Σειρά ενημερωτικών ημερίδων για τη φυσική καταπολέμηση των τρωκτικών στις καλλιεργούμενες εκτάσεις με το αρπακτικό πτηνό Τυτώ διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΑΜΚΕ «Οργάνωση για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα – ΤΥΤΩ». Η πρώτη ημερίδα διοργανώνεται την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας Κοιλάδας.
Όπως σημειώνουν ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής και Περιαστικής Ανάπτυξης, κ.Κωνσταντίνος Βλαχούλης και ο γεωτεχνικός του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων, κ.Ιωάννης Διαμαντούλης, αναμένεται να πραγματοποιηθούν ενημερώσεις σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Λαρισαίων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και τη γνωριμία με το ωφέλιμο αρπακτικό πτηνό Τυτώ.
Να σημειωθεί πως τα επιβλαβή τρωκτικά, πέρα από τις καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, φέρουν και επικίνδυνες ζωονόσους. Οι ζημιές στην παραγωγή από τα επιβλαβή τρωκτικά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και συνήθως η καταπολέμησή τους γίνεται με την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φάρμακα).
Το νυκτόβιο αρπακτικό πτηνό Τυτώ (Tyto alba) είναι ένα είδος κουκουβάγιας/μπούφου, το οποίο ζει, φωλιάζει και αναπαράγεται εδώ και αιώνες σε παλαιά κτίρια, αποκλειστικά στα αγροτικά οικοσυστήματα. Είναι ένα εμβληματικό είδος της βιοποικιλότητας των αγροτικών οικοσυστημάτων, ωστόσο, ο πληθυσμός του μειώνεται, καθώς μειώνονται οι κλασικές φωλιές του (παλαιά κτίρια, πλίνθινα, πέτρινα, αποθήκες, σιλό, κλπ). Τρέφεται αποκλειστικά με μικρά θηλαστικά (ποντίκια και άλλα τρωκτικά) και, συνεπώς, αποτελεί την καλύτερη φυσική λύση ως ελεγκτής, θηρευτής των επιβλαβών τρωκτικών στα αγροτικά οικοσυστήματα.
Στο πλαίσιο των δράσεων, τοποθετούνται τεχνητοί κλωβοί (φωλιές) σε κατάλληλα σημεία. Στη Θεσσαλία έχουν τοποθετηθεί 120 τεχνητοί τέτοιοι κλωβοί. Βρίσκοντας έτοιμες φωλιές, τα αρπακτικά αυτά πτηνά έχουν τη
δυνατότητα γρήγορης αναπαραγωγής και ανάπτυξης του πληθυσμού τους. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λαρισαίων και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα και ενημερώνουν συνεχώς τους αγρότες για την αξία του αρπακτικού πτηνού Τυτώ στις αγροτικές καλλιέργειες.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις