Δύο αφιερωματικούς τόμους σε δύο σπουδαίες προσωπικότητες της παλιάς Λάρισας, τους αείμνηστους Νίκο Ράπτη και Μαίρη Ράπτου θα παρουσιάσουν τα  Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου μεθαύριο Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023, στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Ο Νίκος Ράπτης (παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη των Εκπαιδευτηρίων) υπήρξε ιατρός, ιδρυτής μιας από τις πρώτες πολυκλινικές της πόλης. Η Μαίρη Ράπτου (1934-2022) σπούδασε επιστήμες της αγωγής και παιδαγωγική στην Ελβετία και ίδρυσε τα ομώνυμα Εκπαιδευτήρια το 1957.

Για την πρωτοβουλία αυτή μίλησε στο onlarissa.gr ο ιδιοκτήτης των Εκπαιδευτηρίων κ. Νίκος Ράπτης.

Παρουσιάζετε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας δύο βιβλία αφιερωμένα σε δύο μέλη της οικογένειάς σας, στον παππού σας Νίκο Ράπτη και στη θεία σας Μαίρη Ν. Ράπτου… 

Είναι δύο κείμενα αφιερωμένα σε δύο εξέχουσες προσωπικότητες της παλιάς Λάρισας. Ο παππούς μου Νίκος Ράπτης (1903-1960) ήταν ιατρός και ίδρυσε μία από τις πρώτες πολυκλινικές της Λάρισας. Αντιστάθηκε στα αποσχιστικά σχέδια των Ιταλών να δημιουργήσουν Βλαχόφωνο «προγκιπάτο», σε πολύ δύσκολες εποχές, το 1941-42 και εξορίστηκε για αυτό από τους Ιταλούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου παρέμεινε έγκλειστος επί τριάμισι χρόνια! Θέλω να τονίσω πως η κλινική του ήταν το επιτελείο της αντίστασης, μπήκε στην κυριολεξία «στο στόμα του λύκου»! Κι ήταν μόλις τριάνταοκτώ ετών, μόλις ξεκινούσε τη σταδιοδρομία του, με δύο μικρά παιδιά (ο πατέρας μου Γιάννης ήταν 10 ετών και η θεία μου Μαίρη 7) και σε μία εποχή που ο Άξονας έμοιαζε να έχει νικήσει στον Πόλεμο. Τόσος πατριωτισμός και πίστη μου φαίνονται σήμερα αποκοτιά! Αργότερα ο παππούς μοπυ πολιτεύτηκε με τον Γεώργιο Παπανδρέου και εκλέγηκε Βουλευτής τρεις φορές. Σαν πολιτικός διακρίθηκε για τις οραματικές του προτάσεις: να μετακινηθεί η πόλη προς το Μεζούρλο, να αγοράζουν συνεταιρικά οι αγρότες τα γεωργικά τους μηχανήματα ώστε να μη χρεώνονται στην Αγροτική Τράπεζα κ.λπ. Μπορούμε να του πιστώσουμε πως ήταν ο πρώτος που πρότεινε να ενοποιηθούν όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης, εν έτει 1958. Από αυτή την άποψη, είναι ο «πατέρας» της ΑΕΛ!

Ο αείμνηστος Νίκος Ράπτης

Για τη θεία σας, λίγο πολύ τα γνωρίζουμε

Πράγματι. Ίδρυσε τα Εκπαιδευτρήρια Μαίρης Ν. Ράπτου σε ηλικία 23 ετών, πρόσφερε τα πάντα στο Χριστιανικό Έργο… Ήταν ένας άνθρωπος της προσφοράς, της συνέπειας, της αφιέρωσης…

Όλη η πόλη την εκτιμούσε

Ναι μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πολεμήθηκαν, κι εκείνη και ο πατέρας της, από ανθρώπους με ισχύ και επιρροή. Ο παππούς μου πολεμήθηκε από το κομματικό κατεστημένο της εποχής -λέγεται πως στις εκλογές του 1956 ο Ροδόπουλος είχε ρίξει το σύνθημα «καμία ψήφος στον Ράπτη». Και η θεία μου είδε, νεαρή ακόμα, κάποιον ιεράρχη που εχθρευόταν τις Αδελφότητες, να την καταγγέλλει από άμβωνος στο εκκλησίασμα ότι «κατέστρεψε την οικογένειά της και θέλει να καταστρέψει και τις δικές σας οικογένειες»! Ο πόλεμος ήταν διαρκής, πάντα βρίσκονταν εκείνοι που ήθελαν να κάνουν κακό και στη θεία και στον παππού μου. Όπως έλεγε η Μαίρη, οι κουρσάροι επιβουλεύονται πάντοτε τα κατάφορτα πλοία…

Η αείμνηστη Μαίρη Ράπτου

Πώς βλέπετε τη θέση σας σε σχέση με αυτή τη βαριά παράδοση;

Είμαι διαφορετικός φυσικά. Έχεις άλλες προσλαμβάνουσες όταν γεννιέσαι στις αρχές του 20ού αιώνα, άλλες στον Μεσοπόλεμο, άλλες στα σίξτις, όπως εγώ… Θέλω όμως να πιστεύω ότι τους μοιάζω στη διάθεση για προσφορά, στη γνώση και στο ήθος. Εν πάση περιπτώσει βλέπω πως διάφοροι μεγαλόσχημοι θεωρούν πολύ ενοχλητική τη δημόσια παρουσία μου, και αυτό είναι καλό σημάδι, πως βαδίζω σε σωστό δρόμο. Η θεία μου έλεγε πως «οι άνθρωποι δεν φυτρώνουμε». Με αυτή την εκδήλωση νιώθω πως τιμώ τις ρίζες μου. Νιώθω μια υπερηφάνεια και μία δέσμευση που οι πρόγονοί μου έδειξαν αγωνιστικότητα και πρόσφεραν στην κοινωνία, δεν ήταν μαυραγορίτες και παρτάκηδες.

Υπήρξαν σχόλια για την προεκλογική συγκυρία της εκδήλωσης.

Στο Ωδείο οι εκδηλώσεις κλείνονται πολύ καιρό πριν. Σε κάθε περίσταση, εγώ δεν συγκαταλέγομαι στους ομιλητές, απλά θα είμαι στο ακροατήριο. Το πάνελ θα συναπαρτίζουν δύο διακεκριμένοι λόγιοι της πόλης -η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου κα. Φανή Καλοκαιρινού και ο πατέρας των «Θεσσαλικού Ημερολογίου» Κώστας Σπανός- και δύο πολιτικοί παράγοντες από διαφορετικές παρατάξεις, οι κ.κ. Χαρακόπουλος και Κόκκαλης. Την εκδήλωση θα συντονίσει η διακεκριμένη δημοσιογράφος Ράνια Αλεξίου. Η αλήθεια είναι ότι θα είναι μια γιορτή ενότητας για την πόλη, κάτι σημαντικό λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Όλες και όλοι που αγάπησαν τη Μαίρη Ράπτου και εκείνοι που θέλουν να γνωρίσουν πόσο σημαντικό πατέρα είχε, θα είμαστε μαζί την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, στις 6 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Μάλιστα φροντίσαμε ώστε όσοι θέλουν να συμμετέχουν στις προεκλογικές εκδηλώσεις της ημέρας εκείνης, να έχουν τον χρόνο να το κάνουν.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω