Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια συνθέτουν και το τι πραγματικά έγινε τη μοιραία νύχτα της φονικής επίθεσης κατά του Άλκη. Νέα στοιχεία από τις έρευνες της στυγερής δολοφονίας αποκαλύπτουν ότι σημαντικότατο ρόλο έχει και ο 12ος δράστης, ενώ οι Αρχές ψάχνουν και ένα 13ο άτομο!
Το 12ο άτομο που φέρεται να συμμετείχε στη δολοφονική επίθεση φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ στην αναφορά της ΕΛ.ΑΣ. προς την Ανακρίτρια γίνεται λόγος για άντρα αγνώστων λοιπών στοιχείων, πιθανώς κάτοικο Ωραιοκάστρου, ο οποίος ήταν ο οδηγός του τρίτου αυτοκινήτου και ο οποίος φέρεται να φορούσε σκούφο.
Ο εντοπισμός του ατόμου αυτού είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς το όχημά του ήταν το αυτοκίνητο των σκληρών. Σε αυτό επέβαιναν ο νεαρός που φέρεται να κρατούσε το φονικό δρεπάνι και να μαχαίρωσε τον Άλκη, ο νεαρός που φέρεται να κρατούσε το μαχαίρι αλλά και ο νεαρός που φέρεται να χτύπησε με στειλιάρι τον Άλκη.
Δηλαδή ο άντρας, που φέρεται να φορούσε σκούφο, ήταν με τους σκληρούς της συμμορίας και ίσως ο πιο έμπειρος στο να εξαφανίσει τα ίχνη του. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αστυνομία βρίσκεται ήδη στα ίχνη του, ενώ είναι πιθανό να γνωρίζουν πλέον και τα στοιχεία του.
Ένα άλλο αποκαλυπτικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει αναφορά της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με την οποία στο όχημα των σκληρών, αυτό δηλαδή που είχε οδηγό τον 12ο δράση, μπορεί να επέβαινε και πέμπτο άτομο. Εάν ισχύει αυτό τότε έχουμε ακόμα ένα άτομο, το 13ο, που δεν ταυτοποιήθηκε και συμμετείχαν στην επίθεση.
Στη Θεσσαλονίκη από την Αλβανία ο 11ος κατηγορούμενος
Στη Θεσσαλονίκη κατευθύνεται ο 20χρονος Αλβανός, συνοδεία του στρατηγού της ΕΛΑΣ επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος Κωνσταντίνου Σκούμα, ο οποίος και τον παρέλαβε στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο κ. Σκούμας επικοινώνησε μάλιστα με τον υπουργό Προστασιας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον οποίο ενημέρωσε για την σημαντική αυτή εξέλιξη.
Νωρίτερα ο 20χρονος που είχε διαφύγει στην Αλβανία, παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυτσάς. Τον συνόδευε ο πατέρας του, ο οποίος αφού τον παρέδωσε στους αστυνομικούς, απομακρύνθηκε από το σημείο.
“Ήμουν στο περιστατικό αλλά δεν τον σκότωσα εγώ.” Αυτά φέρεται να ήταν τα πρώτα του λόγια στους αστυνομικούς. Από τις 2 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά τη δολοφονία του Άλκη, διέφυγε μαζί με τον πατέρα του και τη γιαγιά του στον τόπο καταγωγής του, την Κορυτσά. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε βρει καταφύγιο στο σπίτι της γιαγιάς του. Δήλωσε μετανιωμένος και ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του αδικοχαμένου Άλκη.
“Έφευγε ο πατέρας μου και η γιαγιά μου και τους ζήτησα να πάω μαζί τους. Δεν τους είπα τίποτα. Φοβήθηκα. Μετά τους το είπα” τόνισε, ενώ σε ερώτηση για παραδόθηκε απάντησε ότι ήθελε να εξηγήσει στον ανακριτή τι έγινε.
“Θεωρώ ότι από την ελληνική πλευρά θα γίνουν τα δέοντα ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες έκδοσης του κατηγορουμένου στην Ελλάδα, το ίδιο ελπίζω ότι θα πράξει και η αλβανική πλευρά” σημείωσε ο συνήγορος του 20χρονου κατηγορούμενου, Παρασκευάς Σπυράτος.
Προφυλακίστηκαν άλλοι τρεις κατηγορούμενοι
Ακόμη τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους. Ανάμεσά τους και ο 21χρονος Έλληνας, πρώην ποδοσφαιριστής, που φέρεται να κρατούσε το δρεπάνι και ο οποίος κατά το δικηγόρο του υπέδειξε το δολοφόνο του Άλκη.
“Είπε ποιος ήταν αυτός που αφαίρεσε τη ζωή του Άλκη με ένα μαχαίρι και μάλιστα έχει υποδείξει στην ανακρίτρια πού βρίσκεται αυτό το μαχαίρι τύπου Karambit” τόνισε ο συνήγορος του 21χρονου.
Ο άλλος 21χρονος τόνισε: “Έφτασα στο σημείο τελευταίος, χωρίς να κρατώ κάποιο αντικείμενο στα χέρια μου. Κατευθύνθηκα προς τα σκαλοπάτια της πολυκατοικίας, όπου εκεί βρισκόταν ένα από τα θύματα που τραυματίστηκαν, το οποίο χτυπούσε με το κράνος του, έναν εκ των συγκατηγορουμένων μου. Το μόνο που έκανα ήταν να τον πιάσω με τα χέρια μου και να τον τραβήξω.”
Στο φιλικό αγώνα μεταξύ του ΑΟΚ Καβάλας και της Δόξας Δράμας στη μνήμη του Άλκη βρέθηκε ο πατέρας του Άρης Καμπανός, ο οποίος για ακόμη μία φορά συγκλόνισε και συγκίνησε με τη στάση του. “Την αποδέχομαι τη συγνώμη τους και θα ήθελα εγώ να τους δώσω συλληπητήρια και να τους δώσω το χέρι που δεν έιχαν την ευκαιρία να γνωρίζουν τι παιδί ήταν ο Άλκης” είπε.
Στο πλευρό της οικογένειας του Άλκη και η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου: “Ξέρω οι καρδιές σας ράγισαν, τα μάτια σας θόλωσαν, τα λόγια σας χάθηκαν κι οι χαρές θα είναι για πάντα λυπημένες κι οι μνήμες θα γίνουν όνειρα. Ακούω τα λόγια σας όταν μιλάτε για το τέρας της βίας κι είναι σαν να ακούω το δικό μου παιδί: “Εγώ στη βία απαντάω με αγάπη.”
“Μπαλάκι” οι ευθύνες μεταξύ των κατηγορουμένων
Σε πείσμα των βίντεο που τους θέλουν να επιτέθηκαν ομαδικά και οργανωμένα στον Άλκη, οι κατηγορούμενοι, ξέροντας ότι αντιμετωπίζουν ακόμα και ισόβια κάθειρξη, ρίχνουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον, αναφέροντας ότι απλώς βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης, αλλά δεν σκότωσαν τον 19χρονο.
Το παζλ της υπόθεσης συνθέτουν τα αλληλοκαρφώματα και οι αντικρουόμενες καταθέσεις. Η αναφορά της Αστυνομίας αποκάλυψε ότι ο Άλκης χτυπήθηκε από τουλάχιστον τρία άτομα.
- Ένας 20χρονος Έλληνας κρατούσε το δρεπάνι
- Ένας 20χρονος Αλβανός κρατούσε το μαχαίρι
- Ένας 25χρονος Έλληνας κρατούσε το στειλιάρι
Οι υπόλοιποι δράστες φέρονται να κρατούσαν σιδερένιους σωλήνες και ρόπαλα.
Ο 23χρονος αλβανικής καταγωγής που συνελήφθη πρώτος από την Αστυνομία ισχυρίζεται για τους ρόλους των συνεργών του: Σίγουρα τον 20χρονο Έλληνα τον είδα να χρησιμοποιεί το δρεπάνι, δεν είδα όμως σε ποιο παιδί. Είδα τον 25χρονο Έλληνα να βαράει με το ξύλινο κοντάρι και τον 20χρονο Αλβανό τον είδα να βαράει μπουνιές.
Ο 20χρονος Έλληνας που φέρεται να κρατούσε το δρεπάνι αλλά και ο συνομήλικος του Αλβανός που κρατούσε το μαχαίρι φέρονται να παραδέχονται ότι συμμετείχαν στην επίθεση αλλά αρνούνται τα θανατηφόρα χτυπήματα.
Τι είπε ο 20χρονος Έλληνας: Το δρεπάνι το κρατούσα, μέχρι που κάποια στιγμή μου έπεσε. Δεν χτύπησα με αυτό τον Άλκη. Χτύπησα έναν από τους φίλους του. Δεν είμαι εγώ αυτός που τον σκότωσε.
Τι είπε ο 20χρονος Αλβανός: Μαχαίρωσα δύο φορές τον έναν φίλο του 19χρονου με το μαχαίρι που κρατούσα. Κατά την επίθεση το άτομο που μαχαίρωσα με χτύπησε με κράνος. Εγώ δεν είχα καμία εμπλοκή με τη δολοφονία.
«Ο μόνος παράγων που μπορεί να δείξει πραγματικά ποιος τέλεσε το έγκλημα είναι η ιατροδικαστική εξέταση και φυσικά αντικειμενικά κριτήρια, όπως οι κάμερες ή μάρτυρες που δεν ενεπλάκησαν στο συμβάν» τονίζει ο δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης.
Ο διάλογος δύο εκ των δραστών
Νέα διάσταση στην υπόθεση δίνει φίλος του Άλκη που ήταν παρών στο περιστατικό, ο οποίος περιγράφει διάλογο που είχαν μεταξύ τους δύο από τους δράστες. Φαίνεται από τη μαρτυρία ότι οι χούλιγκαν είχαν βγει για κυνήγι συγκεκριμένων οπαδών του Άρη. Δεν τους βρήκαν όμως και επιτέθηκαν στην παρέα του Άλκη.
Τι είπε φίλος του Άλκη: Ένα από τα άτομα με ρώτησε ΅τι ομάδα είστε;”. Κανένας από εμάς τους πέντε δεν αποκρίθηκε. Δεύτερο άτομο από την ομάδα των δραστών είπε σε αυτόν που έκανε την ερώτηση: “Δεν τους ξέρω, πάμε να φύγουμε” ή “δεν είναι αυτοί, πάμε να φύγουμε”. Τότε κάποιος από την παρέα των δραστών, πιθανώς αυτός που έκανε την πρώτη ερώτηση, είπε “δεν μας νοιάζει, πάμε” και αμέσως μας επιτέθηκαν.
Με τη στάση τους οι 11 κατηγορούμενοι προσπαθούν πάσει θυσία να πείσουν τις δικαστικές αρχές ότι δεν ευθύνονται για το καίριο χτύπημα που έκοψε το νήμα της ζωής στον Άλκη. Για το λόγο αυτό, επιρρίπτουν ευθύνες στους υπολοίπους, ενώ αρκετοί από αυτούς ομολογούν ότι χτύπησαν τους δύο φίλους του 19χρονου, αλλά αρνούνται κατηγορηματικά ότι επέφεραν χτυπήματα στο θύμα. Που στοχεύουν; Στο να διώξουν από πάνω τους τη βαρύτερη κατηγορία, αυτή της ανθρωποκτονίας, όταν ολοκληρωθεί η ανάκριση και το δικαστικό συμβούλιο θα αποφανθεί ποιοί θα παραπεμφθούν σε δίκη και για ποια αδικήματα. Η ανθρωποκτονία τιμωρείται μόνο με ισόβια, ενώ η εγκληματική οργάνωση και η απόπειρα ανθωποκτονίας με έως και 15 χρόνια κάθειρξη.
Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης, Λία Χριστάρα, Παναγιώτης Μπάρκας, Στέλιος Νικητόπουλος, Σοφία Ζουζέλη.