Αλλα τσιπουράδικα και εστιατόρια κλειστά και άλλα λειτουργούν με εμφιαλωμένο νερό που έχει κόστος κατά μέσο όρο 250 ευρώ την ημέρα! – Εργαζόμενοι χωρίς μεροκάματο, ξεκινούν δηλώσεις αναστολής

Με δύο ταχύτητες λειτουργούν τα καταστήματα της εστίασης στον Δήμο Βόλου, όπου έως και χθες το νερό ήταν χαρακτηρισμένο ως ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Το κόστος καθημερινής λειτουργίας των μαγαζιών αποκλειστικά με εμφιαλωμένο νερό είναι υπέρογκο και πολλές είναι οι επιχειρήσεις που επέλεξαν να παραμείνουν κλειστές.

Μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του Συλλόγου Εστίασης, που επισκέφθηκε τα γραφεία της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, έγινε γνωστός ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να λειτουργήσουν τα μαγαζιά εστίασης με ασφάλεια για το ίδιο το προσωπικό αλλά και τους πελάτες τους. Οι οδηγίες που έλαβαν ήταν για χρήση νερού δικτύου μόνο για τις τουαλέτες και για όλη την υπόλοιπη λειτουργία τους χρήση μόνο εμφιαλωμένου.

Σε αυτό το πλαίσιο, καφέ και μπαρ επιστράτευσαν σκεύη μιας χρήσης για το σερβίρισμα καφέ και ποτού, ενώ αποφεύγουν την παρασκευή σνακ και γευμάτων που απαιτούν χρήση εμφιαλωμένου νερού.

Η πιο δύσκολη κατάσταση είναι σε τσιπουράδικα και εστιατόρια, όπου είναι δύσκολη τόσο η προετοιμασία και παρασκευή φαγητών όσο και το πλύσιμο των σκευών και σερβίτσιων αποκλειστικά με εμφιαλωμένο νερό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανο Στεφάνου, «πολλές επιχειρήσεις επέλεξαν να συνεχίσουν να μην λειτουργούν μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα με το νερό».

«Δεν είναι μόνο η αντικειμενική δυσκολία στη χρήση εμφιαλωμένου. Είναι και το κόστος. Αυτή τη στιγμή μία επιχείρηση μεσαίου μεγέθους έχει κόστος 200- 250 ευρώ την ημέρα(!) για την αγορά της ποσότητας εμφιαλωμένου που απαιτεί η λειτουργία της. Και μπαίνει κι ένα ακόμη ζήτημα. Αν όλη η εστίαση λειτουργεί με εμφιαλωμένο, θα μείνει απόθεμα για τον κόσμο;», σημείωσε.

Ο κ. Στεφάνου υποστήριξε ότι η ΚΥΑ που απαγορεύει τη χρήση νερού έστω για πλύσιμο και καθαριότητα είναι του 2017. «Μας έβγαλαν μία ΚΥΑ του 2017 χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ειδικότερες παραμέτρους. Για παράδειγμα, τα πλυντήρια πιάτων είναι σύγχρονα ενώ κατά το στέγνωμα εκλύεται αλκοόλ 35% που σημαίνει ότι τα σκεύη απολυμαίνονται κιόλας. Θα μπορούσαμε τουλάχιστον να κάνουμε χρήση του νερού στα πλυντήρια πιάτων και ποτηριών», σημείωσε.

Αναδρομική αναστολή για προσωπικό

Αυτή τη στιγμή άλλα καταστήματα λειτουργούν και άλλα όχι, είτε λόγω του νερού είτε εξαιτίας των ζημιών που υπέστησαν από τις πλημμύρες. Εκτός από τους ιδιοκτήτες που μετρούν ζημιές και απώλεια εσόδων, στην ανεργία βρίσκονται και εργαζόμενοι.

Χθες, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εστίασης Μαγνησίας ενημέρωσε τα μέλη του για το πρόγραμμα αρωγής αλλά και τις δηλώσεις αναστολής για το προσωπικό τους:

«Αγαπητοί συνάδελφοι από 21/9/2023 ανοίγει η πλατφόρμα για αναδρομική δήλωση αναστολής προσωπικού με ημερομηνία έναρξης την 5/9/23 . Επίσης άνοιξε το πρόγραμμα αρωγής για δήλωση ζημιών και την είσπραξη προκαταβολής 2000 ή 4000 αναλόγως του μεγέθους της ζημιάς περιλαμβανομένων πρώτων υλών και εξοπλισμού.

Περισσότερα με τους λογιστές σας…».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Περισσότερα Εδω