To περιστατικό το οποίο πέντε μαθητές κατέληξαν στο νοσοκομείο-εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας – έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ σε κλαμπ της Αττικής, κλήθηκε να σχολιάσει στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «ZOIGR» με τη Χριστίνα Βίδου, η Κωνσταντίνα Δημογλίδου, Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.
Συνομιλώντας λοιπόν, στην ΕΡΤ με την Χριστίνα Βίδου, η κα Δημογλίδου, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο γεγονός αλλά και γενικότερα το θέμα των αλκοολούχων και νοθευμένων ποτών, ανέφερε «Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Όταν μιλούμε για αλκοόλ δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση των γονέων. Τι εννοώ; Η νομοθεσία προβλέπει ότι απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους σε οποιοδήποτε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Είτε μιλάμε για ένα κέντρο διασκέδασης όπως το συγκεκριμένο κατάστημα, τα οποία λειτουργούν συνήθως μετά τις 12 το βράδυ, είτε για ένα απλό καφέ μπαρ το οποίο λειτουργεί και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη και η αγορά αλκοολούχων ποτών από μία κάβα από ανήλικο κανονικά δεν θα πρέπει να επιτρέπεται. Και ξαναλέω, είτε υπάρχει συναίνεση των γονέων είτε όχι, δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση του γονέα για την κατανάλωση αλκοόλ, το καταλαβαίνετε… Μιλάμε για το αδίκημα της έκθεσης του ανηλίκου σε κίνδυνο και τιμωρείται από το νόμο. Όμως, στη συγκεκριμένη εκδήλωση να πούμε, υπήρχε συναίνεση των γονέων».
Και συμπλήρωσε «Πρόκειται για μία ιδιωτική εκδήλωση την οποία είχαν κανονίσει τα 15μελή συμβούλια, τεσσάρων λυκείων, αν δεν κάνω λάθος, με τη συναίνεση των γονέων. Η συμφωνία βέβαια ήταν και με τα παιδιά τους και με το κατάστημα ότι δεν θα προσφερθεί αλκοόλ στους μαθητές του Λυκείου, καθώς ήταν ανήλικοι κάτω των 17 ετών. Επίσης, η νομοθεσία υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων αυτών να έχουν σε εμφανή σημεία παντού την ένδειξη ότι απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ κάτω των 17 και ότι τιμωρείται με συγκεκριμένη νομοθεσία. Όμως, εδώ πρέπει να μπει και ο παράγοντας γονέας. Κατά πόσο θεωρούμε ότι είναι δυνατά τα παιδιά μας να αντισταθούν όταν θα βρεθούν σε ένα τέτοιο χώρο διασκέδασης που το αλκοόλ θα ρέει άφθονο γύρω τους, σε περίπτωση που υπήρχαν και άλλοι προσκεκλημένοι. Διότι, εδώ μιλάμε για μια ιδιωτική εκδήλωση, γι’ αυτό και επιτρεπόταν η είσοδος των παιδιών σε αυτό το κέντρο διασκέδασης. Διαφορετικά απαγορεύεται σε ανηλίκους η είσοδος σε τέτοια κέντρα διασκέδασης. Εδώ μιλάμε όμως για μια ιδιωτική εκδήλωση. Κατά πόσο λοιπόν τα παιδιά μας μπορούν να αντισταθούν στην κατανάλωση αλκοόλ όταν βρεθούν σε τέτοια μέρη;».
Για να γίνει κατάσχεση κάποιων ποτών και έλεγχος απαιτείται διαδικασία που γίνεται και από άλλες αρχές μαζί με την Ελληνική Αστυνομία για να διαπιστωθεί αν είναι νοθευμένα τα ποτά – Δεν την κάνει η αστυνομία – Δεν έχουμε δικαίωμα να δεσμεύσουμε ποτά
Έπειτα, ως προς τους ελέγχους εισόδου στα καταστήματα δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το εξής «Ουσιαστικά τα καταστήματα αναγκάζονται να κάνουν κάποιους ελέγχους όταν δουν αστυνομικούς να κινούνται κοντά στο κατάστημα γιατί έχουν γίνει πολλές φορές καταγγελίες για τέτοια καταστήματα και έχει βρεθεί η αστυνομία να ελέγξει σε τέτοια καταστήματα στο αν υπάρχουν ανήλικοι και αν σερβίρεται αλκοόλ. Και επειδή έχει γίνει και πολύ λόγος για τα νοθευμένα ποτά σε αυτή την περίπτωση, εδώ, δεν σχηματίστηκε δικογραφία επειδή προσφέρθηκαν νοθευμένα ποτά. Άλλωστε αυτό δεν μπορεί να διαπιστωθεί άμεσα από την αστυνομία. Θα πρέπει να γίνει συγκεκριμένη διαδικασία. Το αδίκημα εδώ είναι η προσφορά του αλκοόλ σε ανήλικους. Έχουν εκθέσει τα παιδιά σε κίνδυνο. Είδαμε άλλωστε ότι κατέληξαν 8 παιδιά στο νοσοκομείο». Όσο για το αν η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει ελέγχους σε καταστήματα υπογράμμισε «Φυσικά. Να ξεκαθαρίσω όμως, κάτι εδώ. Η Οικονομική Αστυνομία και πλέον η Διεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος, όπου υπάρχει και τμήμα της Οικονομικής Αστυνομίας κάνει ελέγχους για φορολογικό και οικονομικό έλεγχο σε τέτοιου είδους καταστήματα. Όμως, για να γίνει η κατάσχεση κάποιων ποτών, η δέσμευση κάποιων ποτών και να γίνει έλεγχος, θα πρέπει να υπάρχει υπάλληλος του ΣΔΟΕ ή τελωνειακής αρχής από το Χημείο του Κράτους. Είναι διαδικασία που γίνεται μαζί με άλλους λειτουργούς. Δεν την κάνει η αστυνομία. Δεν έχουμε δικαίωμα να δεσμεύσουμε ποτά. Αυτό προσπαθώ να σας εξηγήσω για να γίνει ο έλεγχος. Αυτή η διαδικασία γίνεται και από άλλες αρχές μαζί με την Ελληνική Αστυνομία για να διαπιστωθεί αν είναι νοθευμένα τα ποτά».
Τέλος, ερωτηθείσα για το αν πιστεύει ότι ήταν νοθευμένα τα ποτά και για το τι γίνεται με τα αποτελέσματα, η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, κα Κωνσταντίνα Δημογλίδου έδωσε στη δημοσιογράφο την παρακάτω απάντηση «Φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα από το χημείο του κράτους που γίνεται η ανάλυση έτσι ώστε να σχηματιστεί και ανάλογη δικογραφία διότι μέχρι στιγμής έχουμε μόνο την περίπτωση της έκθεσης, ξαναλέω, λόγω του ότι προσφέρθηκε αλκοόλ σε ανηλίκους».
Όλη η συνέντευξη της κας Δημογλίδου ακολουθεί παρακάτω:
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος