Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής μίλησε στη ραδιοφωνική εκπομπή του Σπύρου Λάμπρου και της Άννας Σταματιάδου στο talk radio 98.9 με αφορμή την εθνική επέτειο, αλλά και τη διακοπή της χρηματοδότησης της ταινίας “Καποδίστριας” που ετοιμάζει τα τελευταία χρόνια .
«Όταν είμαστε ενωμένοι, κάνουμε θαύματα. Σήμερα υπάρχει μια κατάσταση αφασίας ακινησίας. Τα νέα παιδιά αντί να παίρνουν την ουσία των πραγμάτων, παίρνουν ό,τι είναι στον αφρό που είναι αυτά τα διάφορα στο διαδίκτυο, που συνήθως είναι παραπλανητικά. Στην Ελλάδα
φταίει για όλα αυτά η ελληνική παιδεία που ακολούθησε κατασκευές ξένων», σχολίασε ο κύριος Σμαραγδής μιλώντας για το πως βλέπει ο ίδιος την κοινωνία σήμερα.
Μιλώντας για τη διακοπή χρηματοδότησης της ταινίας “Καποδίστριας” ο γνωστός σκηνοθέτης το παραδέχτηκε, καταγγέλλοντας σκοτεινές δυνάμεις .
«Ναι σταματάει για την ώρα η ταινία. Σκοτεινές δυνάμεις σταματούν την προσπάθεια. Η μνησικακία δεν έχει κέρδος .Υπάρχουν άνθρωποι που η χαρά τους είναι να κάνουν κακό στους άλλους. Είναι εθνικής σημασίας ταινία. Δεν είναι ταινία του Σμαραγδή είναι ταινία του έθνους, αφού μιλάμε για τον δεύτερο μεγαλύτερο πολιτικό της χώρας μετά τον Περικλή των αρχαίων Αθηνών.
Είχε όραμα για τη χώρα μας. Αν δεν τον δολοφονούσαν, η Ελλάδα θα είχε πάρει άλλο δρόμο», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε «οι δικές μου ταινίες βάλλονται».
Ο αγαπημένος καλλιτέχνης αναφέρθηκε και στον χαμό της συζύγου του Ελένης που ήταν βασική συνεργάτιδα του και μεγάλο του στήριγμα. «Η Ελένη λείπει, αν ζούσε η ταινία θα γινόταν γιατί αυτή τα διαχειριζόταν όλα. Εγώ δεν τα ήξερα. Αν ζούσε η Ελένη θα μου έλεγε ότι θα γίνει η ταινία. Η αθωότητα της Ελένης γκρέμιζε βουνά. Πίσω από αυτά υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα και συνήθως είναι αποτυχημένοι στο σινεμά».
Ο Γιάννης Σμαραγδής που γεννήθηκε το 1946 στο Ηράκλειο Κρήτης, έχει γυρίσει ταινίες που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκαν από το κοινό: «Καβάφης», «Ελ Γκρέκο» και «Καζαντζάκης» ανάμεσά τους.
Ο κ. Σμαραγδής γίνεται ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας η οποία ιδρύθηκε το 1990, έχει την έδρα της στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας 12 ευρωπαϊκών κρατών. Η Ακαδημία συνδέεται με πλήθος από διακεκριμένα
πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και μέλη της είναι 38 κάτοχοι βραβείων Νobel καθώς επίσης δεκάδες άλλοι εκπρόσωποι του πολιτισμού με διεθνείς διακρίσεις.