Η Άρια Αγάτσα είναι αναμφίβολα από τις πιο δυναμικές γυναικείες παρουσίες στην πολιτική σκηνή.

Έχοντας μακρά επαγγελματική πορεία στη δημοσιογραφία -είναι άλλωστε από τις πρώτες γυναίκες που ασχολήθηκε με το αθλητικό ρεπορτάζ-, με βαθιές ευαισθησίες ως άνθρωπος και αγάπη για τα κοινά, βάζει τη δική της σφραγίδα με ό,τι καταπιάνεται.

«Αγαπώ την προσφορά στα κοινά, κοιμάμαι πιο ήσυχη έτσι. Και πιστεύω ότι από αυτά που μας έχει δώσει η ζωή, το όνομά μας, την υγεία μας, τη δραστηριότητά μας, να γυρίζουμε κάτι πίσω» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στον Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Η Άρια Αγάτσα θέτει και πάλι υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές της 21ης Μάϊου με τη Νέα Δημοκρατία στη Β1’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών, στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας.

Η Άρια Αγάτσα έχει καταγωγή από τη Βοιωτία, εργάζεται ως δημοσιογράφος, παρουσιάζοντας για αρκετά χρόνια το αθλητικό δελτίο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 κι έχει εκλεγεί Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) τρεις διαδοχικές φορές. Έχει διατελέσει Βουλευτής και Αντινομάρχης.

Το βιογραφικό της είναι πλούσιο καθώς εργάστηκε από νεαρή ηλικία σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Μπορεί οι οικείοι της, να μην επιθυμούσαν να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία και ειδικά με την αθλητική, ωστόσο εκείνη πείσμωσε και τα κατάφερε, χαράσσοντας τον δικό της ξεχωριστό δρόμο σε έναν χώρο που θεωρούνταν ανδροκρατούμενος.

«Είπα ότι αυτό μου αρέσει και θέλω να το κάνω. Έπεσαν λιτοί και δεμένοι πάνω μου, από την οικογένειά μου και το περιβάλλον μου, και για να μη γίνω δημοσιογράφος, και για να μην ασχοληθώ με την αθλητική δημοσιογραφία. Προσπάθησε ο πατέρας μου να με δελεάσει με κάποιες άλλες δουλειές, δεν άλλαξα γνώμη, μας πάει και το πώς κινείται ένας δημοσιογράφος… Δεν είχα πρόβλημα να δουλεύω τα Σαββατοκύριακα, δεν είχα πρόβλημα να δουλεύω αρκετές ώρες όπως χρειάζεται να δουλεύει ένας δημοσιογράφος και ξεκίνησα μία μάχη σε αχαρτογράφητα νερά γιατί δεν υπήρχαν γυναίκες. Στην αρχή υπήρχε μία δυσπιστία αλλά εγώ έκλεινα τα αφτιά μου και προχώραγα» είχε δηλώσει στον Γιώργο Κουβαρά και στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1.

Αδιαμφισβήτητα, σημαντικές στιγμές της πορείας της αποτελούν η κάλυψη πέντε Ολυμπιακών Αγώνων, με την πιο πρόσφατη διοργάνωση αυτήν του «Τόκιο 2020».

«Η αλήθεια είναι ότι είμαι από τις πρώτες γυναίκες που ασχολήθηκαν με το αθλητικό ρεπορτάζ. Τα πρώτα χρόνια στο αθλητικό ρεπορτάζ ήμουν η μόνη γυναίκα μέσα σε 25 άνδρες. Τότε μετριόμασταν στα δάχτυλα του ενός χεριού και οπωσδήποτε υπήρχε ένας, ας πούμε, ρατσισμός. «Οι πρώτες γυναίκες ξέρουν;», «τι ξέρει αυτή;», «ξέρει από αθλητισμό;»…

Σήμερα αυτό πιστεύω ότι έχει ξεπεραστεί σε έναν βαθμό ικανοποιητικό. Θέλουμε πολλή δουλειά ακόμα αλλά σε έναν βαθμό έχει ξεπεραστεί γιατί υπάρχουν πολλές πια και καλές γυναίκες που ασχολούνται με την αθλητική δημοσιογραφία και με πολλή δουλειά και πολύ μεράκι κατάφεραν και έβαλαν το εαυτό τους στον χώρο. Για μένα χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά το πρώτο και δεύτερον να κλείσω τα αυτιά μου! Συνδυαστικά» είχε σημειώσει σε συνέντευξή της στο Στούντιο 4, μιλώντας στη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και στον Θανάση Αναγνωστόπουλο.

Το 2019 απέσπασε το βραβείο του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Μπότση».

Πρόσφατα, ανακηρύχθηκε «Πρέσβειρα των Ατόμων με Αναπηρία» από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ), ενώ τιμήθηκε για τη συμβολή της στο αθλητικό στερέωμα με το βραβείο της «Κορυφαίας Αθλητικής Συντάκτριας» για το 2022 από την Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ).

Μάλιστα, η ευαισθησία της για τα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρίες είναι φανερή από την πλούσια και τακτική αρθρογραφία της για το αναπηρικό κίνημα και τους αθλητές ΑμεΑ. «Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς και οφείλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να δώσουμε στους συμπολίτες μας με αναπηρίες τη ζωή που δικαιούνται. Γι’ αυτόν το λόγο, προτίθεμαι να συνεχίσω να αγωνίζομαι, με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε όταν μιλάμε για Κοινωνική Δικαιοσύνη, να εννοούμε ευκαιρίες για όλους. Ισότητα στις ευκαιρίες, και όχι ισότητα στη μιζέρια. Όταν μιλάμε για Ελευθερία, να εννοούμε σεβασμό στα δικαιώματα όλων και όχι επιλεκτική προσβασιμότητα και ασυδοσία για οργανωμένες μειοψηφίες», γράφει σε άρθρο της για την προσβασιμότητα στην εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ.

Η ενασχόληση με τα κοινά

Η Άρια Αγάτσα γαλουχήθηκε από μικρή στην προσφορά. Κληρονομώντας τη ροπή του πατέρα της στα κοινά, η ενασχόλησή της σε αυτό το κομμάτι ήταν μονόδρομος. Εκτός από την εκλογή της στην ΕΣΗΕΑ, υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (μέλος τομέων Ισότητας, Επικοινωνίας, Αθλητισμού). Εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2009. Το 2012 ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίηση της και την αποχώρησή της από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Η Άρια Αγάτσα στην ίδια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Γρηγόρη Αρναούτογλου είχε αναφέρει για την απόφασή της να πάει από το ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία: «Εξελέγην βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2009. Εκείνη την εποχή έγινε ένας τεκτονικός σεισμός στην πολιτική στην Ελλάδα. Δεν μετακινήθηκα εγώ. Θεώρησα ότι μπορούσα να εκφραστώ με μία άλλη συνθήκη. Τότε ξένισε. Εξάντλησα και την τελευταία μέρα της θητείας μου ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μετά αξιοποίησα μια πρόταση που μου έγινε και πήγα στη ΝΔ. Δεν μετάνιωσα. Σκέφτηκα πάρα πολύ, ώρες και μέρες ατελείωτες και έπειτα αξιοποίησα μια πρόταση που μου έγινε και να σου πω την αλήθεια δεν το έχω μετανιώσει διότι θεωρώ ότι τελικά υπάρχει μια δικαίωση σε αυτό».

Σήμερα, χάρη σε πρωτοπόρες γυναίκες όπως η κ. Αγάτσα, υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα και αποδοχή των γυναικών στην Πολιτική. «Δυστυχώς μόλις το 10% των βουλευτών είναι γυναίκες και μόλις 19 γυναίκες δήμαρχοι σε σύνολο 331! Έχει αρχίσει η πολιτική ζωή και η Κοινωνία να αναγνωρίζει ότι τα γυναικεία χαρακτηριστικά, όπως η διαλλακτικότητα, η ικανότητα ανάληψης ισορροπημένου ρίσκου και η ενσυναίσθηση, αποτελούν ιδανικά όπλα για την Πολιτική», αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να ενισχυθεί η γυναικεία εκπροσώπηση στη νέα Βουλή μετά τις επικείμενες εκλογές.

Σήμερα, είναι διατεθειμένη να αφήσει την ΕΡΤ και να αγωνιστεί με όλη της τη δύναμη για τα κοινά. «Δεν είναι εύκολη υπόθεση να είναι κανείς βουλευτής, είναι μύθος ο βουλευτής με τους συμβούλους που κάνουν τη δουλειά και αυτός περιφέρεται στην περιοχή του. Πολύ παλιάς αντίληψης θεώρηση. Προσωπικά έχω μια έντονη εσωτερική ανάγκη να προσφέρω και στα κοινά. Θεωρώ ότι πρέπει να γυρίζουμε πίσω κομμάτια από τη δράση μας και τη δυναμική μας. Σήμερα όσο ποτέ, που έχει μεγαλώσει και ο γιος μου, έχω διαθέσιμο το 100% των δυνάμεών μου, και ζώντας στον Βόρειο Τομέα και συγκεκριμένα στα Βριλήσσια θέλω να μου δοθεί αυτή η ευκαιρία να τη μετουσιώσω σε πράξη», εξήγησε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ.

Ο μονάκριβος γιος της

Η Άρια Αγάτσα έχει μία μεγάλη αδυναμία, τον μονάκριβο γιο της, τον Γιώργο Κωνσταντίνο, ο οποίος ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Βόλου, ως μηχανολόγος-μηχανικός. «Ο γιος μου ήθελε να χαράξει τον δικό του δρόμο κι εγώ το υποστηρίζω αυτό, όπως πιστεύω ότι κάθε γονιός πρέπει να κάνει, να ενισχύει αυτήν την τάση και αυτή τη ροή που θέλει το παιδί να υπηρετεί» είχε πει. 

*Η Άρια Αγάτσα είναι υποψήφια Βουλευτής ΝΔ στον Βόρειο Τομέα Αθήνας (B1)
Δημοσιογράφος ΕΡΤ | Αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ | π. βουλευτής | π. Αντινομάρχης
Site: https://ariaagatsa.gr/
Facebook & Instagram: @aria.agatsa
TikTok, Youtube, Twitter & LinkedIn: @ariaagatsa

Περισσότερα Εδω