Μοιράσου το αρθρο!
Ευνοϊκές συνθήκες για τη νέα σοδειά ελαιολάδου δημιουργεί η άνοδος των τιμών στην Ευρώπη και ειδικά στις μεγάλες παραγωγούς χώρες Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, αυτή την περίοδο.
Οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων της αγοράς για μειωμένη παραγωγή τη νέα ελαιοκομική περίοδο λόγω ξηρασίας και έλλειψης νερού για άρδευση στην Ισπανία και την Ιταλία, χώρες που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής παραγωγής, φαίνεται ότι θα καθορίσουν και την εξέλιξη της τιμής, η οποία μέχρι στιγμής είναι αυξημένη για τον παραγωγό.
Την ίδια στιγμή, ανάκαμψη για την ελληνική παραγωγή προβλέπει για τη φετινή σεζόν η Κομισιόν, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση βραχυπρόθεσμων προοπτικών. Η Ελλάδα, η οποία είναι η τρίτη σημαντικότερη χώρα στην παραγωγή ελαιολάδου στην Ευρώπη, πέρσι αντιμετώπισε μειωμένες αποδόσεις του ελαιοκάρπου κατά 33% και μειωμένη παραγωγή κατά 16%, συγκριτικά με την αντίστοιχη προηγούμενη χρονιά
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η αναμενόμενη μειωμένη παραγωγή τη νέα σεζόν σε Ισπανία και Ιταλία, είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών ελαιολάδου, που βρίσκεται σε απόθεμα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα από τις 30 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου 2022 ήταν 3,30 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας αύξηση 6,5% συγκριτικά με την ίδια περίοδο την προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά.
Στην Ισπανία, οι τιμές παραγωγού την ίδια περίοδο, ήταν 3,38 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας αύξηση 2,2%.
Όμως, μειωμένες κατά 5,4% φαίνονται οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία, οι οποίες έφτασαν τα 4,35 ευρώ/κιλό.
Να σημειωθεί, ότι η συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή του 2021-2022 ανήλθε σε 2,3 εκατ. τόνους, που αποδίδεται σε αύξηση 7% της συγκομιδής και 6% στην απόδοση σε ελαιόλαδο.
Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν εκτιμάται ότι τη σεζόν 2021-2022 η κατανάλωση ελαιολάδου αυξήθηκε κατά 11% στις κύριες παραγωγικές χώρες.
Αν και η τιμή για τον καταναλωτή έχει ήδη αυξηθεί κατά 16%, η Κομισιόν προβλέπει ότι το προσεχές διάστημα θα σημειωθεί μεγαλύτερη αύξηση στο ράφι. Για παράδειγμα, το προηγούμενο δωδεκάμηνο στην Ελλάδα, ενώ οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αυξήθηκαν 6%, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 16%, ξεπερνώντας τον σχετικό πενταετή μέσο όρο.
Ζητούμενο η διατήρηση των τιμών
Το ζητούμενο αυτήν τη στιγμή των ελαιοπαραγωγών, δεν είναι τόσο οι αυξημένες τιμές της τρέχουσας περιόδου για αποθέματα της προηγούμενης ελαιοκομικής σεζόν, μιας και αυτά είναι ελάχιστα πλέον. Αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής τους είναι από την μία να έχουν ευνοϊκές συνθήκες μέχρι τη συγκομιδή και από την άλλη να διατηρηθούν οι υψηλές τιμές και να πουλήσουν τις πρώτες παρτίδες φρέσκου ελαιόλαδου σε τιμές, που θα ανταμείψουν τους κόπους τους και θα καλύψουν τα αυξημένα κόστη παραγωγής της φετινής χρονιάς.