Με αφορμή το ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας και ξυλοδαρμού της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον ποινικολόγο και σύζυγό της, Απόστολο Λύτρα, ο οποίος αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου μετά τη μήνυση της συζύγου του, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» και στον Θάνο Σιαφάκα, ο Βασίλης Χειρδάρης, ποινικολόγος.

«Ο Άρειος Πάγος πρέπει να είναι ένα ζωντανό δικαστικό όργανο»

Όπως και δήλωσε αρχικά στην εκπομπή του Θάνου Σιαφάκα, «το θέμα είναι ότι πραγματικά η υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας είναι μια υπόθεση που έχει συνταράξει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον κόσμο γενικότερα. Είναι θετικό όμως ότι ενδιαφέρεται ο κόσμος για το θέμα της βίας και καταδικάζει τη βία. Και θα έλεγα ότι είναι επίσης θετικό ότι και ο Άρειος Πάγος, που πρέπει να είναι ένα ζωντανό δικαστικό όργανο, ενδιαφέρεται για το θέμα με έναν ενεργό τρόπο, όπου όμως δεν χρειάζεται να γίνονται υπερβολές, έτσι ώστε να μην γίνεται παρέμβαση στην κρίση των δικαστών, οι οποίοι έχουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία».

«Ο δικαστής είναι ελεύθερος και πρέπει να παραμείνει ελεύθερος»

Εν συνεχεία, ανέφερε χαρακτηριστικά το εξής «Αποτελεί δικαίωμα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να ζητήσει για υποθέσεις μείζονος σημασίας, την ταχεία διεκπεραίωση. Αυτό δεν είναι κακό. Το άλλο όμως για το θέμα της κρίσης, για την εκτίμηση των δικαστών ή για την αξιολόγηση των αποδεικτικών μέσων των δικαστών ή για την ερμηνεία των δικαστών στη νομοθεσία, είναι τραγικό να συμβαίνει, διότι δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο πειθαρχικής διαδικασίας. Ο δικαστής είναι ελεύθερος και πρέπει να παραμείνει ελεύθερος». Σχετικά τώρα με το αν υπάρχει εμφύλιος στη δικαιοσύνη, ο κ. Χειρδάρης σημείωσε «Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνονται οι παρεμβάσεις από πάνω για την καλύτερη λειτουργία της δικαιοσύνης με καλή διάθεση θα έλεγα και οι άλλοι που λένε ότι δεν μπορεί να επηρεάζεται ο δικαστής, να τρομοκρατεί τον δικαστή, να ανησυχεί ο δικαστής για την κρίση του, γιατί κατ’ αυτό τον τρόπο η κρίση θα αποτελέσει κίνδυνο για τον οποιοδήποτε κατηγορούμενο. Διότι, ο δικαστής, θα προστατεύσει τον εαυτό του πρωταρχικά για να μην έχει τις «φασαρίες» (…). Πρέπει λοιπόν, να υπάρχει ένα μέτρο. Ο Άρειος Πάγος επίσης πρέπει να ενδιαφέρεται για την κοινωνία και καλό είναι να μην μένουν οι αρεοπαγίτες μόνο στα γραφεία τους. Άρα, είναι ένα θετικό βήμα. Από την άλλη πλευρά, αυτό το θετικό βήμα δεν πρέπει να φτάσει σε ένα σημείο τέτοιο που ουσιαστικά να παρεμποδίζει ή και να ακυρώνει θα έλεγα την κρίση των δικαστών».

Έπειτα, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει «πρέπει όποιος συλλαμβάνεται να έχει ακριβώς την ίδια μεταχείριση-ο οποιοσδήποτε και να είναι, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο πολίτη-πρέπει ακριβώς να έχει την ίδια μεταχείριση. Δεν επιτρέπονται διαφοροποιήσεις, διότι αυτό δεν είναι κράτος δικαίου που αποδέχεται ή ανέχεται τις διαφοροποιήσεις. Δεύτερον, σε υποθέσεις τέτοιας βιαιότητας πρέπει να είναι όλοι πολύ προσεκτικοί, όπως και οι δικαστές. Οφείλουμε, δικαιούμαστε να κριτικάρουμε την κρίση των δικαστών, γιατί και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το λέει, ότι ο δικαστής υποχρεούται να ανέχεται ακόμα και τη σκληρή κριτική, όπως είναι και τα πολιτικά πρόσωπα. Αυτό είναι όμως διαφορετικό από το να παρεμβαίνω στην κρίση του δικαστή και να τον τιμωρώ για την κρίση του. Πρέπει λοιπόν, να υπάρχει κατοχυρωμένη ισότητα και συνταγματικά και παντού και σε όλα τα διεθνή κείμενα. Άρα, υποχρεούνται και οι δικαστές και οι αστυνομικοί και όλοι να συμπεριφέρονται ισονομία και με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους πολίτες».

«Σε ένα κράτος δικαίου πρέπει να υπάρχουν αντιστάσεις-Οι δικαστές οφείλουν να αντιστέκονται, ανεξαρτήτως ότι εμείς δεν συμφωνούμε»

Τέλος, ο κ. Βασίλης Χειρδάρης, τόνισε «Σε ένα κράτος δικαίου πρέπει να υπάρχουν αντιστάσεις. Και οι δικαστές οφείλουν να αντιστέκονται, ανεξαρτήτως ότι εμείς δεν συμφωνούμε. Κανείς δε συμφωνεί με το φασισμό, κανείς δε συμφωνεί με ναζιστικές νοοτροπίες, κανείς δε συμφωνεί με τη βία κλπ. Αλλά πρέπει το κράτος δικαίου να λειτουργεί. Νομίζω όμως ότι στην υπόθεση την τελευταία εδώ της ενδοοικογενειακής βίας, οφείλω να πω ότι λειτούργησε ο μηχανισμός, ανεξαρτήτως των υπερβολών, ανεξαρτήτως των παρεμβάσεων (…). Ο γιατρός εντάσσεται σε ένα κρατικό μηχανισμό, δηλαδή ο γιατρός έκανε μια πραγματικά εξαιρετική ενέργεια, άρα απελευθερώθηκε ο ίδιος και απελευθέρωσε πάρα πολλούς στο να κρύβουν κάποια πράγματα. Αυτό είναι πραγματικά παραδειγματικό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Περισσότερα Εδω