Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποβάθμισε τη σημασία του πρώτου φορτίου εξαγωγών σιτηρών από τη χώρα του μετά την εισβολή της Ρωσίας, λέγοντας ότι μετέφερε ένα μικρό μέρος της σοδειάς που πρέπει να πουλήσει το Κίεβο ώστε να βοηθήσει να διασωθεί η διαλυμένη οικονομία του.
Οι δηλώσεις αυτές, μέσω βιντεοσύνδεσης με φοιτητές στην Αυστραλία, έγιναν καθώς ολοκληρώθηκε η επιθεώρηση του πλοίου στην Τουρκία προτού συνεχίσει προς τον τελικό του προορισμό στον Λίβανο βάσει μια συμφωνίας που έχει σκοπό να μετριάσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Το πλοίο Razoni αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα μεταφέροντας 26.527 τόνους καλαμποκιού στην Τρίπολη του Λιβάνου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων – μια σπάνια διπλωματική επιτυχία σε έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς.
Όμως ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος μέχρι να ξεκαθαρίσει αν θα ακολουθήσουν και άλλα φορτία εξαγωγής σιτηρών.
«Μόλις πρόσφατα, χάρη στον ΟΗΕ σε σύμπραξη με την Τουρκία, είχαμε ένα πρώτο πλοίο με φορτίο σιτηρών, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα ακόμη. Όμως ελπίζουμε πως είναι μία τάση που θα συνεχιστεί», είπε στους φοιτητές.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ουκρανία πρέπει να εξαγάγει το λιγότερο 10 εκατ. τόνους σιτηρών ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο ανέρχεται σε 5 δισ. δολάρια τον μήνα.
Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως τρία πλοία μπορούν να αναχωρούν καθημερινά από ουκρανικά λιμάνια μετά την αναχώρηση του Razoni, ενώ ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας δήλωσε πως άλλα 17 πλοία έχουν φορτωθεί με αγροτικά προϊόντα και περιμένουν το πράσινο φως για να αποπλεύσουν.
«Ο πόλεμος … σχεδόν σκοτώνει την οικονομία. Είναι σε κώμα», είπε ο Ζελένσκι. «Ο αποκλεισμός των λιμανιών από τη Ρωσία είναι μεγάλη απώλεια για την οικονομία.»
Ο Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη πως η Μόσχα μπορεί να προσπαθήσει να εμποδίσει τις εξαγωγές παρότι υπέγραψε τη συμφωνία τον περασμένο μήνα.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters