Τα οικονομικά προβλήματα απασχολούν σε πρώτο πλάνο τους πολίτες οι οποίοι εκτός από την έντονη ανησυχία τους για την ακρίβεια που εξανεμίζει τα εισοδήματά τους χρεώνουν στην κυβέρνηση ανεπάρκεια μέτρων και πολιτικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Γκρίζα ζώνη

Όπως προκύπτει δε από την δημοσκόπηση της Prorata για τον Απρίλιο οι ερωτηθέντες στην πλειοψηφία τους μάλλον δεν πείθονται από το αφήγημα της κυβέρνησης περί εισαγόμενου πληθωρισμού ή τουλάχιστον αδιαφορούν για τα αίτια της ακρίβειας, καθώς αποδίδουν ευθύνες στις πολιτικές της κυβέρνησης, ενώ είναι έτοιμοι κατά πλειοψηφία να αποδώσουν και πάλι την ευθύνη στην κυβέρνηση σε μια «ενδεχόμενη περίοδο λιτότητας».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αν και δεν φαίνεται κάποια αξιόλογη ή εμφανής μεταβολή στο πολιτικό σύστημα ως προς την εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα της Prorata το Μάρτιο εντούτοις καταγράφεται μια «γκρίζα ζώνη» ψηφοφόρων της τάξης του 15,5% ενώ παράλληλα θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για τάσεις με τη μορφή υπόγειων ρευμάτων που δείχνουν πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα σοβαρότερα προβλήματα φθοράς.

Επισημαίνεται ότι στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΑ ήταν 7 μονάδες, ενώ τώρα η ΝΔ εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά η οποία όμως καταγράφεται στις 5,5 μονάδες.

Ωστόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγε κανείς ότι παραμένει σοβαρό πρόβλημα ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα που διαχέεται στους ψηφοφόρους του υπόλοιπου πολιτικού φάσματος και το οποίο αποτυπώνεται στο ότι η πλειοψηφία σε ποσοστό 46% δηλώνει ότι θα ενοχλούνταν αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδιζε τις εκλογές. Αν και κάτι αντίστοιχο ανιχνεύεται και για τη ΝΔ σε ποσοστό 45%.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι πολωμένο και διχασμένο εμφανίζονται το σώμα των ερωτηθέντων ως προς το αν επιθυμεί διακοπή της κυβερνητικής θητείας

Ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί, συνθήκες εργασίας και αρνητικά συναισθήματα

Ειδικότερα ,ως προς τα ευρήματα της έρευνας της Prorata που διεξήχθη πανελλαδικά από τις 8 έως τις 11 Απριλίου σε πανελλαδικό δείγμα 1236 ατόμων (χρήση ποσόστωσης σε φύλο, ηλικία και τόπο διαμονής σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ) και μέθοδο CAWI προκύπτουν τα εξής:

Ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί και συνθήκες εργασίας είναι τα ζητήματα που ανησυχούν την κοινωνία κατά την τρέχουσα περίοδο, διατηρώντας – ή και ενισχύοντας – την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων (απογοήτευση, θυμός, απελπισία και φόβος) για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την ακρίβεια

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανησυχία για την ακρίβεια σε βασικά είδη επιβίωσης όπως το ρεύμα, η θέρμανση και τα τρόφιμα είναι απόλυτη ενώ τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας αξιολογούνται από την πλειονότητα ως ανεπαρκή (76%), με τους περισσότερους να μην αποδίδουν την κύρια ευθύνη σε εξωγενείς παράγοντες, όπως οι διεθνείς εξελίξεις ή οι περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας αλλά στις πολιτικές ιδέες και θέσεις του κυβερνώντος κόμματος.

Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2019, η μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης είναι έτοιμη να αποδώσει στην κυβέρνηση ευθύνες για μια ενδεχόμενη «περίοδο οικονομικής λιτότητας» κατά τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το βέλος της ευθύνης δεν διαχέονταν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γενικώς στις διεθνείς εξελίξεις ή αδιακρίτως σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αλλά στη νυν ελληνική κυβέρνηση. Τα παραπάνω ευρήματα αλλά και το γεγονός ότι οι μισοί περίπου πολίτες επιθυμούν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, επιβεβαιώνει μια σχετικά διευρυμένη κοινωνική δυσαρέσκεια με αντικυβερνητικό προσανατολισμό.

Διχασμένη

Σε σχέση με τον δείκτη μέτρησης αρνητικών ρευμάτων προς τα δύο μεγάλα κόμματα, το 46% θα ενοχλούνταν περισσότερο αν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε αύριο τις βουλευτικές εκλογές, ενώ μια αντίστοιχη μερίδα (45%) θα ενοχλούνταν περισσότερο αν η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές. Αντίστοιχα, ως διχασμένη καταγράφεται η κοινή γνώμη και ως προς το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Πιο συγκεκριμένα, το 48% επιθυμεί να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται η κυβερνητική θητεία, ενώ το 47% επιθυμεί να διακοπεί πρώρα και να προκηρυχθούν άμεσα βουλευτικές εκλογές.

Εκτίμηση πρόθεσης ψήφου

Τα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από την παρούσα έρευνα αφήνουν το αποτύπωμα τους και στην εκλογική συμπεριφορά της κοινωνίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της παρούσας έρευνας, η εκλογική επιρροή της ΝΔ (30%) υποχωρεί κατά 1% συγκριτικά με την μέτρηση του Μαρτίου, ενώ η αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ (24.5%) αυξάνεται κατά 0.5%, διαμορφώνοντας την απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων στο 5.5%.

Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ δείχνει να συμπιέζεται ελαφρώς κατά 0,5%, ανιχνευόμενο στο 12%. Παράλληλα, η δημοσκοπική εικόνα των υπολοίπων κομμάτων δεν μεταβάλλεται σημαντικά, με το ΚΚΕ να συγκεντρώνει το 5% των προτιμήσεων, την Ελληνική Λύση το 3.5% και το Με.Ρ.Α 25 το 2%. Μόνη διαφοροποίηση συγκριτικά με την μέτρηση του Μαρτίου, η για πρώτη φορά δημοσκοπικά ορατή αποτύπωση του κόμματος του νεοναζιστή και καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη με 2%.

Περισσότερα Εδω