Ο υδράργυρος αποτελεί ένα εξαιρετικά τοξικό μέταλλο, το οποίο προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις, όταν η χρήση των αγαθών που τον εμπεριέχουν είναι άμετρη και άσκοπη. Τον συναντάμε σε πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως θερμόμετρα, λάμπες φθορισμού  και ηλεκτρονικές συσκευές. Η ανεύθυνη απόρριψη ή καταστροφή αυτών των αντικειμένων οδηγεί στην απελευθέρωση του υδραργύρου στο περιβάλλον μας, η έκθεση στον οποίο φέρει σοβαρές και πολλες φορές, μη αναστρέψιμες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία. Ο υδραργυρος, αποτελεί ταυτόχρονα, πηγή μόλυνσης του περιβάλλοντος, καθώς επιβαρύνει τα ύδατα και τα εδάφη, επηρεάζοντας την υδρόβια ζωή. Η κατανόηση λοιπόν των επιπτώσεων αυτών και η υιοθέτηση πρακτικών για τη μείωση της χρήσης και την ορθή διάθεσή του, είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος και την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 22 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική ηλεκτρονική διάσκεψη με τίτλο “Πόλη χωρίς υδράργυρο: Danger in our Homes“, συγκεντρώνοντας εμπειρογνώμονες και φορείς με γνώση και εμπειρία σε θέματα γύρω από το ζήτημα. Η ηλεκτρονική διάσκεψη επικεντρώθηκε στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με την χρήση προϊόντων που περιέχουν υδράργυρο και στην προώθηση της αλλαγής συμπεριφοράς, για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς υδράργυρο. Με τη συμμετοχή διαφόρων οργανισμών και ιδρυμάτων, το συνέδριο έριξε φως σε βασικές πτυχές που σχετίζονται με αυτού του είδους το περιβαλλοντικό ζήτημα και ανέδειξε στρατηγικές για τον μετριασμό του.

Στη διάσκεψη, ο Κος Δημήτρης Μπανούσης (Environment Expert και Εκπρόσωπος του Πράσινου Ταμείου) τόνισε το ρόλο των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE, στη στήριξη πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της ρύπανσης από υδράργυρο. Αυτές οι πηγές χρηματοδότησης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο να μπορέσουν έργα όπως το LIFE MERCURYFREE να εφαρμόσουν αποτελεσματικές λύσεις, να διεξάγουν έρευνα και να προωθήσουν βιώσιμες πρακτικές.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, εκπρόσωποι από το Εθνικό Πολυτεχνείο του Lviv παρουσίασαν μια μελέτη με θέματα που σχετίζονται με τον υδράργυρο σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η έρευνα αυτή παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την ενσωμάτωση των στρατηγικών ευαισθητοποίησης και μετριασμού του υδραργύρου στα εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών, διασφαλίζοντας ότι οι μελλοντικές γενιές θα είναι καλά ενημερωμένες και εξοπλισμένες για την αντιμετώπιση αυτής της περιβαλλοντικής πρόκλησης. Μια άλλη σημαντική πτυχή που καλύφθηκε, ήταν η οργάνωση των μέτρων για την ανίχνευση και την ορθή διάθεση του υδραργύρου και των αποβλήτων που τον εμπεριέχουν. Οι εμπειρογνώμονες μοιράστηκαν βέλτιστες πρακτικές και κατευθυντήριες γραμμές, τονίζοντας τη σημασία του ασφαλούς χειρισμού και της διάθεσης για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων ρύπανσης.

Το κρατικό ίδρυμα “Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών του Lviv του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας” τόνισε τους τομείς δραστηριότητάς του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτής της ρύπανσης. Περιγράφοντας τις προσπάθειές τους, το ίδρυμα ανέδειξε τη δέσμευση του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία που συνδέονται με την έκθεση στον υδράργυρο.

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης επικεντρώθηκε γύρω από τους πρακτικούς τρόπους εξάλειψής του με κύρια ομιλήτρια την Ροζαλία Μαρία Αναστασιάδη (PhD, R&D Manager (Wet Products). Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες του συνεδρίου έλαβαν μέρος σε ένα εργαστήριο, ανταλλάσσοντας ιδέες και αποτελεσματικές στρατηγικές για τη μείωση της χρήσης υδραργύρου, ιδίως στα οικιακά προϊόντα. Οι συζητήσεις αυτές είχαν ως στόχο να ενδυναμώσουν τα άτομα και τα νοικοκυριά να λάβουν προληπτικά μέτρα για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος διαβίωσης.

Η ηλεκτρονική διάσκεψη, η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον συμμετεχόντων από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, λειτούργησε ως δίοδος για την ευαισθητοποίηση και την προώθηση της αλλαγής συμπεριφοράς αναφορικά με τη ρύπανση από υδράργυρο. Με την εφαρμογή καινοτόμων στρατηγικών, την προώθηση εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και την ενθάρρυνση υπεύθυνων πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων, μπορούμε να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και να προστατεύσουμε το περιβάλλον από τις βλαβερές αυτές συνέπειες.

Να σημειωθεί, πως καθώς  η ηλεκτρονική διάσκεψη είναι μαγνητοσκοπημένη,  μπορείτε να την παρακολουθήσετε το επόμενο διάστημα και στο καναλι του εργου στο youtube! Κάντε εγγραφή σήμερα για να ενημερωθείτε μόλις η διάσκεψη είναι διαθέσιμη.

Link για το youtube κανάλι: https://www.youtube.com/@lifemercuryfree/

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω