«Θα σταθώ αρωγός στην εισαγγελική έρευνα για τα πλημμυρικά φαινόμενα, όμως αυτή δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών. Η πόλη ήταν ανοχύρωτη αντιπλημμυρικά. Το στοίχημα είναι όμως να μπορέσει να επιστρέψει ο κόσμος στο σπίτι του, να αποκατασταθεί η πρόσβαση στους οικισμούς, να μπορέσει η πόλη να επιστρέψει στην πρότερη λειτουργία της. Σιγά- σιγά θα πατήσουμε στα πόδια μας. Από το 2014 μας έχει πλήξει η μετεωρολογική βόμβα με το χιόνι, η πανδημία του κορονοϊού, πυρκαγιές και εκρήξεις. Σε όλα ανταπεξήλθαμε. Τώρα ήρθε η θεομηνία. Θα τα καταφέρουμε ξανά. Και ο Βόλος σε 15 ημέρες θα ξαναγίνει η πόλη που χαιρόταν όλη η Ελλάδα»

Τα παραπάνω ανέφερε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε προκειμένου να ενημερώσει για την τιτάνια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα, για ενδέκατη συνεχόμενη ημέρα, από το καταστροφικό χτύπημα της κακοκαιρίας «Daniel». Στο φόντο «έπαιζαν» εικόνες από την καταστροφή που συντελέστηκε στην πόλη σε κάθε γωνιά και συνοικία.

Αναφερόμενος στην εισαγγελική έρευνα για τις πλημμύρες, που θέτει υπό διερεύνηση και τυχόν ευθύνες του Δήμου Βόλου, ο κ. Μπέος, υπογράμμισε ότι το αντλιοστάσιο στο Παλιό Λιμεναρχείου, που έχει μπει στο μικροσκόπιο της έρευνας, λειτούργησε. «Οι αντλίες λειτούργησαν κανονικά για δέκα ώρες και αυτό είναι καταγεγραμμένο. Μετά τους τόνους λάσπης σταμάτησαν να λειτουργούν. Λογικό δεν είναι; Φταίει ο δήμαρχος; Μιλάμε για τρέλα», ανέφερε.

Ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα ημερομηνίες και αριθμούς πρωτοκόλλων εγγράφων με τα οποία από το 2018 έχει παρέμβει στα συναρμόδια Υπουργεία Υποδομών, Εσωτερικών αλλά και προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για τις παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να είναι αντιπλημμυρικά θωρακισμένος. «Η πόλη ήταν ανοχύρωτη», ξέσπασε ο Αχιλλέας Μπέος αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα που δεν επαρκούν, αλλά και σε αυθαιρεσίες με κτίρια μέσα σε ρέματα «με τη σφραγίδα του κράτους». «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μένα ήταν η κατασκευή του Περιφερειακού. Οσοι έκαναν αυτά που έκαναν ας αναλάβουν και τις ευθύνες. Δεν έχω μάθει ούτε να κλαίω ούτε να παρακαλάω. Κοιτάω μπροστά», είπε ο κ. Μπέος.

Όπως τόνισε αυτό που απαιτείται μέσα στον Βόλο είναι η εμβάθυνση της κοίτης των χειμάρρων στα τρία μέτρα και το «σήκωμα» των γεφυρών κατά ένα μέτρο τουλάχιστον. Επικαλέστηκε δε την περίπτωση της γέφυρας στο Νέο Δέλτα, που φαίνεται να ήταν η αιτία που έπνιξε τη συνοικία. «Αυτός που έκανε τη μελέτη, αυτός που κατασκεύασε το έργο έχουν την ευθύνη. Ο Αγοραστός φταίει;», σημείωσε για τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, που επίσης βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ερευνών.

Συνεχίζονται οι αποκαταστάσεις

Με φόντο τις εικόνες καταστροφής, ο κ. Μπέος αναφέρθηκε στις περιοχές που συντελέστηκαν οι μεγαλύτερες ζημιές και όπου έχει πέσει το βάρος των τεχνικών υπηρεσιών για να αποκατασταθούν οι προσβάσεις με προσωρινές επεμβάσεις. Αποκαταστάσεις γίνονται σε Λουζίνικο, Καζανάκι, Αγία Παρασκευή, Κουκουράβα, Κάτω Λεχώνια, Καρνάγιο, Αγιο Ονούφριο, Άλλη Μεριά, Φυτόκο και στους παρόχθιους του Κραυσίδωνα και του Ξηριά αλλά και σε 800.000 χλμ αγροτικό δίκτυο.

«Ξεκινήσαμε αποκαταστάσεις σε Αγία Παρασκευή και Αγιο Ονούφριο και προχωρήσαμε σε 100 μικροπαρεμβάσεις σε Βόλο και Ν. Ιωνία. Πρόκειται όμως για πρόχειρες αποκαταστάσεις. Αν η Πολιτεία δεν συνδράμει θα είναι αδύνατο να γίνουν τα έργα. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», ανέφερε.

 

Καθημερινό πρόγραμμα για πλύσιμο δρόμων με νερό ιδιωτικών γεωτρήσεων και απολυμαντικό

Παράλληλα με τα τεχνικά έργα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες καθαρισμού από τη λάσπη και τις φερτές ύλες. Στην πόλη, σύμφωνα με τον κ. Μπέο επιχειρούν 147 μηχανήματα που απομακρύνουν τόνους λάσπης, κορμούς δέντρων και άλλες φερτές ύλες και σκουπίδια.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα έχει καθαριστεί το 90% του όγκου της λάσπης και των φερτών υλών, θα ξεκινήσει το πλύσιμο των δρόμων.

Οπως είπε ο κ. Μπέος, ο Δήμος Βόλου έχει στη διάθεσή του 15 βυτιοφόρα των 15 και 20 τόνων, τα οποία θα ριχθούν στη μάχη για το πλύσιμο δρόμων και πεζοδρομίων. «Το πλύσιμο δεν θα γίνει με θαλασσινό νερό, αλλά νερό από ιδιωτικές γεωτρήσεις από τη Χαλυβουργία, την ΑΓΕΤ και τη ΜΕΤΚΑ. Σε αυτό το νερό θα υπάρχει και ειδικό υγρό απολύμανσης για την καταπολέμηση των μικροβίων. Με αυτό θα πλύνουμε δρόμους και πεζοδρόμια», ανέφερε ο κ. Μπέος.

Η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα από τη Νεάπολη και την Τρίτη από το Παλιό Λιμεναρχείο και καθημερινά θα ανακοινώνεται πρόγραμμα καθαριότητας ανά περιοχή. «Πριν από τα συνεργεία καθαριότητας, άλλα συνεργεία θα καθαρίζουν τα φρεάτια από τη λάσπη», εξήγησε και απηύθυνε έκκληση συνεργασίας στους πολίτες. «Θα πρέπει στις περιοχές που θα ανακοινώνουμε ότι θα πάμε οι πολίτες να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους. Πρέπει να μπούμε στις γειτονιές και να καθαρίσουμε», είπε.

«Στοίχημα να μπει ο κόσμος στα σπίτια του»

Σύμφωνα με τον κ. Μπέο από χθες το απόγευμα ξεκίνησαν να τρέχουν αποζημιώσεις για τους πληγέντες που έχασαν τις περιουσίες τους στη λάσπη. «Εκλαψα με αυτά που είδα. Ανθρωποι έχουν χάσει τα νοικοκυριά τους. Δεν τους έχει μείνει τίποτα. Πρέπει να δοθούν οι αποζημιώσεις. Ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Το στοίχημα είναι να μπει ο κόσμος στο σπίτι του. Σιγά- σιγά θα πατήσουμε στα πόδια μας», ανέφερε ο δήμαρχος Βόλου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Περισσότερα Εδω