Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες των ξενοδόχων μετά τις εντυπωσιακές πληρότητες του περασμένου μήνα, που «ζέσταναν» τα ταμεία των επιχειρήσεων. Εξίσου ενθαρρυντική είναι, παράλληλα, η τελευταία ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για υπέρβαση, το 2021, του 50% των τουριστικών εισπράξεων του 2019.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο εισερχόμενος τουρισμός ανέκαμψε δυναμικά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με αυξημένη πιθανότητα υπέρβασης της αρχικής της εκτίμησης για εισπράξεις, που να αντιστοιχούν στο 50% των ετήσιων εισπράξεων του 2019, τονίζεται στην τελευταία ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας με θέμα την εκτίμηση του ΑΕΠ το 2021.

Μετά από την υποτονική έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Μάιο του 2021, η δραστηριότητα ενισχύθηκε τον Ιούνιο και ανέβασε εντυπωσιακά ταχύτητα το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, συμβαδίζοντας πλέον με τις αρχικές εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει η ΕΤΕ τον Μάρτιο, για ετήσια αύξηση των εισπράξεων άνω του 80%, ώστε να πλησιάσουν το 50% του 2019.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για τις εισπράξεις. Θα κάνουμε ταμείο μετά την ολοκλήρωση της τουριστικής σεζόν, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου».

Διάχυτη η αίσθηση ότι η εισπρακτική τουριστική εικόνα του 2021 θα είναι καλύτερη σε σύγκριση με το 2020, με μια επιφύλαξη, ωστόσο, δεδομένου ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας επηρεάζεται από αστάθμητους παράγοντες, όπως η πανδημία και οι καιρικές συνθήκες. Μέχρι στιγμής υπάρχουν κρατήσεις και για τον Σεπτέμβριο, με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Μαγνησίας να υπογραμμίζει ότι «αν διατηρηθεί ο καλός ο καιρός και αν δεν έχουμε άλλα μέτρα, θα έχουμε πάρα πολλές κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι θα πάει καλά και ο Σεπτέμβριος. Δεν μπορούμε, όμως, να κάνουμε προβλέψεις».

Συσσωρευμένες υποχρεώσεις καλύφτηκαν εν μέρει τη θερινή σεζόν, αλλά τα συνολικά έσοδα δεν επαρκούν για το σύνολο της χρονιάς και την κάλυψη των απωλειών, που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας. «Ο τουρισμός απαιτεί σχεδιασμό και υπηρεσίες. Φέτος δεν υπήρξε τίποτα από τα δύο» σχολιάζει ο τουριστικός πράκτορας Βαγγέλης Δρόσος, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σκόπελο.

Θετικό μέτρο χαρακτηρίζει ο ίδιος τη θέσπιση της βίζας για τους ψηφιακούς νομάδες, άτομα, δηλαδή, που συνδυάζουν την εξ αποστάσεως εργασία με οικογενειακές διακοπές σε κάποιο τουριστικό θέρετρο, πλην, όμως, διατηρεί επιφυλάξεις για τη συνολική εικόνα του τουρισμού, με βάση τα ισχύοντα.

Αισιόδοξος εμφανίζεται, αντίθετα, ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γρηγόρης Κοντορίζος, επισημαίνοντας ότι «τον Αύγουστο υπήρξε πάρα πολύς κόσμος στο Πήλιο και οφείλεται στον εγκλεισμό μηνών όλων των Ελλήνων, που μας βοήθησαν και μας στήριξαν για ακόμη μια φορά. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό, αν συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η τουριστική κίνηση, να ξεπεράσουμε και το 50% του 2019». Σε στάση αναμονής για την τουριστική κίνηση του φθινοπώρου, ο κ. Κοντορίζος εμφανίζεται αισιόδοξος για τον Σεπτέμβριο. «Θα έχουμε κινητικότητα με κάποια συνέδρια, που διοργανώνονται σε Βόλο, Πορταριά και Μακρινίτσα. Η ανάβαση της Πορταριάς, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, προσελκύει επίσης πάρα πολύ κόσμο και αναμένουμε να διατηρηθεί η κίνηση» τονίζει.

Προσεγγίζοντας, στο μεταξύ, τις αφίξεις από το σκέλος των διεθνών αεροπορικών αφίξεων, που υπερβαίνουν τα 2/3 των συνολικών αφίξεων τουριστών στη χώρα, διαπιστώνεται συνεχής βελτίωση των επιδόσεων με αποκορύφωμα τον Αύγουστο. Η προγραμματισμένη δυναμικότητα διεθνών πτήσεων στην Ελλάδα υπερέβη τον Αύγουστο τα επίπεδα του Αυγούστου του 2019, με πολύ υψηλό βαθμό πληρότητας, ενώ τα στοιχεία καταδεικνύουν διατήρηση της δυναμικής και τον Σεπτέμβριο.

Περισσότερα Εδω