβετίας στον προϋπολογισμό του οργανισμού αναμένεται επίσης να αυξηθεί από 24 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα το 2021 σε 61 εκατομμύρια το 2027, κατόπιν συμφωνίας της ελβετικής κυβέρνησης και της ΕΕ.

Ωστόσο, ορισμένοι Ελβετοί πολιτικοί και πολίτες δυσαρεστημένοι με το έργο της Frontex συγκέντρωσαν 62.000 υπογραφές, 12.000 περισσότερες από αυτές που απαιτούνται για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για να πουν όχι στην αυξημένη συνεισφορά της Ελβετίας στον προϋπολογισμό της Frontex.

«Μια άρνηση ενίσχυσης της Frontex θα οδηγούσε πράγματι σε σχεδόν αναπόφευκτη απόσυρση της Ελβετίας από τον οργανισμό σημείωσε η ίδια.

Εάν ο ελβετικός πληθυσμός αποφασίσει κατά της ενίσχυσης του Frontex, η Ελβετία και οι υπόλοιπες χώρες Σένγκεν έχουν στη διάθεσή τους μια περίοδο 90 ημερών για να βρουν μια κοινή λύση. Εάν δεν βρεθεί λύση, η Ελβετία θα πρέπει να φύγει μετά από τρεις μήνες.

Η Ελβετία υπέγραψε τη συμφωνία για να γίνει μέρος του χώρου Σένγκεν στις 26 Οκτωβρίου 2004 και ξεκίνησε την εφαρμογή της στις 12 Δεκεμβρίου 2008. Η χώρα δεν είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν και διατηρεί στενούς δεσμούς με το μπλοκ και έχει ευθυγραμμίσει αρκετά νόμους, ιδίως αυτούς που αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία, με τους νόμους της ΕΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελβετικές αρχές φοβούνται ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ένταξη της χώρας στη Σένγκεν.

Τον Μάιο του 2020, ένα άλλο δημοψήφισμα που προωθήθηκε από το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα διεξήχθη στη χώρα, το οποίο είχε σκοπό να τερματίσει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της ΕΕ στην Ελβετία. Το δημοψήφισμα ονομάστηκε «η στιγμή του Brexit» της Ελβετίας, ωστόσο ο ελβετικός πληθυσμός το καταψήφισε.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

 

 

Περισσότερα Εδω