Μαίνονται οι έντονες αντιδράσεις στη Λάρισα στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στη διάνοιξη της οδού Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας δίπλα στο ποτάμι), με πολίτες να εκτιμούν πως οι αλλαγές θα οδηγήσουν στην κατασκευή ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας που θα λειτουργήσει ως διαχωριστικό σύνορο ανάμεσα στον αστικό ιστό και στο ποτάμι.

Το θέμα είχε συζητηθεί σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου συμμετείχαν διαμαρτυρόμενοι Λαρισαίοι αλλά και εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου το οποίο επίσης εναντιώνεται στο έργο.

Την ίδια ώρα, στην παγκόσμια πλατφόρμα διαδικτυακών ψηφισμάτων avaaz.com, έχει δημιουργηθεί ψήφισμα που τιτλοφορείται «ΟΧΙ σε λεωφόρο δίπλα στον Πηνειό μέσα στη πόλη» και έχει συγκεντρώσει ήδη 731 υπογραφές.

Αναλυτικότερα, στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

Ο δρόμος αυτός θα προσελκύσει ουσιαστικά τα οχήματα να “κόβουν δρόμο” μέσα από τις συνοικίες και ακριβώς δίπλα από το ποτάμι καταργώντας το νόημα της ύπαρξης περιφερειακής οδού (από ΔΕΥΑΛ έως ΑΤΑ)

Επιπλέον:

1.Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μελέτης της διάνοιξης της οδού Τσιόγκα οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι θα κατασκευασθεί ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, που ουσιαστικά δημιουργεί ένα διαχωριστικό σύνορο ανάμεσα στον αστικό ιστό της πόλης μας και στο ποτάμι μας. Το έργο αυτό απομονώνει την πόλη της Λάρισας από τον Πηνειό ποταμό και αφήνει μετέωρο το ιστορικό τοπόσημό μας!

2. Όλα τα δέντρα παράλληλα στην όχθη του Πηνειού θα κοπούν και θα καταργηθεί ένας υφιστάμενος κοινόχρηστος-δημοτικός χώρος πρασίνου σε μια πόλη, όπως η Λάρισα, που κατά γενική ομολογία δεν μπορεί να καυχηθεί για το αστικό της πράσινο και τα πάρκα της μέσα και γύρω από την πόλη.

3. Θα στερήσει από την πόλη και ιδιαίτερα από τη συνοικία Αγίου Αθανασίου ένα πάρκο , που περικλείεται από τις οδούς Κραννώνος και Τάκη Τσιόγκα, ένα μοναδικό κοινόχρηστο πράσινο χώρο εντός του αστικού ιστού που συνορεύει με τον Πηνειό και που είναι αναγκαίος για την αναψυχή και ξεκούραση για μικρούς και μεγάλους. Η χρησιμότητα του πάρκου εξάλλου φάνηκε ανεκτίμητη οχι μόνον κατά την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και την πρόσφατη περίοδο των σεισμών που έπληξαν την πόλη μας και που αποτέλεσε χώρο καταφυγής και ασφάλειας για εκατοντάδες Λαρισαίους!

4. Θα καταργηθεί αναιτιολόγητα η παιδική χαρά που υφίσταται εντός του πάρκου, όπου μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας βρίσκουν τον κατάλληλο χώρο για παιχνίδια. Η υπάρχουσα παιδική χαρά στο πάρκο Αγίου Αντωνίου, όπου συνωστίζονται μεγαλύτερα παιδιά σχολικής ηλικίας, δεν επαρκεί καθότι υπάρχουν στην συνοικία δύο δημοτικά σχολεία, δύο νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί.

5. Μεγάλος αριθμός ζωόφιλων συμπολιτών μας θα χάσει την δυνατότητα να απολαμβάνει μαζί με τα κατοικίδιά τους την καθημερινή τους βόλτα στο χώρο του πάρκου.

6. Θα καταργηθεί το γήπεδο ποδοσφαίρου που υπάρχει δίπλα από το 8ο Γυμνάσιο και καλύπτει στοιχειωδώς τις αθλητικές δραστηριότητες εφήβων τριών γυμνασίων (8ου, 1ου, 4ου) και δύο λυκείων (1ου, 4ου). Ήδη στο μικρό γήπεδο μπάσκετ στο πάρκο Αγίου Αντωνίου συνωστίζονται δεκάδες παιδιά για να αθληθούν.. Ας σημειώσουμε επίσης ότι, το 8ο Γυμνάσιο έχει επανειλημμένα ζητήσει εγγράφως από το Δήμο την προσκύρωση του γηπέδου για τις σχολικές του ανάγκες, αλλά με την Δημοτική αρχή να κωφεύει στις επιστολές της Δ/νσης και του Συλλόγου γονέων του Γυμνασίου.

7. Στο εξής όσοι συμπολίτες μας θα ήθελαν να έχουν εύκολη και διαρκή προσβασιμότητα στον ποταμό για περίπατο ή και άθληση, αυτά θα γίνονται διασχίζοντας έναν νέο διπλής κατεύθυνσης με διαχωριστική νησίδα δρόμο, ουσιαστικά ταχείας κυκλοφορίας, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται σε ατυχήματα. Κι ο υψηλός θόρυβος από την κίνηση των τροχοφόρων θα έχει ως αποτέλεσμα αντί της αναζήτησης ηρεμίας και γαλήνης των ανθρώπων, την επιβάρυνση της ψυχικής υγείας τους.
8. Είναι γνωστό ότι, οι κυκλικοί κόμβοι δημιουργούνται με βασικό σκοπό την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των οχημάτων, κι όχι για τις ανάγκες των πεζών. Η δημιουργία λοιπόν δυο νέων οδικών δακτυλίων στην Τσιόγκα – Αθηνάς και Τσιόγκα-Κραννώνος θα δυσκολεύει καθημερινά την άνετη και ασφαλή διέλευση μικρών παιδιών και μαθητών και γενικά όλους τους πεζούς που διαμένουν και κινούνται στη Παραπήνεια περιοχή. Περιττεύει να επισημάνουμε ότι με αυτές τις συνθήκες διάβασης των οδών, οι ιδιαίτερες ανάγκες μετακίνησης τωνΑΜΕΑ θα αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες.

9. Θα αυξηθεί σημαντικά το επίπεδο της ηχορύπανσης και των καυσαερίων σε μια μεγάλη και αρκετά πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης με αποτέλεσμα την σταδιακή υποβάθμισή της. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε εμφατικά ότι, ο Παραπήνειος δρόμος σχεδιάστηκε την δεκαετία του 1980 για να συμβάλει στις ανάγκες και τις αντιλήψεις της τότε εποχής, όταν η περιοχή αυτή ακόμα είχε ισόγειες κατοικίες με αυλές με δένδρα και κήπους και οι ακάλυπτοι χώροι δημιουργούσαν ρεύματα φυσικής κυκλοφορίας του αέρα, αλλά και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν μια άμεση απειλή.

10 .Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι πολύπλευρα αρνητικές, καθώς θα διαταραχθεί το μικροκλίμα όλης της περιοχής από τον καθημερινό μεγάλο όγκο κυκλοφορίας οχημάτων και από τους τόνους της ασφάλτου που θα υποκαταστήσουν το πράσινο, τα δέντρα και τα φυτά, και ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες όταν η ζέστη γίνεται αφόρητη σ’ όλη την πόλη.

11. Η χλωρίδα του Πηνειού και η πανίδα που συνδέεται με τον ποταμό θα αλλοιωθεί και εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες πτηνά, ωδικά, αγριόπαπιες, πελαργοί, γερανοί και άλλα θα «ξεριζωθούν» από το φυσικό τους περιβάλλον.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω