Με ένα ζήτημα άκρως επίκαιρο καταπιάνεται το βιβλίο που παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα της Τετάρτης στη Λάρισα και έγινε δεκτό από τους Λαρισαίους που παρακολούθησαν την εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για το θέμα των φυσικών καταστροφών, αλλά και την διαχείριση και την διοίκηση των κρίσεων.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε το βιβλίο του Παναγιώτη Καρκατσούλη με τίτλο «Διοίκηση κρίσεων και καταστροφών στο παράδειγμα της Πολιτικής Προστασίας» στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, με ομιλητές την Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Στελεχών Πολιτικής Προστασίας, κ.Θεοδώρα Μπλιούμη, τον Αρχιπύραρχο και Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας κ. Νικόλαο Μητσογιάννη, τον Δικηγόρο και πρώην Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Δημήτριο Κατσαρό και τον Πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής, κ. Κωνσταντίνο Γκούμα. Την ομιλία προλόγισε και συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Γιουρμετάκης.

Ειδικότερα το θέμα του βιβλίου αποτελεί η ανάγκη να εξεταστεί ο εντοπισμός, η διαχείριση και η αντιμετώπιση των κρίσεων και των καταστροφών όχι μόνο από την οπτική της επιστήμης, αλλά και της κοινωνιολογίας, καθώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την αντίληψη της κοινωνίας για το πρόβλημα.

Η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθείται στην εκάστοτε περίπτωση οφείλει να διέπεται από ενσυναίσθηση προς τον δοκιμαζόμενο πολίτη και να μην “εγκλωβίζεται” στα όρια μιας στείρας, τυποποιημένης διαδικασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εκείνο της κ. Μπλίουμη για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων του Covid-19 στη διάρκεια της πανδημίας. Σε μια τέτοια περίπτωση όπου ο ιχνηλάτης καλείται να επιβάλει στον πολίτη περιορισμούς που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ελευθερία, τη ζωή και την εργασία του, απαιτείται ένα σύνθετος τρόπος σκέψης και δράσης, ο οποίος θα συνδυάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποτελεσματικότητα με τον σεβασμό, αφορμώμενος τόσο από τα επιστημονικά δεδομένα όσο και από τη βιωματική γνώση.

Οι ολοένα και αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, η οποία μαστίζεται διαδοχικά από υγειονομικές κρίσεις και περιβαλλοντικές προκλήσεις, απαιτούν την άμεση και αποτελεσματική σύσταση ενός συστήματος αντιμετώπισης, το οποίο θα διαχειρίζεται εξειδικευμένο προσωπικό με την απαραίτητη ψυχοτεχνική καταλληλότητα, που θα λειτουργεί χωρίς παύση και σε κεντρικό επίπεδο. Μάλιστα, μεγαλύτερη σημασία θα έχει σύντομα το ποιος αναλαμβάνει προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας, παρά ποιος είναι πρωθυπουργός.

«Πρόκειται για μία παγκόσμια ανακατάταξη οργανώσεων που ασχολούνται με τα θέματα αυτά. Όλοι αλλάζουν γιατί πλέον οι κρίσεις είναι μόνιμες, διαρκείς και πολλές. Στο βιβλίο διαπραγματευόμαστε πώς συνδέονται όλα αυτά τα περίπλοκα πράγματα, οι νέες τεχνολογίες, το κίνημα του εθελοντισμού και άλλα. Θίγουμε τα βασικά προβλήματα της Ελλάδας, παλαιότερα και νεότερα, οι μηχανισμοί για την αντιμετώπιση των οποίων έχουν αποδειχθεί αδύναμοι. Για να μπορέσουμε να τα κάνουμε αυτά θα πρέπει να διορθώσουμε πολλά από τα κακώς κείμενα τώρα, χωρίς καμία υποχώρηση, γιατί τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Είναι άμεση ανάγκη να ανταποκριθεί η Πολιτεία, είναι πλέον θέμα ζωής και θανάτου, όχι απλώς μια άλλη πολιτική, που δεν πειράζει εάν δεν πετύχει», ανέφερε ο συγγραφέας κ. Καρκατσούλης.

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω