Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν σήμερα, 6/7/22, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανάμεσα στους οποίους και η βουλευτής Λάρισας Άννα Βαγενά, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθού, με θέμα «Κενά στη φροντίδα ασθενών με σύνδρομο long-Covid».
Στην ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:
Μία εξαιρετικά σοβαρή επιπλοκή στη ζωή των ανθρώπων που νόσησαν από τον νέο κορωνοϊό αποτελεί αναμφίβολα το σύνδρομο long-Covid, το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σοβαρών συμπτωμάτων και παρουσιάζει χρονιότητα (αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, νευρικό, ενδοκρινικό/ανοσολογικό, αιματολογικό, γαστρεντερικό κ.λπ.).
Οι φάσεις που έπονται της λοίμωξης από́ τον ιό́ SARS-COV-2 περιλαμβάνουν: 1. Οξεία Covid-19 (Acute Covid-19): αφορά́ σε σημεία και συμπτώματα έως 4 εβδομάδες, 2. Συνεχιζόμενη Συμπτωματική Covid-19 (On going symptomatic Covid-19): αφορά́ σε σημεία και συμπτώματα από́ 4 έως 12 εβδομάδες, 3. Μετά-Covid-19 Σύνδρομο (Post-Covid-19 syndrome): αφορά́ σε σημεία και συμπτώματα που αναπτύσσονται κατά́ τη διάρκεια ή μετά από́ τη λοίμωξη με Covid- 19 και συνεχίζουν για περισσότερο από́ 12 εβδομάδες, χωρίς να μπορούν να αποδοθούν σε εναλλακτική́ διάγνωση.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ, λόγω των νεοφιλελεύθερων εμμονών της, για πολλοστή φορά, υποτιμά τον κίνδυνο και την ανάγκη σοβαρής ενίσχυσης του ΕΣΥ και κατάλληλης οργάνωσης των δημόσιων δομών υγείας για τη διαχείριση του συνδρόμου long-Covid. Στα δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας δημιουργήθηκαν 30 ιατρεία long-Covid, τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης και της απουσίας κρατικής μέριμνας από την πλευρά του Υπ. Υγείας είναι η δημιουργία της Ελληνικής Ένωσης Ασθενών με Μακρά Κόβιντ, η οποία προσπαθεί να αναδείξει το ζήτημα και να διεκδικήσει καλύτερη φροντίδα. Μάλιστα, όπως τονίζει η συγκεκριμένη οργάνωση ασθενών στα ΜΜΕ, στις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία το σύνδρομο Μακράς Covid έχει ήδη αναγνωριστεί ως αναπηρία.
Ερωτάται, λοιπόν, ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να διασφαλίσει την ολοκληρωμένη φροντίδα σε ασθενείς με σύνδρομο long-Covid;
2) Ποιο είναι το σχέδιο ανάπτυξης νέων δημόσιων δομών υποστήριξης ασθενών με σύνδρομο long-Covid;
3) Με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, των ασθενών και των πολιτών για την αναδυόμενη αυτή υγειονομική απειλή;
4) Πως θα στηριχθεί η επιστημονική έρευνα και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των υγειονομικών στο θέμα αυτό;