Προχωρούν, έστω και με αργούς ρυθμούς, τα σχέδια του ΟΣΕ για την σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τον λιμένα Βόλου.
Στον ΟΣΕ επιχειρούν να ωριμάσουν τις σχετικές διαδικασίες τόσο σε επίπεδο μελετών και σκοπιμότητας όσο και στο χρηματοδοτικό σκέλος, καθώς θα έχουμε να κάνουμε με έργο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Προς τη κατεύθυνση αυτή διερευνάται κατά πόσο μπορούν να αξιοποιηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ ή και το πρόγραμμα CEF (Connecting Europe Facility), δηλαδή κεφάλαια από την Ε.Ε. για τέτοιο σκοπό (σιδηρόδρομο)
Μάλιστα, για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι σε εξέλιξη και διαγωνιστική διαδικασία που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την αξιοποίησή του όπου έχει καταγραφεί υψηλό ενδιαφέρον από εγχώρια και διεθνή σχήματα, ιδίως όμως από τον αμερικανικό παράγοντα και μέσω της διπλωματικής οδού.
Για τον Βόλο, επίσης από το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται προσεχώς να βγει αντίστοιχος διαγωνισμός με την κυβέρνηση μάλιστα να έχει σχέδια ώστε η Θεσσαλία να αποτελέσει επίσης εμπορευματικό κόμβο και με την προώθηση logistics centers.
Κατά συνέπεια, η σύνδεση των λιμένων (και των ΒΙ.ΠΕ.) με τον σιδηρόδρομο έχει αυξημένη σημασία. Ως γνωστόν, στις ράγες της υλοποίησης μπήκε πρόσφατα το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της ηλεκτροκίνησης Βόλου – Λάρισας. Το έργο αναβάθμισης με ETCS, σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση θα μεταμορφώσει την σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις δύο μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές θα εγκατασταθεί ηλεκτροκίνηση τύπου τρόλεϊ, για ταχύτητες μέχρι και 100 χλμ/ώρα. Η διαδρομή μαζί με τις απαιτούμενες στάσεις εκτιμάται ότι θα διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την προαστιακή σύνδεση μεταξύ Βόλου-Θεσσαλονίκης που θα μπορεί να διεξάγεται σε περίπου 100 λεπτά.
Στο μεταξύ, δημοπρατήθηκε και βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών η μελέτη για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Βόλου με την Α’ ΒΙΠΕ, τη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, το Αεροδρόμιο της Αγχιάλου και τη ΒΙΠΕ του Αλμυρού.
Η πλήρης σύνδεση του λιμανιού του Βόλου με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς και με το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων της Μαγνησίας, καθώς αφενός μειώνει τα τελικά κόστη μεταφοράς των προϊόντων και αφετέρου, δημιουργεί νέες προοπτικές διεύρυνσης των εργασιών του λιμανιού.
Ήδη έχει δρομολογηθεί η πρώτη σύνδεση, αυτή της Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου με το σιδηροδρομικό δίκτυο, η οποία αναβαθμίζει την πόλη ως σημαντικό βιομηχανικό κέντρο».