Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιτάξει αεροσκάφη ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών για την επιχείρηση απομάκρυνσης των ανθρώπων που διαφεύγουν από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος CRAF, το οποίο θα επιτρέψει στα στρατιωτικά αεροσκάφη να επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.  Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνολικά έχουν επιταχθεί 18 αεροσκάφη των εταιρειών American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaiian Airlines και United Airlines.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διευκρινίζει ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά θα βοηθούν στην μεταφορά των ανθρώπων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν και έχουν φθάσει σε χώρες όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το πρόγραμμα CRAF δεν έχει ενεργοποιηθεί παρά δύο φορές κατά το παρελθόν, κατά την διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (1990-1991) και κατά την εισβολή στο Ιράκ (2002-2003).

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι έκανε λόγο για το Στάδιο 1 του προγράμματος, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον πολιτικά αεροσκάφη.

Χιλιάδες πολίτες πολιορκούν το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Στο χάος η Καμπούλ, με χιλιάδες πολίτες να πολιορκούν και το αεροδρόμιο της Αφγανικής πρωτεύουσας, όπου άλλοι 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του πανικού. Όλο και περισσότερα παιδιά φαίνεται πως χάνονται και έκτοτε αγνοούνται εν μέσω του χάους που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αναφορές από τοπικά ΜΜΕ. Αφγανοί δημοσιογράφοι μεταδίδουν ότι πολλοί αναρτούν φωτογραφίες με παιδιά που αγνοούνται στο αεροδρόμιο.

Yψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο και αυτό πρέπει να σταματήσει «όσο το δυνατόν συντομότερα». «Η Αμερική, με όλη τη δύναμή της και τους εξοπλισμούς της (…) απέτυχε να αποκαταστήσει την τάξη στο αεροδρόμιο. Υπάρχει ειρήνη και ηρεμία σε ολόκληρη τη χώρα, όμως επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (…). Αυτό πρέπει να σταματήσει όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε ο Αμίρ Καν Μουτακί.

Αμερικανός Πρόεδρος και Ισπανός Πρωθυπουργός συμφώνησαν να διατεθούν δύο στρατιωτικές βάσεις στη νότια Ισπανία για την φιλοξενία Αφγανών προσφύγων που συνεργάστηκαν με την αμερικανική κυβέρνηση, με την Ισπανία να αποτελεί κέντρο υποδοχής και των Αφγανών που εργάστηκαν σε Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αφγανοί επιβιβάζονται σε αεροσκάφος που θα τους μεταφέρει στην Ισπανία — Spanish Defence Ministry via APΑκριβώς στον αντίποδα ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αντιτίθεται στην υποδοχή άλλων Αφγανών στη χώρα του, τονίζοντας πως οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν θα πρέπει να παραμείνουν στην περιοχή και πως ο ίδιος δεν θα επιτρέψει την εκούσια υποδοχή προσφύγων στη διάρκεια της θητείας του

Σήμερα αναμένεται και νέο διάγγελμά του Αμερικανού Προέδρου για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την επιχείρηση εκκένωσης, την ώρα που περισσότεροι από 15.000 Αμερικανοί και τουλάχιστον 60.000 Αφγανοί να χρειάζεται να απομακρυνθούν.

AP Photo/Rahmat Gul

Για παράδοση άνευ όρων και τη μεγαλύτερη ταπείνωση στην εξωτερική πολιτική που γνώρισαν στην ιστορία τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγόρησε τον Τζό Μπάιντεν ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ.

Για τραγωδία έκανε λόγο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποιώντας την Ευρώπη να αποκτήσει δυνατότητα στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να αντιμετωπίσει παρόμοιες ανθρωπιστικές κρίσεις.

Ο Τόνι Μπλερ είπε ότι οι «τζιχαντιστές σε όλο τον κόσμο θα πανηγυρίζουν» ενώ ο Ντόναλντ Τράμπ μίλησε για «τη μεγαλύτερη ταπείνωση των ΗΠΑ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής».

Εντωμεταξύ, επέστρεψε χθες βράδυ στην Αθήνα από το Λονδίνο άλλος ένας Ελληνο-Αφγανός πολίτης που εργαζόταν στο Αφγανιστάν για το ΝΑΤΟ, ενώ σήμερα αναμενεται να αφιχθεί και τρίτος με ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικών πρεσβειών στο εξωτερικό και ευρωπαϊκών χωρών.

Περισσότερα Εδω