Σε υψηλό διετίας «σκαρφάλωσε» το δολάριο, καθώς τις παγκόσμιες αγορές σαρώνει ένα κύμα αποστροφής κινδύνου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, το κινεζικό Γουάν καταγράφει τριήμερο σερί ισχυρών απωλειών – των ισχυρότερων εδώ και τέσσερα χρόνια, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εισέρχεται στον τρίτο μήνα και τις αυξανόμενες ανησυχίες για νέο κύμα κορονοϊού σε ολόκληρη την Κίνα να προκαλεί αναταράξεις στις κινεζικές μετοχές, οι επενδυτές απομακρύνονται από το αυστραλιανό δολάριο και το υπεράκτιο κινεζικό Γουάν.

Αποστροφή κινδύνου

Συγκεκριμένα, ο δείκτης δολαρίου – που καταγράφει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι «καλαθιού» ξένων νομισμάτων – ανήλθε στα 101.86, επίπεδο που είχε να αγγίξει από τον Μάρτιο του 2020, με αναλυτές να σημειώνουν ότι το αμερικανικό νόμισμα γίνεται ξανά ολοένα και περισσότερο «της μόδας», δεδομένων των δυσοίωνων προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία αλλά και της ρητορικής της Fed για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, ώστε να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

Την κυριαρχία του δολαρίου υποβοηθά ο αγώνας της Κίνας να περιορίσει την COVID-19, που ενισχύει την αποστροφή κινδύνου.

Στην Κίνα

Στον αντίποδα, το Γουάν της Κίνας υποχώρησε σε χαμηλό ενός έτους έναντι του δολαρίου, ευρισκόμενο τελευταία στα 6,5615 Γουάν ανά δολάριο ΗΠΑ.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών συναλλάγματος (RRR) κατά 100 μονάδες βάσης στο 8% από τις 15 Μαΐου, για να «βελτιώσει την ικανότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να χρησιμοποιούν κεφάλαια συναλλάγματος», σύμφωνα με ανακοίνωση στο διαδίκτυο, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην επιβράδυνση της υποτίμησης του Γουάν.

Γεν, κορώνα, ευρώ

Υποχώρηση καταγράφει όμως και το αυστραλιανό δολάριο, μετά την μεγάλη άνοδο το πρώτο τρίμηνο του 2022. Υποχώρησε κατά 0,9% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 0,7176 δολάρια ΗΠΑ και κατά 1,4% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 91,88 Γεν.

Η νορβηγική κορώνα υποχώρησε επίσης σχεδόν 2% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Ευρύτερα πάντως στην αγορά συναλλάγματος επικρατεί αστάθεια, η οποία επηρεάζει και το Ευρώ που υποχώρησε κατά 0,9% στα 1,0717 δολάρια.

Με βάση τα γερακίσια σχόλια της τελευταίας εβδομάδας από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις Κεντρικές Τράπεζες, οι αγορές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω