Την παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια – Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία» του Γιώργου Χαρβαλιά παρακολούθησαν όσοι Λαρισαίοι παραβρέθηκαν σήμερα, το απόγευμα της Δευτέρας, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Ένα βιβλίο με αντικείμενο τις ελληνογερμανικές σχέσεις, το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις/επανορθώσεις.

Ο Γιώργος Χαρβαλιάς σημείωσε ότι η Λάρισα είναι δεύτερος σταθμός παρουσίασης του βιβλίου του, συμπληρώνοντας: «Το βιβλίο πραγματεύεται ένα σκοτεινό κεφάλαιο των ελληνογερμανικών σχέσεων που παραμένει μετέωρο στον βαθμό που δεν έχουν ρυθμιστεί οι πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις. Αυτές οι εκδηλώσεις λοιπόν έχουν τον χαρακτήρα ενός συλλογικού διαβήματος από ανώνυμους και επώνυμους πολίτες στον βαθμό που δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας δεν έχει αξιωθεί να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις, εκδηλώσεις σαν αυτή θέλω να πιστεύω πως συμβάλλουν στην αφύπνιση της κοινής γνώμης».

“Το βιβλίο αυτό έρχεται να δείξει το ηθικό πλεονέκτημα της χώρας μας” σημείωσε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος.

Ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας για το βιβλίο, υπογράμμισε πως: «Είναι ένα βαρύ, δύσκολο και ιστορικό βιβλίο. Διευρύνει τους ορίζοντες της αλήθειας μιας σκοτεινής περιόδου της χώρας μας. Μπορεί να γράφονται πολλά όμως ένα είναι το σημαντικό, το κατοχικό δάνειο που πρέπει να επιστραφεί στη χώρα μας».

Την παρουσίαση συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις «Πεδίο» και η αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

  • Κωνσταντίνος Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας
  • Δημήτριος Κατσαρός, δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας
  • Νίκος Παπαθεοδώρου, ιατρός – ιστοριοδίφης (στη διάρκεια της ομιλίας του προβλήθηκαν φωτογραφίες από την περίοδο της Ναζιστικής Κατοχής στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας)
  • Γιώργος Χαρβαλιάς, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων κ. Πάνος Σάπκας και ο εκδότης κ. Παύλος Παπαχριστοφίλου.

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω