«Φρένο» στην πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να επανεκκινήσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-16 προς την Άγκυρα από μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. Με επιστολή τους στον Αμερικανό πρόεδρο, 35 Αμερικανοί Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί βουλευτές ζητούν να μην προχωρήσει σε πώληση, αλλά ούτε και σε εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της Τουρκίας.
«Τουρκικές και υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει όπλα αμερικανικής κατασκευής κατά την διάρκεια εισβολών, για να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων σκόπιμων βομβαρδισμών αμάχων και στόχων, όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης (τα όπλα) επανειλημμένα για την παραβίαση της κυριαρχίας του εδάφους συμμάχων χωρών και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος», αναφέρουν οι Αμερικανοί βουλευτές.
Έχει προηγηθεί, η κατάθεση δύο τροπολογιών από δέκα βουλευτές, με βάση τις οποίες απαγορεύεται στον πρόεδρο να προχωρήσει στην πώληση όπλων σε χώρα που συστηματικά παραβιάζει την εθνική κυριαρχία άλλης συμμαχικής χώρας.
«Η Τουρκία κάνει τα πάντα, για να αποδυναμώσει την αλληλεγγύη και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ», τονίζει ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής, Κρις Πάπας.
«Ο Ερντογάν επέλεξε να υπονομεύσει την ενότητα της συμμαχίας, απειλώντας την Ελλάδα με πόλεμο, μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία. Όλα αυτά εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες, ιδίως στο Κογκρέσο, για το κατά πόσον ο Ερντογάν μπορεί να γίνει ποτέ αξιόπιστος σύμμαχος» δηλώνει στην Καθημερινή ο κ. Πάπας.
Ελλάδα και Τουρκία είναι κρίσιμο να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά, ήταν το μήνυμα Μπάιντεν στον Ερντογάν επισημαίνει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης.
Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών, από το Ντουμπρόβνικ Φόρουμ, έδειξε στη γείτονα το δρόμο του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο.
«Ο πρωθυπουργός πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα», σημειώνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Ξέρουμε ότι η Τουρκία έχει μία αναθεωρητική στρατηγική και την υπηρετεί με αυξημένη επιθετικότητα το τελευταίο διάστημα. Δεν αμφιβάλλω ότι θα συνεχιστεί. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε εμείς και πρέπει να εξασφαλίσουμε δύο πράγματα. Το ένα είναι οι κόκκινες γραμμές μας να διατυπωθούν με σαφήνεια και εκ των προτέρων… Το δεύτερο είναι μία συστηματική διπλωματική προσπάθεια έτσι ώστε να μην εισπράττουμε απλά δηλώσεις συμπαράστασης και χλιαρές από τους εταίρους μας αλλά να έχει κόστος η Τουρκία», επεσήμανε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος.
Στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας, στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα έχει τετ α τετ την εβδομάδα που ξεκινά με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ στις 17 Ιουλίου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος
Διακομματικό «τείχος» στα τουρκικά F-16
Yπάρχει αισιοδοξία στο Κογκρέσο ότι μια από τις τροπολογίες που κατέθεσε ο Κρις Πάπας, θα καταφέρει να γίνει νόμος προς το τέλος του χρόνου που παραδοσιακά περνάει ο αμυντικός προϋπολογισμός.
Τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε ανάλογη τροπολογία να κατατίθεται και στην Γερουσία, μια κίνηση που είναι απαραίτητη για να ενσωματωθεί μια τροπολογία στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού και όσο περνούν οι ημέρες ολοένα και περισσότεροι βουλευτές προσχωρούν στον συνασπισμό που δημιουργείται ενάντια στην πώληση και την αναβάθμιση των F-16.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος δεν προτίθεται να ασκήσει έντονη πίεση στο Κογκρέσο, ούτε να εναντιωθεί στην δυναμική που έχει δημιουργηθεί κατά της πώλησης, μιας και σε λίγους μήνες έχουμε τις ενδιάμεσες εκλογές και η συνεργασία της κυβέρνησης με τους Δημοκρατικούς στο κογκρέσο είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας.
Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη