Με μεγάλη προσέλευση και πλούσιο περιεχόμενο ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία – Ο κλάδος απέναντι στην κλιματική αλλαγή & παρουσίαση αποτελεσμάτων της δράσης» τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στην αμφιθεατρική αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου Λάρισας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία», η οποία αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε από τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την επιστημονική καθοδήγηση του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας και επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή Γεώργιο Γκόρα. Η δράση συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την εταιρεία APIVITA.
Στην εκδήλωση, όπου συμμετείχε μεγάλο πλήθος από μελισσοκόμους και άλλους επαγγελματίες του αγροτικού τομέα, απηύθυνε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ο κλάδος αυτός είναι ένας από τους κλάδους με τον οποίο ασχολήθηκα επισταμένως ως Καθηγητής, ερευνητής, πριν αναλάβω την Περιφέρεια. Είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς κλάδους για την ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων, για την οποία σαν Περιφέρεια επενδύουμε πολλά. Η συνεργασία μας με τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και με την κ. Λαζαρίδου είναι υποδειγματική κι έτσι θα συνεχίσει. Έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας του μελιού και γι΄αυτό υλοποιήσαμε -στο πλαίσιο επανεκκίνησης της μελισσοκομίας- τα δύο προγράμματα που ενισχύουν σημαντικά τον κλάδο».
Παρέμβαση πραγματοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα και αγροτικής οικονομίας κ. Δημήτρης Τσέτσιλας ο οποίος εξήρε τα αποτελέσματα της δράσης και ο κ. Σωτήρης Πάστρας, Sustainability & Corporate Responsibility Manager της APIVITA, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύτιμη στήριξη της APIVITA στο πρόγραμμα και την ικανοποίηση της εταιρείας για τα εξαιρετικά του αποτελέσματα. Τέλος η κ. Έφη Λαζαρίδου CEO του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, ανέφερε τους λόγους ανάληψης της πρωτοβουλίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Από την πρώτη στιγμή που επισκεφτήκαμε τη Θεσσαλία, αμέσως μετά την καταστροφική καταιγίδα Ντάνιελ, αντιληφθήκαμε την μεγάλη ανάγκη να στηριχθούν ουσιαστικά και άμεσα νευραλγικοί τομείς του κλάδου. Εστιάσαμε στη μελισσοκομία που αποτελεί κρίσιμο ρυθμιστή του οικοσυστήματος και ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής. Με συνοδοιπόρους το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον ιδρυτικό δωρητή μας το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Ίδρυμα Λάτση και την στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ξεκινήσαμε ένα μεγάλο εγχείρημα, καλύπτοντας και τους 4 νομούς της Θεσσαλίας. Αφενός παρείχαμε στους μελισσοκόμους το αναγκαίο ζωικό κεφάλαιο προκειμένου να δημιουργήσουν νέα ανθεκτικότερα και παραγωγικότερα μελισσοσμήνη. Αφετέρου, τους παρείχαμε την απαραίτητη εκπαίδευση προκειμένου να οχυρωθούν απέναντι σε μελλοντικές απειλές που σχετίζονται με την κλιματική κρίση».
Στον κύριο κορμό της εκδήλωσης, ακολούθησε πάνελ με τίτλο «Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον κλάδο της μελισσοκομίας και στον αγροτικό τομέα», το οποίο συντόνισε η κ. Καλλιόπη Καραμποΐκη, Capacity Building Manager του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά. Στην συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Αλέξανδρος Γκουσιαρής, Επαγγελματίας Μελισσοκόμος – Εκπαιδευτής Μελισσοκομίας, ο κ. Χρήστος Χρηστάκης, Διδάκτωρ Αγροτικών Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας και ο κ. Χρήστος Πλιάτσικας Επαγγελματίας Μελισσοκόμος – Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Θεσσαλίας.
Μετά το πέρας του πάνελ, ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το οποίο παρουσιάστηκε ένας αναλυτικός απολογισμός της δράσης, με τη συμμετοχή του κ. Γιώργου Γκόρα, Επίκουρου Καθηγητή, Επικεφαλής Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, της κ. Καλλιόπης Καραμποΐκη, Capacity BuildingManager, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και της κ. Κατερίνας Αποστολοπούλου, Επαγγελματία Μελισσοκόμου – Βασιλοτρόφου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση στην οποία συμμετείχαν επαγγελματίες του κλάδου και θεσμικοί εκπρόσωποι, κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και έθεσαν τις προτάσεις τους για την ενίσχυση του κλάδου.
Αξίζει να τονισθεί, η παρουσία των 10 βασιλοτρόφων που παρέδωσαν 27.000 βασιλικά κελιά κατά τη διάρκεια του προγράμματος, στους πληγέντες μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, οι οποίοι μοιράστηκαν την εμπειρία τους και ευχαρίστησαν όλους τους συμμετέχοντες της δράσης. Οι δέκα βασιλοτρόφοι είναι οι: Καμπίσιου Ελίνα, Σενκό Ιωάννης, Αποστολοπούλου Κατερίνα, Γιαννακόπουλος Αλέξανδρος, Λιάτσος Αλέξανδρος, Ξηρός Γιώργος, Κολέτας Δημήτρης Στάμου Περικλής, Λαμπρογεώργος Κωνσταντίνος και Τοπαλίδης Ιωάννης
Η επιτυχία του προγράμματος και η μεγάλη προσέλευση των επαγγελματιών στη συγκεκριμένη εκδήλωση προσφέρει αισιοδοξία για τον κρίσιμο κλάδο της μελισσοκομίας, τον οποίο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά θα συνεχίζει να στηρίζει. Για αυτό το λόγο προγραμματίστηκε και ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα Bασιλοτροφίας για την Στερεά Ελλάδα.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις