Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί μια ευκαιρία να αναβαπτισθούμε εμείς οι νεοέλληνες στο ηρωικό πνεύμα του έπους του 1940-41 και να μάθουμε πως η ζωή καταξιώνετε και ο άνθρωπος ολοκληρώνεται όταν πιστεύει σε ιδανικά και μάχεται γι’ αυτά στα μικρά και στα μεγάλα γεγονότα της καθημερινής ζωής.

Το έθνος ολόκληρο τότε έδινε την μάχη. Όλοι Έλληνες ένας άνθρωπος, όλος μια προσφορά. Είτε αγωνιζόταν στη πρώτη γραμμή με τη λόγχη στο χέρι, είτε στα μετόπισθεν με κάθε είδους προσφορά και εξυπηρέτηση στις πολλές ανάγκες, που ο πόλεμος είχε δημιουργήσει. Η ηρωική γενιά του ’40 έκανε την ανθρωπότητα να παρακολουθεί το γιγάντιο αγώνα με κομμένη την ανάσα.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, όπως ήταν φυσικό και όπως προβλέπεται από τια Συμβάσεις τις Γενεύης, ήρθε συμπαραστάτης και βοηθός στην Υγειονομική Υπηρεσία του Ελληνικού Στρατεύματος.

  • ΄Εθεσε στη διάθεση του μαχόμενου Στρατού, χειρουργεία εκστρατείας, ένα νοσοκομείο διακομιδής, το Νοσοκομείο του στην Αθήνα και το τμήμα του στην Θες/νίκη.
  • Έγινε ο διαμεσολαβητής της ανθρωπιστικής βοήθειας από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό προς τον άμαχο πληθυσμό .
  • Συγκρότησε το Σώμα Αδελφών που πρόσφερε πολύ μεγάλη συνδρομή στη λειτουργία των Νοσηλευτικών Σχηματισμών. Συνολικά διατέθηκαν περίπου 2800 Εθελόντριες Αδελφές και Νοσηλευτικά Στελέχη. Οι υπηρεσίες τους ήταν πολυτιμότατες στη ζώνη των πρόσω, όπου οι τραυματίες, οι ασθενείς και οι κρυοπαγημένοι μαχητές έβρισκαν την θερμή μητρική στοργή και περίθαλψη.

Κυρίες και δεσποινίδες προερχόμενες από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και αρκετές με πολλές ανέσεις και οικονομική ανεξαρτησία εγκατέλειψαν την άνετη ζωή, παρακολούθησαν ένα ταχύρυθμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προσέτρεξαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να απαλύνουν τον πόνο των ηρωικών μαχητών. Ο μικρός αυτός στρατός συναγωνιζόμενος σε ενθουσιασμό, επιμέλεια και εργατικότητα τις μόνιμες Αδελφές του Στρατού  νοσήλευσε 55.000 τραυματίες και ασθενείς στρατιώτες κατά την διάρκεια του πολέμου σε 58 Στρατιωτικά Νοσοκομεία, σε πολυάριθμους Υγειονομικούς Σταθμούς, σε Ορεινά Χειρουργεία του Μετώπου, σε Νοσοκομεία Εκστρατείας, σε Νοσοκομεία Διακομιδής, σε Υγειονομικούς Σιδηροδρομικούς Συρμούς, σε 4 πλωτά Νοσοκομεία, σε Κέντρα Διαλογής, σε Σταθμούς Πρώτων Βοηθειών και Παθητικής Αεράμυνας. Αλλά και στη ζώνη των μετόπισθεν η παρουσία των Εθελοντριών ήταν ουσιαστική σε όλους τους Υγειονομικούς Σχηματισμούς του Στρατού, όπως οι Γωνιές του Τραυματία, το Δέμα του Στρατιώτη, το Γραφείο Αιχμαλώτου και το τμήμα Ψυχαγωγίας του Στρατιώτη.

Την τεράστια ευθύνη της προετοιμασίας του σχεδίου επιστράτευσης των Εθελοντριών και της εφαρμογής του είχαν τα Νοσηλευτικά Στελέχη, με κορυφαία την Αθηνά Μεσολωρά. Αν η εργασία του Νοσηλευτικού προσωπικού είναι τόσο δύσκολη και τόσο απαιτητική σε δυνάμεις, χρόνο και μέσα στους ήσυχους καιρούς, ο καθένας μπορεί να φανταστεί, τι ηρωισμός χρειάζεται να καλυφθούν οι νοσηλευτικές ανάγκες πολιτών και στρατεύματος σε περιόδους πολέμου, κάτω από την απειλή των βομβαρδισμών, σε χώρους  ακατάλληλους  για νοσηλεία ασθενών και τραυματιών και με ελάχιστα μέσα.

Παντού, όπου εργάστηκαν οι Αδελφές του Ερυθρού Σταυρού πρόσφεραν με αυταπάρνηση ανεκτίμητες υπηρεσίες, αγρύπνησαν, ταλαιπωρήθηκαν, αποκλείσθηκαν από τα χιόνια, δέχθηκαν εχθρικές αεροπορικές επιθέσεις, αιχμαλωτίστηκαν και κάποιες από αυτές έδωσαν και τη ζωή τους.

Οι γενναίες  αυτές Ελληνίδες Ερυθροσταυρίτισσες  αντιμετώπισαν  άξια τις οξυμένες νοσηλευτικές ανάγκες πρόσφεραν κουβέρτες για ζεστασιά, σκηνές για στέγαση, τρόφιμα στους πεινασμένους, εμβολιασμοί για πρόληψη, φάρμακα για τους αρρώστους, έδεσαν τραύματα και φρόντιζαν τα κρυοπαγημένα πόδια των ηρώων στρατιωτών. Τραγούδησαν οι Αδελφές μαζί με τους τραυματίες για να τους ενθαρρύνουν.

Και αυτοί…. ως ευγνωμοσύνη τις έκλεισαν στη μνήμη και την καρδιά τους.

Το τμήμα ΕΕΣ Λάρισας, με την έκρηξη το πολέμου επιστράτευσε αμέσως με επείγουσα πρόσκληση του προέδρου του  απόστρατου στρατηγού Ι.΄Αρτη,  σαράντα τρείς  Εθελόντριες Αδελφές για την ενίσχυση των Στρατιωτικών Υγειονομικών σχηματισμών στου μετώπου  και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων της πόλης

Οι  Λαρισαίες  Ερυθροσταυρίτισσες συναγωνιζόμενες τις λοιπές Αδελφές του ΕΕΣ σε πατριωτισμό,  εθελοθυσία και αυταπάρνηση προσέφεραν σημαντικότατη νοσηλευτική υποστήριξη σε πολυάριθμους τραυματίες, ασθενείς, παγόπληκτους του πολέμου. Συνόδευσαν μετά την κατάρρευση του μετώπου και την διάλυση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων τους βαρύτερα πάσχοντες κατά την διακομιδή τους σε Νοσοκομεία των Αθηνών, Λαμίας και Λουτρακίου συνεχίζοντας το πολύτιμο νοσηλευτικό τους έργο ως την πλήρη αποθεραπεία τους.

Το Τμήμα του ΕΕΣ της Λάρισας και μπροστά στο φάσμα του εφιαλτικού λιμού τον χειμώνα του 1941-42 που απειλούσε με αποδεκατισμό τον αστικό κυρίως πληθυσμό της πόλης, ανέπτυξε δράση στο μέτρο του δυνατού με τέσσερις κυρίως στόχους.

  1. Την επισιτιστική αρωγή του πληθυσμού τόσο με την σύμπραξη και με άλλους κοινωνικούς φορείς της πόλης για την συγκέντρωση και διάθεση κυρίως τροφίμων,όσο  και με την διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, που έφτασε και διανεμήθηκε στην Λάρισα, την Ελασσόνα, την Δεσκάτη , τα Τρίκαλα, την Αγιά, την Αιγάνη, την Κρανιά, την Καλλιπεύκη, το Συκούριο, τα Φάρσαλα, την Καρδίτσα και την Κοζάνη.
  2. Την προστασία της παιδικής και βρεφικής ηλικίας με την διανομή γάλακτος και παιδικών τροφών προερχόμενων από δωρεές των Ερυθρών ΣταυρώνΕλβετίας και Σουηδίας.
  3. Την εξυπηρέτηση των επισιτιστικών και υγειονομικών αναγκών του Ιταλικού Στρατοπέδου αιχμαλώτων και ομήρων και την προστασία των οικογενειών τους. Το στρατόπεδο αυτό είχε εγκατασταθεί στους στρατώνες του αντιαεροπορικού πυροβολικού κοντά στο αεροδρόμιο της Λάρισας θεωρήθηκε ένα από τα σημαντικότερα της Αξονικής κατοχής στην Ελλάδα και είχα εγκλεισθεί περισσότεροι από 30.000 συνολικά κρατούμενοι Έλληνες και Σύμμαχοι,πολλοί από τους οποίους οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Το τμήμα ΕΕΣ Λάρισας απασχόλησε ζωηρά η βελτίωση των άθλιων συνθηκών κράτησης και πέτυχε την άδεια των Ιταλικών Αρχών για την είσοδο των Εθελοντριών για την περίθαλψη των κρατουμένων και μελλοθανάτων. Επίσης βοήθησε στην συγκρότηση, την επάνδρωση και παρείχε υγειονομικό υλικό στο Πρόχειρο νοσοκομείο  50 κλινών για ασθενείς κρατουμένους που λειτούργησε στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.
  4. Τέλος, την εξοικονόμηση της ιατροφαρμακευτικής βοήθειας απόρων ασθενών της Λάρισας.

Στο πλούσιο αρχειακό υλικό της Νοσηλευτικής Υπηρεσία του Ερυθρού Σταυρού Λάρισας είναι αποτυπωμένη με λεπτομέρειες η επώνυμη εθελοντική δράση των Εθελοντριών εκείνης της εποχής,

Μέχρι σήμερα οι Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού  προσφέρουν υπηρεσίες με το ίδιο πνεύμα σε ένα άλλο πολυμέτωπο πόλεμο και ίσως σκληρότερος, μιας και ο εχθρός δεν είναι ορατός αλλά υπαρκτός παντού, σαν κοινωνική πυραμίδα αναποδογυρισμένων ηθικών αξιών.

Το Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Λάρισας για να τιμήσει  τις Λαρισαίες Εθελόντριες Αδελφές του έπους του ’40  καλεί του εθελοντές και φίλους του να παραβρεθούν στην θ. Λειτουργία και το μνημόσυνο το πρωί της  Κυριακή 31 Οκτωβρίου στον Αγ. Αχίλλειο. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Εθελόντρια στο λόφο του Φρουρίου δωρεά της Εθελόντρια του πολέμου Ζήνας Πατέρα. Η απότισή  φόρου τιμής σε αυτές τις γυναίκες  που προσφέραν τις υγειονομικές  υπηρεσίες τους σε δυσμενείς συνθήκες είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι σύγχρονοι Ερυθροσταυρίτες.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω