Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών, η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, τοποθετήθηκε, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

· Αυτό που έκανε σήμερα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου, είναι πολιτική καπηλεία. Καπηλεύεται τον Ανδρέα, η μεν ΝΔ, γιατί είναι πολιτικά άνυδρη, ο δε ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι πολιτικά ετερόφωτος.

· Μέσα από τις δήθεν κόντρες τους, στημένες, μέσα από τις επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να σώσουν κάτι από αυτά, που όμως δεν σώζονται! Και μέσα στις απρέπειές τους, δεν δίστασαν να αναφερθούν λοιδορώντας ακόμη και τα οράματά του, ξεχνώντας όμως να αναφέρουν πόσο σπουδαίος ηγέτης ήταν, καθώς, έφτασε να γίνει ο ίδιος μέχρι και «η πατρίδα», για λαούς που δεν είχαν πατρίδα .

· Αυτό συμβαίνει διότι ο ελληνικός λαός δίνει ξανά δύναμη στη δύναμή μας, δύναμη στη φωνή μας, επιστρέφει στο σπίτι του, εμπιστεύεται ξανά το νέο, υπεύθυνο και σοβαρό σχέδιο για τη χώρα, εμπιστεύεται το νέο ηγέτη του που θυμίζει σε πολλά τον ιδρυτή του

· Ξέρει ο λαός μας ποιος ήταν εκείνος που έβαλε τη χώρα στο προσκήνιο της Ευρώπης, ισχυροποίησε τη θέση της, διαπραγματεύθηκε, νοιάστηκε για το λαό , για τους μη προνομιούχους , τους μικρούς, ευάλωτους ανθρώπους μας

Για το θέμα της Συμφωνίας Ελλάδας ΗΠΑ που συζητάμε

· Εμείς, πάντα στηρίζουμε κάθε ενέργεια που ενδυναμώνει την ισχύ, την αποτρεπτική ικανότητα και τελικά τον ρόλο της

χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα,εν μέσω του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.

· Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι δεν θα επισημάνουμε, παράλληλα, τα σημεία που θεωρούμε άξια κριτικής:

Η Συμφωνία, μετά την πάροδο της 5ετίας, θα παραμείνει σε ισχύ επ΄ αόριστον εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα μέρη, με γραπτή ειδοποίηση δύο χρόνια πριν. Η συμφωνία θα έπρεπε να λήγει στην πενταετία και δώδεκα μήνες νωρίτερα να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγμάτευσης για την ανανέωση της.

Πέραν των άλλων, καίρια ερωτήματα, παραμένουν αναπάντητα:

-Ποια είναι τα οφέλη που διεκδικήσαμε και πήραμε για τη χώρα μας, μέσω της συμφωνίας;

-Πώς οι ΗΠΑ εγγυώνται ρητά τα σημερινά σύνορα της χώρας μας και πώς κατοχυρώνονται τα εθνικά μας συμφέροντα

-Πώς δεσμεύονται οι ΗΠΑ να προστατέψουν αμοιβαίως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας;

-Ποια θα είναι η στάση των δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα μας, σε περίπτωση εμπλοκής της χώρας μας με την Τουρκία;

-Πήραμε αντισταθμιστικά αμυντικά οφέλη;

Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επιδιώξει αναβαθμισμένο ρόλο παρόχου και όχι απλώς καταναλωτή ασφαλείας.

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι μεγάλη ευκαιρία, να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση το θέμα των F16 που οι ΗΠΑ καλούνται να προμηθεύσουν την Τουρκία και να θέσει σοβαρά τις αντιρρήσεις μας, χωρίς άλλες δικαιολογίες και μισόλογα, να καταδείξει πόσο αυτά που στο εσωτερικό της χώρας λέει, δεν λέγονται μόνο προς εσωτερική κατανάλωση».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω