Στα ύψη διατηρείται η ένταση στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ετοιμάζει επιθέσεις στην περιοχή του Ντονμπάς και στο Χάρκοβο, λέγοντας πως η κατάσταση στα ανατολικά παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, ενώ για το βόρειο τμήμα της χώρας είπε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις υποχωρούν αργά αλλά αισθητά. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι η αντιαεροπορική άμυνα απέτρεψε πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, λίγες ώρες μετά από χτύπημα 3 πυραύλων σε κατοικημένη περιοχή κοντά στην πόλη, με αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.

Οσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι χθες χρησιμοποιήθηκαν στο Ντονέσκτ, το Λουχάνσκ και τη Ζαπορόζια, προσθέτοντας ότι διασώθηκαν πάνω από 6.260 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 3.000 από τη Μαριούπολη. Στο μεταξύ, καθ` οδόν για τη Μαριούπολη είναι αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού, σε μία νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων.

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ θα επισκεφθεί αύριο τη Μόσχα και ακολούθως το Κίεβο, με στόχο να επιδιώξει μία ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα χορηγήσουν 300 εκατ. δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με τους New York Times, θα συνεργαστούν με συμμάχους για τη μεταφορά αρμάτων μάχης σοβιετικής κατασκευής, προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα στην περιοχή του Ντονμπάς.

Εξάλλου, κατά τη χθεσινή σύνοδο ΕΕ-Κίνας, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν προειδοποίησαν εμμέσως πλην σαφώς το Πεκίνο με επιπτώσεις στον τομέα των επενδύσεων εάν υπάρξει απόπειρα μεταστροφής των κυρώσεων ή βοήθειας προς τη Ρωσία. Από την πλευρά της, η Κίνα τόνισε ότι θα επιδιώξει την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά με τους δικούς της όρους, αποκρούοντας την πίεση για μία πιο σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω