Μοιράσου το αρθρο!

Την αθώωση του 26χρονου Θ.Σ. για όλες τις κατηγορίες αποφάσισε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, σε μια δικάσιμο που διήρκησε σχεδόν 5 ώρες και ζωντάνεψε εκ νέου τις μνήμες της μαζικής πορείας-διαμαρτυρίας της 13ης Ιουνίου 2020 ενάντια στην καύση σκουπιδιών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.
Ο Θ.Σ. αντιμετώπιζε δίωξη για απλή σωματική βλάβη κατά συρροή σε βάρος δύο αστυνομικών των ΜΑΤ, διατάραξη κοινής ειρήνης, εξύβριση και αντίσταση, κατηγορίες των οποίων η ευστάθεια δεν μπόρεσε να αποδειχθεί στην δικαστική αίθουσα.

Στην ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας τρεις αστυνομικοί των ΜΑΤ από Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων ο ένας δήλωσε πως δεν βρισκόταν στο σημείο της διαμαρτυρίας όπου έγινε η σύλληψη του 26χρονου.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις των υπόλοιπων δύο, ο κατηγορούμενος επιτέθηκε στον ένα ρίχνοντας του κλωτσιά στην πλάτη και βρίζοντάς τον, εν μέσω επεισοδίων όπου διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και καδρόνια, ενώ κατόπιν ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

Ωστόσο στις καταθέσεις τους έπεσαν σε αντιφάσεις, με τον αποδέκτη της κλωτσιάς να μην μπορεί να ανασύρει από την μνήμη του το σημείο του σώματός του όπου δέχθηκε το χτύπημα του 26χρονου, ενώ προσκόμισε στην έδρα ιατρική βεβαίωση και δήλωσε πως έμεινε εκτός υπηρεσίας για 4 ημέρες από τον τραυματισμό του. Ο δεύτερος αστυνομικός δήλωσε πως υπέστη εξάρθρωση ώμου από πτώση που προκλήθηκε από αντίσταση του νεαρού.

Από την άλλη πλευρά παρουσιάστηκαν 7 μάρτυρες υπεράσπισης, άτομα που επίσης συμμετείχαν στην κινητοποίηση, οι οποίοι κατέθεσαν ομόφωνα πως στο σημείο όπου βρισκόταν ο 26χρονος πραγματοποιούταν ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία, στην οποία και έπαιρνε μέρος ο κατηγορούμενος, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις κινήθηκαν επιθετικά προς το μέρος τους και συνέλαβαν βίαια τον κατηγορούμενο μέσα σε ρίψη χημικών, χωρίς ο ίδιος να προβεί σε κάποια επίθεση.
Ο τελευταίος στην απολογία του αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και τόνισε πως οι δυνάμεις των αστυνομικών των ΜΑΤ πέρασαν κυριολεκτικά πάνω από τους ειρηνικούς διαδηλωτές, και τον άρπαξαν βίαια, κάνοντάς τον «σβούρα», εικόνα που προηγουμένως είχαν επιβεβαιώσει και οι μάρτυρες υπεράσπισης.
«Δεν μπορούσα να πάρω ανάσα, ήμουν πνιγμένος από τα χημικά. Τρεις άνθρωποι με έβαλαν κάτω και μου πέρασαν χειροπέδες». Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως συνελήφθη επειδή απλά ήταν ο μοναδικός στο σημείο, ενώ αρνήθηκε ότι αντέδρασε λεκτικά και σωματικά με οποιονδήποτε τρόπο κατά την σύλληψή του.
Κατηγορούμενος και μάρτυρες υπεράσπισης έκαναν λόγο επίσης για κλίμα τρομοκρατίας και απρόκλητη επίθεση από μέρους των αστυνομικών δυνάμεων προς τους διαδηλωτές, με συλλήψεις και προσαγωγές ατόμων που διαδήλωναν ειρηνικά, ενώ στην αίθουσα προβλήθηκε βίντεο από την στιγμή της σύλληψης του 26χρονου, που επιβεβαίωνε τις καταθέσεις τους.

Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή του 26χρονου για όλες τις κατηγορίες πλην της αντίστασης, καθώς, όπως τόνισε, κάθε πολίτης οφείλει να συνεργάζεται κατά την σύλληψή του, χωρίς «να δαιμονοποιείται ο ρόλος της αστυνομίας, που είναι η τήρηση της κοινωνικής ειρήνης», ενώ υπογράμμισε την σημασία των ειρηνικών διαδηλώσεων για την διεκδίκηση των κοινών αγαθών.
Καταπέλτης υπήρξε η συνήγορος υπεράσπισης, η οποία στην αγόρευσή της αμφισβήτησε ευθέως την αξιοπιστία των αστυνομικών που κατέθεσαν, υπογραμμίζοντας τις αντιφάσεις στις οποίες είχαν υποπέσει κατά την ακροαματική διαδικασία και ζήτησε απαλλαγή του 26χρονου για όλες τις κατηγορίες.
Σχετικά με την αξιοπιστία των αστυνομικών, η ίδια τόνισε επίσης πως εκείνος ο οποίος δήλωσε πως υπέστη εξάρθρωση στον ώμο, βρισκόταν την επόμενη μέρα έξω από τα δικαστήρια και συμμετείχε στην αστυνομική επίθεση σε βάρος του Βασίλη Μάγγου. Παρομοίως εκείνος ο οποίος δήλωσε απών από το σημείο σύλληψης του 26χρονου κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για βασανιστήρια, με βάση διάταξη του εισαγγελέα Εφετών Λάρισας για την ίδια υπόθεση ξυλοδαρμού του Β. Μάγγου.

Αναφορικά ιδιαίτερα για την κατηγορία της αντίστασης, η ίδια την χαρακτήρισε «βασανιστήριο», καθώς για να ευσταθεί νομικά πρέπει να προηγείται νόμιμη ενέργεια του δρώντα αστυνομικού, και όχι κλίμα καταστολής.

«Ήταν το πρώτο επεισόδιο ενός πραγματικού πολέμου της πόλης του Βόλου, που υπερασπίστηκε το δικαίωμα να αναπνέει. Απέναντί της ήταν ένας οικονομικός κολοσσός, τον οποίο υπερασπίστηκε η κυβέρνηση» κατέληξε η ίδια.
Το δικαστήριο έκρινε τον 26χρονο αθώο για όλες τις κατηγορίες, μέσα σε πανυγιρικό κλίμα από φίλους και συναγωνιστές του στο ακροατήριο.

Περισσότερα Εδω