Άμεση ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών από τον Ανδρέα Γιουρμετάκη:

Μέχρι την ώρα που έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του exit poll, η πιθανότητα να εξελισσόταν οι σημερινές εκλογές όπως οι φοιτητικές, ήταν σχεδόν πανθομολογούμενη: Στο τέλος – άκουγες από διάφορες πλευρές – «είναι ορατό το ενδεχόμενο να δηλώσουν όλοι νικητές…»

Από τις 7 το απόγευμα που δημοσιοποιήθηκε το πρώτο αποτέλεσμα του exit poll, η πιθανότητα να δηλώσουν νικητές όλοι, εξέλειπε:

  • Η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε κάτω (ή και πολύ κάτω όπως έδειξε το δεύτερο exit poll) από τον πήχη που έθεσε ο πρωθυπουργός.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης, κάτω από τα όρια που διαδοχικά έθετε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο κ. Κασσελάκης: Τη νίκη δηλαδή, στις εκλογές αρχικά και το 20% στη συνέχεια. Η επίδοσή του κοντά στο σκορ που είχε πετύχει στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 (17%) δε μπορεί να πει κανείς ότι συνιστά νίκη, καθώς το σωστότερο θα ήταν να συγκριθεί με το 23% της ήττας των εκλογών του Μαΐου του 2023, πριν δηλαδή σημειωθεί η αποδρομή του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε επίσης, κάτω από τον πήχη που έθεσε ο αρχηγός του, καθώς ούτε καν πλησίασε – κατά τα διαφαινόμενα ως αυτή την ώρα – τον στόχο της κατάταξης στη δεύτερη θέση.

Αντιθέτως προς τα τρία μεγάλα (ή σχεδόν μεγάλα) πολιτικά κόμματα, νικητές της εκλογικής αναμέτρησης μπορούν να χαρακτηριστούν σχεδόν όλα τα μικρά κόμματα της άκρας δεξιάς και της αριστεράς, πλην της Νέας Αριστεράς η οποία (μαζί με το ΚΚΕ) είναι και το μόνο μη προσωπικόκόμμα. Όλα τα άλλα είναι φαινόμενα της εποχής, πολιτικά αντίστοιχα των «μονοπρόσωπων επιχειρήσεων»: Βελόπουλος, Κωνσταντοπούλου, Λατινοπούλου, Βαρουφάκης, Νατσιός, Εμφιετζόγλου, Λοβέρδος κλπ.

Μια ακόμη ιδιαιτερότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, είναι το γεγονός ότι η ήττα της Νέας Δημοκρατίας αντί θα δυσαρεστεί, χαροποιεί ένα τμήμα των οπαδών και ψηφοφόρων της για πολλούς λόγους:

  • Γιατί δεν αντέχουν τόση στροφή προς το Κέντρο.
  • Γιατί δεν ανέχονται το κόμμα τους να στεναχωρεί την Εκκλησία (γάμος ομόφυλων ζευγαριών).
  • Γιατί βλέπουν τον Μητσοτάκη, κάνοντας χρήση της κυριαρχίας του στο κόμμα μετά το 40% των εθνικών εκλογών, να τους επιβάλει ήθη που δεν τα «σηκώνει» ένα συντηρητικό κόμμα… Και γιατί:
  • Ούτως η άλλως δεν τον θεωρούν «»σαρξ εκ της σαρκός της Νέας Δημοκρατίας (όπως π.χ. τον Καραμανλή ή τον Σαμαρά), ώστε να του επιτρέπουν να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του κόμματος…

Δεν είναι τυχαία συνεπώς ούτε η επίδοση της Λατινοπούλου η οποία καταγράφει ποσοστά και στη Νότια Ελλάδα, ούτε το σκορ του Βελόπουλου και της Νίκης… Το «ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία» του μακαρίτη Ρόμπερτ Ουίλιαμς με το οποίο γαλουχήθηκαν οι γενιές των σύγχρονων Νεοδημοκρατών, ήρθε να πάρει τη ρεβάνς από την κεντρώα στροφή. Και το έκανε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, καθώς η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν εμπεριέχει τον κίνδυνο να ρίξει το κόμμα από την κυβέρνηση. Πόσω μάλλον ελλείψει ισχυρού αντιπάλου…

Το ζητούμενο λοιπόν μετά το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα είναι τι θα αλλάξει στα πολιτικά πράγματα της χώρας από αύριο το πρωί:

  • Θα ενδώσει ο Μητσοτάκης στην ψήφο διαμαρτυρίας και θα στρέψει το κόμμα του προς τα δεξιά;
  • Και αν συμβεί αυτό, θα μπορέσει να συγκρατήσει τις κεντρώες δυνάμεις που εν πολλοίς συνέβαλαν στην πολιτική του κυριαρχία;
  • Υπάρχει πιθανότητα να αναζητήσουν τη μήτρα τους οι κεντρώες δυνάμεις;
  • Θα υπάρξει χώρος να τις υποδεχθεί στο Κέντρο;

Με τα σημερινά δεδομένα ούτε το ΠΑΣΟΚ του πλέον ατάλαντου πολιτικού Νίκου Ανδρουλάκη, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ του «Έλληνα Τραμπ» Στέφανου Κασσελάκη, μπορεί να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο… Μιλάμε συνεπώς για δύσκολες εξισώσεις που θα φέρουν σε αμηχανία όχι μόνον τον πρωθυπουργό, αλλά και τον εκτός Νέας Δημοκρατίας κόσμο που τον εμπιστεύτηκε…

Και τα μικρά κόμματα, τα λεγόμενα «αντισυστημικά» έχουν πιθανότητες να εξελιχθούν μετά το σημερινό αποτέλεσμα, σταδιακά σε μεγάλα; Η απάντηση είναι «όχι» για τα περισσότερα από αυτά, ελλείψει σοβαρού ηγέτη. Ο Βελόπουλος παρά το υψηλό του ποσοστό (δεύτερο κόμμα στη Βόρεια Ελλάδα), δεν μπορεί να γίνει αρσενικιά Μελόνι. Οι υψηλές επιδόσεις του στον Βορά, δεν δημιουργούν τέτοιες προϋποθέσεις καθότι έχει προηγηθεί ο Πανίκας Ψωμιάδης που – παρότι ποτέ δεν έκρυψε την γραφικότητά του – κέρδισε πανηγυρικά σ’ όποιον χώρο κι αν πολιτεύτηκε και εξελέγη είτε βουλευτής, είτε νομάρχης, είτε δήμαρχος με πολύ υψηλότερα ποσοστά. Στο συνέδριο της Ν.Δ. δε, το 2009, κατάφερε και συγκέντρωσε το 10% των ψηφοφόρων το οποίο προφανώς τον έκρινε ικανό (Θεέ και Κύριε!) να διαχειριστεί την οικονομική κρίση ως ηγέτης της αντιπολίτευσης! Η ιστορία δείχνει πάντως ότι όλα τα κόμματα διαμαρτυρίας είχαν υψηλά ποσοστά όσο ο κόσμος είχε την ανάγκη να διατυπώσει αυτή τη διαμαρτυρία. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαμαρτυρόμενοι επέστρεφαν στα κόμματά τους μετά τη διατύπωση της διαμαρτυρίας. Ερωτηματικό, είναι η Λατινοπούλου που δείχνει να έχει τον λόγο και πιθανώς τα φόντα να εξελιχθεί σε κάτι αντίστοιχο της Μελόνι ή της Λεπέν που είναι της μόδας στην Ευρώπη άλλωστε…

Η άνοδος της Δεξιάς συνολικά πάντως στην Ελλάδα είναι πρωτοφανής: Η αντισυστημική εκδοχή της (Βελόπουλος, Νατσιός, Λατινοπούλου, Εμφιετζόγλου), μαζί με τη συστημική (Νέα Δημοκρατία) ξεπερνούν το 50%! Η Αριστερά από την άλλη, συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο καθώς έχει σχεδόν περιθωριοποιηθεί στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πλειοψηφία όσων κυβέρνησαν τη χώρα την πενταετία 2015 – 2019 (Νέα Αριστερά) βρέθηκαν κάτω από τα ποσοστά ακόμη και του παλιού Συνασπισμού.

«Νομίζω ότι θα έχουνε πολύ δουλειά το καλοκαίρι οι πολιτικοί συντάκτες» μου είπε χθες μια φίλη που ασχολείται με το πολιτικό ρεπορτάζ στην Αθήνα. Οι εξελίξεις τόσο στη Ν.Δ. όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, θα είναι ραγδαίες. Το επόμενο σημείο καμπής η προεδρική εκλογή που χρονικά τοποθετείται τον ερχόμενο Ιανουάριο: Θα επιμείνει στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου ο κ. Μητσοτάκης ή θα επιχειρήσει να «αναθερμάνει» τα αισθήματα των Νεοδημοκρατών με υποψηφιότητες (Καραμανλή ή Σαμαρά) που θα δημιουργούσαν καινούρια δεδομένα;

Υ.Γ. Ο παράγων αποχή, πιθανότατα να μας οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα. Είναι μία παράμετρος που δεν μπορεί να αγνοηθεί στην ορθή αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω