«Συγγνώμη» ζήτησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ιαπωνία το γεγονός ότι το Κίεβο έβαλε σε αντιφασιστικό βίντεο τη φωτογραφία του αυτοκράτορα Χιροχίτο, μαζί με εκείνες του Αδόλφου Χίτλερ και του Μπενίτο Μουσολίνι.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μετά τις αντιδράσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης, το Κίεβο έβγαλε τη φωτογραφία του Χιροχίτο από το βίντεο και με ανάρτηση απολογήθηκε για το γεγονός.

Η Ιαπωνία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει χορηγήσει στο Κίεβο δάνεια ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων και έχει δεχθεί εκατοντάδες πρόσφυγες πολέμου.

Το Τόκιο θα συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία, αλλά η συμπερίληψη του Χιροχίτο στο βίντεο ήταν «απολύτως ανάρμοστη», δήλωσε ο Γιοσιχίκο Ισοζάκι, ο δεύτερος τη τάξει στο υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας.  «Η παρουσίαση του Χίτλερ, του Μουσολίνι και του αυτοκράτορα στο ίδιο πλαίσιο είναι κάτι απολύτως ανάρμοστο. Ήταν κάτι εξαιρετικά λυπηρό», δήλωσε ο Ισοζάκι.

Η ουκρανική κυβέρνηση ανάρτησε το επίμαχο βίντεο την 1η Απριλίου. Αυτό αφορούσε στη ρωσική εισβολή και κατέληγε στο μήνυμα: «Ο φασισμός και ο ναζισμός ηττήθηκαν το 1945», μαζί με τις φωτογραφίες των Χιροχίτο, Χίτλερ και Μουσολίνι.

Αφού αφαίρεσε την εικόνα του Χιροχίτο, η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε «ειλικρινά συγγνώμη» για το λάθος. Συμπλήρωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλει τον «φιλικό λαό της Ιαπωνίας». Ο ουκρανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία, Σεργκέι Κορσούνσκι, επίσης ζήτησε συγγνώμη μέσω Twitter, λέγοντας ότι ο δημιουργός του βίντεο «δεν είχε αντίληψη της ιστορίας».

Να σημειωθεί ότι οι ιστορικοί είναι διχασμένοι για το ρόλο του Χιροχίτο στη διάρκεια του πολέμου, με τους συντηρητικούς να είναι ευαίσθητοι με τον συσχετισμό του ιάπωνα αυτοκράτορα με τις φρικαλεότητες του πολέμου που διέπραξε η χώρα, μέλος των δυνάμεων του Άξονα, μαζί με τη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία.

Κάποιοι Ιάπωνες, χρήστες των social media, επέκριναν το αρχικό βίντεο και κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει την υποστήριξή της στην Ουκρανία. Άλλοι έλεγαν ότι θα ήταν πιο κατάλληλο να είχε χρησιμοποιηθεί η φωτογραφία του Χιντέκι Τόγιο, πρωθυπουργού της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος καταδικάστηκε ως εγκληματίας πολέμου και απαγχονίστηκε το 1948.

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω