Η πρώτη μεγάλη επιδημία χολέρας στη Συρία τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 39 ανθρώπων από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της συριακής κυβέρνησης, που κατέγραψε σχεδόν 600 μολύνσεις στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα.

Το συριακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ ότι κατέγραψε 39 θανάτους, εκ των οποίων 34 στο Χαλέπι, στον βορρά, και 594 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις, σε 11 από τα 14 κυβερνεία της χώρας, με τις περισσότερες να καταγράφονται στο κυβερνείο του Χαλεπίου.

«Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε πολύ καθυστερημένες ιατρικές συστάσεις ή στο ότι παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους που έπασχαν από χρόνιες νόσους», πρόσθεσε το υπουργείο.

Δεν διευκρινίζεται εάν αυτά τα στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνουν τις περιοχές που διαφεύγουν του ελέγχου της κυβέρνησης στον βορρά.

Για πρώτη φορά από το 2009, η χολέρα, οξεία διαρροϊκή λοίμωξη, εμφανίστηκε εκ νέου στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Συρία όπου σχεδόν τα δύο τρίτα των εργοστασίων επεξεργασίας νερού, οι μισοί σταθμοί άντλησης και το ένα τρίτο των υδατόπυργων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τα 11 χρόνια πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός στη Συρία εξαρτάται από εναλλακτικές και συχνά επικίνδυνες πηγές πόσιμου νερού, ενώ τουλάχιστον το 70% των ακάθαρτων υδάτων δεν περνά από επεξεργασία, υπογραμμίζει η Unicef.

Μια επιδημία χολέρας έπληξε φέτος το καλοκαίρι το Ιράκ, γειτονική χώρα της Συρίας για πρώτη φορά μετά το 2015.

Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια «ανησυχητική επανεμφάνιση» της χολέρας, ασθένειας που ευνοείται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έπειτα από χρόνια εξασθένησης.

Τους πρώτους εννέα μήνες της χρονιάς, 26 χώρες ανέφεραν επιδημίες χολέρας, έναντι λιγότερων από 20 χωρών ετησίως την περίοδο 2017-2021, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω