Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που συζητείται αυτές τις ημέρες σε επίπεδο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών περιλαμβάνει και διατάξεις που αφορούν το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης που υλοποιείται στη Θεσσαλίας και, κυρίως, τη Μαγνησία. Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις» περιλαμβάνει μέρος με τέσσερις διατάξεις αναφορικά με την ενίσχυση της κρατικής αρωγής. Μία εξ αυτών, αφορά τη διαδικασία ανέλκυσης και συλλογής βυθισμένων οχημάτων από τη θεομηνία και δη την ανέλκυση και συλλογή οχημάτων από τις παραθαλάσσιες περιοχές της Μαγνησίας μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή.
Ειδικότερα, η διάταξη του άρθρου 58 έρχεται να αντιμετωπίσει το θεσμικό κενό που εντοπίστηκε προσφάτως, καθώς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνεργάστηκε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον καθαρισμό των βυθών του παραλιακού μετώπου της Μαγνησίας από οχήματα που βρέθηκαν στο βυθό μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή το Σεπτέμβριο του 2023. Επί της ουσίας, λοιπόν, με τη συγκεκριμένη διάταξη προσδιορίζεται η προβλεπόμενη διαδικασία για το έργο που πρέπει να πραγματοποιηθεί στις παραθαλάσσιες περιοχές της Μαγνησίας. Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο ήδη έχουν εγκριθεί προς την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων πόροι έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 150.000 ευρώ, μετά από σχετική εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής υπό την προεδρία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, και Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κ. Θοδωρή Λιβάνιου.
Ειδικότερα, με την συγκεκριμένη γενική ρύθμιση – που έρχεται να καλύψει το κενό που εντοπίστηκε – εισάγεται διαδικασία για την ανέλκυση και συλλογή οχημάτων τα οποία ήταν σταθμευμένα και παρασύρθηκαν σε παραθαλάσσιες περιοχές συνεπεία φυσικών καταστροφών, με αποτέλεσμα να βυθιστούν σε θαλάσσιες περιοχές ή λιμένες – αλιευτικά καταφύγια όπου δεν υφίσταται φορέας διαχείρισης. Για τον σκοπό αυτό, προβλέπεται ότι η αρμόδια Περιφέρεια συνάπτει σύμβαση παροχής υπηρεσιών με επιχείρηση που ειδικεύεται στις θαλάσσιες ανελκύσεις και εν συνεχεία με νόμιμα αδειοδοτημένη επιχείρηση που εκτελεί εργασίες συλλογής ή και μεταφοράς Οχημάτων στο Τέλος Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ) σύμφωνα με το π.δ. 116/2004 (Α΄81). Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του οχήματος, να μην υποβληθεί σε οποιαδήποτε δαπάνη απομάκρυνσης και αποθήκευσης, εφόσον συγκατατεθεί στην παράδοση του οχήματος για περαιτέρω επεξεργασία, σε διαφορετική περίπτωση παραλαμβάνει το όχημα και το αποθηκεύει σε ιδιωτικό χώρο του ίδιου ή τρίτου.
Έτσι, μετά και τη θεσμοθέτηση της εν λόγω διάταξης, αλλά και την προώθηση των σχετικών διαδικασιών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα το έργο της ανέλκυσης και συλλογής οχημάτων από τις παραθαλάσσιες περιοχές της Μαγνησίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «στη προσπάθεια να προχωρήσει η αποκατάσταση των βυθών στις παραθαλάσσιες περιοχές της Μαγνησίας από τα οχήματα που βρέθηκαν μέσα στη θάλασσα λόγω των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων, εντοπίσαμε μαζί με τη Λιμενάρχη Βόλου και την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Β. Σποράδων ένα κενό στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ενός τέτοιου εγχειρήματος. Έπρεπε, συνεπώς, παράλληλα με την έκτακτη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, να καλυφθεί αυτό το κενό. Αυτό, λοιπόν, κάνει η διάταξη που συμπεριλάβαμε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Παράλληλα, έχει εγκριθεί και έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 150.000 ευρώ προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την υλοποίηση του έργου, του οποίου ο δρόμος ανοίγει με τη θεσμοθέτηση της ειδικής διάταξης. Έτσι, την επόμενη περίοδο και αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό έργο αποκατάστασης των βυθών των παραλιακών περιοχών της Μαγνησίας θα προχωρήσει. Και συνεχίζουμε τη συνεργασία με όλους για το καλό του τόπου μας μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Μαγνησία».
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω