Εκτίμηση για μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία που θα διαρκέσουν για μήνες έκανε ο διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μετά τα φονικά 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία.
“Θα υπάρξει μια μετασεισμική ακολουθία που θα κρατήσει για μήνες και μάλιστα με πολύ μεγάλους μετασεισμούς. Καταλαβαίνεται τι σημαίνει αυτό για τον δομικό ιστό της περιοχής” τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.
Εκτίμησε δε ότι οι νεκροί στις δύο χώρες θα αγγίξουν τις 20.000, ξεπερνώντας τον απολογισμό του 1999.
“Το καλό είναι ότι αυτό το ρήγμα δεν φαίνεται να επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο. Έχει τέτοια κατευθυντικότητα και τόση απόσταση από την Ελλάδα που δεν την επηρεάζει. Η πιθανότητα είναι πάρα πολύ μικρή να την επηρεάσει” τόνισε.
“Άκουσα διάφορα σχόλια ότι ενεργοποιήθηκε η Ρόδος. Στη Ρόδο δεν υπήρξε σεισμός. Απλώς η πρώτη αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού έδωσε ένα σεισμό γιατί είχε μπλέξει τις καταγραφές από την Τουρκία με τις τοπικές. Τελικά, αμέσως μετά από ένα λεπτό το διορθώσαμε. Αλλά και να έχει γίνει σεισμός στην Ρόδο, θα ήταν τελείως άσχετος. Καμία σχέση με το σεισμό της Τουρκίας” δήλωσε.
Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει αυξημένη σεισμικότητα στην Ελλάδα, αλλά στον θαλάσσιο χώρο. “Έτυχε φέτος να έχουμε σεισμούς κοντά σε αστικά κέντρα. Γι αυτό και έγιναν πάρα πολύ γνωστοί και αισθητοί. Πιο πολύ γίνονται αντίστοιχοι σεισμοί και πάρα πολλοί μάλιστα κάθε χρόνο στη θάλασσα” είπε.
Πρόσθεσε πάντως ότι τα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο γενικά, κοντινά με τους σημερινούς σεισμούς, σίγουρα θα επηρεαστούν. “Θα έχουμε δηλαδή μετανάστευση μετά-σεισμικών ακολουθιών και σε κοντινά ρήγματα, αλλά δεν θα επηρεάσουν καθόλου την Ελλάδα“.
Σε ερώτηση για τα όσα ακούστηκαν περί προειδοποίησης πολιτών, στο τηλέφωνο τους, για έναν σεισμό απάντησε ότι δεν το πιστεύει. “Υπάρχει το σύστημα της Google, το οποίο υποτίθεται καταγράφει κάποια κύματα όταν ξεκινάνε από το ρήγμα και ενημερώνει σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Εμείς στην Ελλάδα οργανώνουμε αντίστοιχο πρόγραμμα το λεγόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο όμως στηρίζεται σε άλλες θέσεις αλλά και σε άλλα δεδομένα. Έχουμε βάλει κοντά σε ενεργά ρήγματα τέτοια όργανα και εκμεταλλευόμαστε τη διαφορά χρόνου διάδοσης του σεισμικού κύματος με τη διάδοση του κύματος του φωτός” δήλωσε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος