Το πολυαναμενόμενο νέο «μέγα» διεθνές αεροδρόμιο Chengdu Tianfu της Κίνας ξεκίνησε και επισήμως τη λειτουργία του, προσφέροντας στους ταξιδιώτες μια νέα πύλη προς την πατρίδα των γιγάντιων πάντα.

Η πρώτη πτήση από τις Αερογραμμές Σετσουάν, απογειώθηκε στις 11:10 το πρωί της Κυριακή με προορισμό το Πεκίνο. Το Τσενγκντού, η πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν, είναι τώρα η τρίτη πόλη της χώρας μετά τη Σαγκάη και το Πεκίνο, που διαθέτει δύο διεθνή αεροδρόμια.

Η κατασκευή του κόστισε περίπου 70 δισεκατομμύρια γιουάν (10,8 δισεκατομμύρια δολάρια), και στην πρώτη φάση λειτουργίας του, ο πελώριος κόμβος διεθνών αερομεταφορών θα μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από 60 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Σύμφωνα με το Xinhua, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το αεροδρόμιο θα επεκταθεί σταδιακά στα 1,4 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, και θα μπορεί να εξυπηρετήσει διπλάσιο όγκο επιβατών, περί τα 120 εκατομμύρια ετησίως. Με τρεις διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης και δύο τερματικούς σταθμούς, το αεροδρόμιο καλύπτει μια περιοχή 710.000 τετραγωνικών μέτρων.

Εκτός από τα περίφημα πάντα, το Σιτσουάν φημίζεται για την πικάντικη κουζίνα του και τα όμορφα τοπία του, γεγονός που το καθιστά έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κίνας τόσο μεταξύ των εγχώριων όσο και των διεθνών τουριστών. Προς το παρόν, ωστόσο, το νέο αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί μόνο εγχώριους τουρίστες, καθώς η Κίνα παραμένει κλειστή για τους περισσότερους διεθνείς ταξιδιώτες.

«Το νέο αεροδρόμιο στο Τσενγκντού ήταν απαραίτητο για να εξυπηρετήσει τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη», δήλωσε ο αναλυτής αερομεταφορών Μπρένταν Σόμπι. «Η εγχώρια αγορά της Κίνας έχει ήδη ανακάμψει πλήρως από την πανδημία και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ραγδαία».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), η εγχώρια κίνηση της Κίνας αυξήθηκε κατά 6,8% τον Απρίλιο του 2021, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019. Το διεθνές αεροδρόμιο Baiyun στη νότια μητρόπολη Guangzhou ξεπέρασε το Hartsfield-Jackson της Ατλάντα και έγινε το 2020 το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο.

Πριν από την πανδημία, το παλιό Διεθνές Αεροδρόμιο του Τσενγκντού ήταν το τέταρτο μεγαλύτερο στη χώρα, με βάση τον όγκο των επιβατών. Το 2020, «ήταν στην πραγματικότητα το δεύτερο μεγαλύτερο, καθώς επηρεάστηκε λιγότερο από την πανδημία σε σχέση με άλλα μεγάλα αεροδρόμια λόγω της μεγάλης εξάρτησής του από την εγχώρια αγορά», προσθέτει ο Σόμπι.

Οι φιλοδοξίες της Κίνας για τα αεροδρόμια

Το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κίνας σχεδιάστηκε από μια κοινοπραξία που αποτελείται από το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Έρευνας της Νοτιοδυτικής Κίνας, την εταιρεία China Airport Construction Group Corporation και τη γαλλική αρχιτεκτονική εταιρεία ADP Ingenierie.

Η πρώτη φάση χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί και διαθέτει μια σειρά από τεχνολογίες αιχμής, όπως λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, κιόσκια αυτοελέγχου, έξυπνα συστήματα ασφαλείας, πύλες αυτοεπιβίβασης και ρομπότ-υπεύθυνα υποδοχής.

Μια γραμμή μετρό συνδέει το αεροδρόμιο με το κέντρο της πόλης. Με ταχύτητα έως 140 χιλιόμετρα την ώρα, η διαδρομή με το τρένο διαρκεί από 37 έως 44 λεπτά. Μια γραμμή μετρό που θα συνδέει τις νέες εγκαταστάσεις με το διεθνές αεροδρόμιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

Το νέο διεθνές αεροδρόμιο Chengdu Tianfu είναι ένα από τα πολλά που σχεδιάζει να ανοίξει η Κίνα τα επόμενα χρόνια. Η χώρα στοχεύει να λειτουργεί 400 αεροδρόμια μέχρι το 2035, ένα τεράστιο άλμα από τα 241 που είναι σήμερα, σύμφωνα με το σχεδιασμό του δικτύου μεταφορών που εξέδωσε η κυβέρνηση στις αρχές του 2021.

Η πιο αξιοσημείωτη εγκατάσταση που άνοιξε στην Κίνα τα τελευταία χρόνια είναι το τεράστιο διεθνές αεροδρόμιο Daxing του Πεκίνου, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2019. Σχεδιασμένο από τη διάσημη αρχιτέκτονα Zaha Hadid και τους Κινέζους συνεργάτες της, διαθέτει τερματικό σταθμό που έχει μέγεθος όσο 97 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Η πόλη είχε απόλυτη ανάγκη από μια δεύτερη παγκόσμια πύλη. Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Πρωτεύουσας του Πεκίνου ήταν ο δεύτερος πιο πολυσύχναστος αεροπορικός κόμβος στον κόσμο και έφτανε στο όριο της πλήρους χωρητικότητας, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για τις αεροπορικές εταιρείες να προσθέσουν πτήσεις σε επιθυμητούς χρόνους.

ΠΗΓΗ: CNN

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω