Κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΚΚΕ την ερχόμενη Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024, στο μνημείο εκτελεσθέντων του Μεζούρλου, με αφορμή τα 80 χρόνια απελευθέρωσης της Λάρισας απηύθυνε η Τομεακή Οργάνωση του κόμματος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί της Πέμπτης.

Αναλυτικά όσα διατυπώθηκαν:

«80 χρόνια πριν, 23 Οκτώβρη 1944, τότε που ο λαός της Λάρισας, γιόρταζε ενώ οι ναζί κατακτητές τρέπονταν σε φυγή. Τότε που ο λαός της πόλης ζητωκραύγαζε στην παρέλαση της θρυλικής Ταξιαρχίας Ιππικού του ΕΛΑΣ: “Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα…” Τότε που στους δρόμους της πόλης ξεχύθηκε μια λαοθάλασσα, με καθοδηγητή, αιμοδότη και οργανωτή το ΚΚΕ που σάλπισε την αντίσταση, δημιούργησε το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ. Τιμάμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που κράτησαν το “φως αναμμένο, που αγωνίστηκαν για τα λαϊκά συμφέροντα και τη λευτεριά. Με το όπλο, τα χωνιά και την προκήρυξη.

Τις χιλιάδες λαού που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις, στις απεργίες, στα σαμποτάζ, στη σύγκρουση του Δεκέμβρη και του κορυφαίου αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Έμειναν αλύγιστοι στα μμπουντρούμια, στα βασανιστήρια και στις εκτελέσεις. Αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν μένει στάσιμο, ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής.Αυτή η χαρά, αυτή η νίκη δεν χαρίστηκε από κανέναν στον λαό μας, όπως ποτέ άλλωστε δεν του χαρίζεται τίποτα. Την νίκη του την κέρδισε με το αίμα του, με τεράστιες θυσίες, αλλά και με τη μαχητική του εισβολή στο προσκήνιο της Ιστορίας, με μπροστάρη, εμπνευστή και καθοδηγητή το ΚΚΕ. Τίποτα από όσα πέτυχε το Κόμμα και ο λαός μας εκείνη την περίοδο δεν ήταν δεδομένο, ούτε βέβαια εύκολο.

Κρατάμε το κόκκινο νήμα της ηρωικής Ιστορίας μας, για να το ξεδιπλώσουμε, να το φτάσουμε ως το τέλος, για τη νίκη του λαού, τον Σοσιαλισμό! Με το ΚΚΕ στον δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής.

Ογδόντα χρόνια μετά ό,τι οδήγησε στον ιμπεριαλιστικό Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ακόμα εδώ. Είναι εδώ η αντιπαράθεση μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών και των ιμπεριαλιστικών τους ενώσεων. Εκφράζεται με διάφορους τρόπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά το αντικείμενό της είναι πάντα το ίδιο: Η μοιρασιά και η λεία στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, οι σφαίρες επιρροής, οι αγορές, οι δρόμοι μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων και ο έλεγχός τους. Με μια λέξη: Το άπληστο καπιταλιστικό κέρδος!

Η “μεγάλη εικόνα” είναι ότι σήμερα οξύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Και τέτοιες ανακατατάξεις ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν αναίμακτα. Κάθε μέρα κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο ιμπεριαλιστικά μπλοκ: Το ευρωατλαντικό με επικεφαλής τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις μεταξύ τους διαφοροποιήσεις και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό μπλοκ, με επικεφαλής τη Ρωσία και την Κίνα.

Για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, που “ματώνουν” καθημερινά τον λαό, η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, σπρώχνει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στο σφαγείο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των συμμάχων τους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, την έχουν μετατρέψει σε αμερικανο ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Έχουν τεράστιες ευθύνες για την προώθηση του στόχου εξασφάλισης της συνοχής της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ που βάζει στο στόχαστρο και τους λαούς των Βαλκανίων, προωθεί την ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου, το παζάρεμα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Η επέκταση και η επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου γκρεμίζουν σαν χάρτινο πύργο όλα τα προσχήματα της εμπλοκής και στήριξης των δολοφονικών σχεδιασμών.

Όσα αναμασάνε περί πολέμων “πολιτισμών”, “θρησκειών”, για την “ειρήνη”, τη “δημοκρατία”, ενάντια στην “τρομοκρατία”, ενάντια στην “καταπίεση πληθυσμών”, το “δικαίωμα στην αυτοάμυνα” κ.ά., είναι για να σέρνουν τους λαούς στους άδικους πολέμους, για να κρύψουν ότι η αιτία τους βρίσκεται στους ανταγωνισμούς για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων κάθε χώρας, για τον έλεγχο των πηγών και δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, εμπορευμάτων, πρώτων υλών κ.ά . Για όλα αυτά σπαταλούν δισ. ευρώ για ΝΑΤΟικούς σκοπούς, 500.000 ευρώ τη μέρα για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, στηρίζουν το πέρασμα της ΕΕ σε πολεμική οικονομία. Την ώρα που ο λαός μας στενάζει από την ακρίβεια, το καθηλωμένο εισόδημα, την ακριβότερη ενέργεια, τη φοροληστεία, την εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών. Τα κέρδη των ομίλων χτυπάνε ρεκόρ, αλλά θέλουν κι άλλα, δεν σταματάνε πουθενά.

Απέναντι σε αυτή την εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, με τη συναίνεση των κομμάτων της βολικής αντιπολίτευσης Ο λαός και η νεολαία μία επιλογή έχουν! Να δυναμώσουν την πάλη τους. Για να επιστρέψουν όλα τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων και να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης που παλεύει για το αυτονόητο δικαίωμα να ζήσει στη δική του πατρίδα την οποία του στερούν. Γι’ αυτό και είναι ελπιδοφόρες οι πολυάριθμες αντιδράσεις, τόσο αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και στρατευμένων νέων, παιδιών του λαού.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των φαντάρων να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και ιδιαίτερα όταν αυτή η έκφραση αφορά την αντίθεσή τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στη γενοκτονία σε βάρος άλλων λαών και στη συμμετοχή της χώρας μας στο πλευρό ενός κράτους – δολοφόνου. Οι φαντάροι έχουν ορκιστεί να υπερασπίζονται τα σύνορα της χώρας και την εδαφική ακεραιότητά της και όχι να υπηρετούν το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και το Ισραήλ και να συμμετέχουν στα εγκλήματα σε βάρος λαών. Γι’ αυτό και σήμερα στο πλευρό τους βρίσκονται χιλιάδες που σε προηγούμενες δεκαετίες πάλεψαν και κατάφεραν να καταργηθούν ή να μείνουν στα χαρτιά απαγορεύσεις, όπως η ανάγνωση πολιτικών εντύπων.

Παλεύουμε για να δυναμώσει ο λαϊκός ξεσηκωμός, τώρα που τα τύμπανα του ιμπεριαλιστικού πολέμου ηχούν όλο και πιο δυνατά και μακελεύονται οι λαοί, ο ένας μετά τον άλλο. Στην Παλαιστίνη, στον Λίβανο, στην Υεμένη, στη Συρία, στην Ουκρανία, στις 56 ενεργές πολεμικές εστίες αυτήν τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έξω τώρα η Ελλάδα από τον πόλεμο!

Να επιστρέψει η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα!

  • Να κλείσουν οι αμερικανο ΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές που βρίσκονται στην πόλη! Να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί από την 110 Πτέρυγα μάχης. Να σταματήσει η διοίκηση της επιχείρησης EUFOR Aspides από την 1η Στρατιά,
  • Καμιά στήριξη στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που έχει βυθίσει στο αίμα και στην οδύνη τους λαούς της Μέσης Ανατολής, όπως και τον ισραηλινό, • Αλληλεγγύη στους λαούς που ματώνουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους,
  • Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Για να ακουστεί δυνατά, από την Λάρισα: Καμιά εμπιστοσύνη στους εκμεταλλευτές του λαού, στην κυβέρνηση και στα κόμματα του σάπιου συστήματος και του κράτους του,

Στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα φωτίζουμε τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο από τη φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών; Τη σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου, την ήττα και τελικά την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που γεννάει πολέμους, εκμετάλλευση και ανταγωνισμούς.

Καλούμε τον λαό της πόλης στην ΕΚΔΗΛΩΣΗ για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Λάρισας και της Ελλάδας από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ στο Μνημείο του Κόμματος στον λόφο του Μεζούρλου, τόπο εκτελέσεων κομμουνιστών, αγωνιστών, μαχητών της περιόδου 1941-1950 την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει:

  • Ομιλία από την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ, γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
  • Θεατρικό δρώμενο «5 δυσκολίες να γράψει κανείς την αλήθεια», του Μπ. Μπρέχτ, από την θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Μουσικό πρόγραμμα με πολιτικό τραγούδι.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω