Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Τυρνάβου, στο πλαίσιο της Υποδράσης 2, με τίτλο «Παρασκευή Βιολογικών Φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων», του Σχεδίου Δράσης «Βιολογική καλλιέργεια αρωματικών φυτών για παραγωγή ξηρού προϊόντος και αιθέριων ελαίων», οι μαθητές/τριες της Α΄ Λυκείου και Β΄ και Γ΄ Λυκείου, του Τομέα Γεωπονίας του σχολείου, καλλιεργούν βιολογικά, αρωματικά φυτά της οικογένειας Χειλανθών (lamiaceae), ρίγανη, μέντα, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, δυόσμο, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, τσάι του βουνού και λεβάντα και εφαρμόζουν βιολογική φυτοπροστασία.
Στη βιολογική καλλιέργεια η καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών γίνεται με βιολογικό τρόπο. Εφαρμόζονται εκχυλίσματα φυτών (τσουκνίδα, σκόρδο), θειάφι και χαλκός, ωφέλιμοι οργανισμοί, βάκιλλος της θουριγγίας, πυρίτιο, θείο, εκχυλίσματα ζωικής προέλευσης, ανόργανες και οργανικές ουσίες (σαπούνι). Τα βιολογικά σκευάσματα, βελτιώνουν την ευρωστία και την παραγωγική ικανότητα των φυτών, αυξάνουν τους μηχανισμούς άμυνας, δρουν ως εντομοαπωθητικά και εμποδίζουν την ανάπτυξη μυκήτων.
Το Πρόγραμμα : «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας κι εντάσσεται στο πλαίσιο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι μαθητές παρασκεύασαν : Εντομοκτόνο από τσουκνίδα, για την αντιμετώπιση μελίγκρας, αλευρώδη, θρίπα (20 gr αποξηραμένης τσουκνίδας σε 1 lt νερό, το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για μία ημέρα και στη συνέχεια ψεκάζουμε τα φυτά). Με τσουκνίδα μπορούμε να ψεκάσουμε και προληπτικά, καθώς η τσουκνίδα βελτιώνει την ευρωστία των φυτών και έχει εντομοαπωθητική δράση. Εντομοκτόνο με πράσινο σαπούνι για την αντιμετώπιση μελίγκρας και αλευρώδη (15 gr τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5ml οινόπνευμα σε 1 lt νερό, ψεκάζουμε τα φυτά, τόσο στην κάτω, όσο και στην πάνω επιφάνεια των φύλλων). Εντομοκτόνο με πιπέρι καγιέν για την αντιμετώπιση προσβολής από κάμπιες (ανακατεύουμε 300 gr αλεύρι και 80 gr πιπέρι καγιέν σε ένα μικρό μπολ και στη συνέχεια με ένα τούλι σκονίζουμε τα φύλλα των αρωματικών φυτών). Βάκιλλος θουριγγίας (Bacillus thuringiensis) φυσικό εντομοκτόνο, καθώς οι τοξίνες που παράγονται από το συγκεκριμένο είδος βακτηρίου έχουν εντομοτοξική δράση, καθώς απελευθερώνονται στο στομάχι και το έντερο των προνυμφών των εντόμων, με αποτέλεσμα οι προνύμφες σταματούν να τρέφονται και πεθαίνουν σε μερικές ημέρες. Μυκητοκτόνο με γάλα για την αντιμετώπιση ωιδίου, περονόσπορου (γάλα με νερό σε αναλογία 1:1, ψεκάζουμε τα φύλλα του προσβεβλημένου φυτού). Εντομοκτόνο με σκόρδο για την αντιμετώπιση εντόμων (στο μπλέντερ 10 σκελίδες σκόρδο και 500 ml νερό, ανακατεύουμε, στραγγίζουμε και ψεκάζουμε).
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί…» Βίκτωρ Ουγκό.