Τους βασικούς του άξονες για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας παρουσιάζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας.
«Η Θεσσαλία βρέθηκε ανοχύρωτη και γι’ αυτό η σχετική εισαγγελική έρευνα αναζητά απαντήσεις με τα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτει. Τα αποτελέσματα της ανυπαρξίας των αντιπλημμυρικών έργων πιστοποιούν οι εικόνες που αντικρίζουμε στο Πήλιο, στην πόλη του Βόλου, στο θεσσαλικό κάμπο και στα παράλια της Λάρισας. Είναι οι περιοχές που προσδιόριζε το Σχέδιο Αντιπλημμυρικής Προστασίας από το 2017! Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτήθηκε προκειμένου να υλοποιήσει έργα αντιπλημμυρικά σε δυο φάσεις με τα ποσά των 350 εκατ. ευρώ και 190 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, αλλά τα έργα παραμένουν ακόμη και σήμερα ανολοκλήρωτα!» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Οι 4 άξονες της επόμενης ημέρας του προγράμματός της παράταξης «Πρωτοβουλία»:
1α) Βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις: Επιβάλλεται να εφαρμοστεί ο κανονισμός της αντιπλημμυρικής προστασίας που προβλέπει βραχυπρόθεσμα έργα. Συγκεκριμένα επιβάλλεται στην περιοχή των Φαρσάλων να παρέμβουμε άμεσα στα πρόχειρα αναχώματα, για να προστατευτούμε από τις βροχές του χειμώνα, με ορίζοντα υλοποίησης 2-3 μήνες!
1β) Μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις: Παρέμβαση στις υδατοδεξαμενές των παραποτάμων του Ενιπέα που οδηγούν τα νερά στον Πηνειό ποταμό, με ορίζοντα υλοποίησης 1-2 χρόνια.
1γ) Μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις: Η υλοποίηση των δυο μεγάλων φραγμάτων της Σκοπιάς και του Μουζακίου, τα οποία ο κ. Αγοραστός αρνούνταν επίμονα να υλοποιήσει και για τα οποία απευθύνει επίσης ερώτημα η εισαγγελική παραγγελία! Χωρίς τα δυο αυτά φράγματα, όσα χρήματα και αν διατεθούν, η Θεσσαλία θα είναι ανοχύρωτη!
2) Άμεσα να μελετηθεί το αν θα μπορέσουν να σπείρουν οι αγρότες μας και σε ποιες περιοχές. Στις παρακάρλιες περιοχές λχ οι Ολλανδοί ειδικοί επιστήμονες εξέφρασαν την άποψη ότι το νερό θα «φύγει» σε 570 ημέρες!
3) Η αποκατάσταση σχέσεων Κεντρικής εξουσίας και Περιφέρειας. Αμέσως μετά τις πλημμύρες ο κ. Αγοραστός, ορθώς από την Κυβέρνηση οδηγήθηκε σε μια ιδιότυπη αποστρατεία ως επικίνδυνος δημόσιος λειτουργός. Πρέπει να ξαναδομηθεί αυτή η σχέση αξιοπιστίας για συνεργασίες μέσα από την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων, των μελετών για την επανεκκίνηση της γεωργικής παραγωγής, των αποζημιώσεων σε νοικοκυριά και σε εταιρείες που καταστράφηκαν με κίνδυνο να μην ξαναλειτουργήσουν.
4) Σοβαρός επανασχεδιασμός παρεμβάσεων στο Πήλιο. Το Πήλιο γνώρισε μια άνευ προηγουμένου βιβλική καταστροφή, με πολλές ευθύνες της Περιφέρειας, αφού τα έργα που υλοποίησε μετά τον ΙΑΝΟ το 2020 και παρέδωσε τον Ιούνιο του 2023 κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα!
«Οι παραπάνω παρεμβάσεις χρειάζονται κόπο, χρόνο, επιμονή, αξιόπιστες συνέργειες και συνεργασίες. O κ. Κουρέτας, ως Καθηγητής, τα τελευταία 25 χρόνια έστησε μια σχολή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που σήμερα είναι Κέντρο Αριστείας. Με τον ίδιο ζήλο, με γνώσεις και συσσωρευμένη εμπειρία προτίθεται να εργαστεί ως αυριανός Περιφερειάρχης, προκειμένου η Θεσσαλία να αποκτήσει τη θέση που αξίζει στους πολίτες της, με τη συνεργασία πολιτών, φορέων, αυτοδιοιηκητικών αρχών και κεντρικής εξουσίας.»
Δείτε βίντεο από τη συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του OPEN:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις