Στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον «Daniel» σε γέφυρες προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς, από τη μία, επιβάλλεται η ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας και, από την άλλη, είναι αναγκαία η βελτίωση της οδικής σύνδεσης παντού στη Θεσσαλία, ώστε οι ασφαλείς και λειτουργικές υποδομές να επαναφέρουν την κανονικότητα στην οικονομία της περιοχής.

«Η ανακατασκευή των κατεστραμμένων γεφυρών από την περιφέρεια είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς λόγους», τονίζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας. Και εξηγεί: «Οι κατεστραμμένες γέφυρες αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια των οδηγών. Η αποκατάστασή τους διασφαλίζει ότι οι μετακινήσεις γίνονται με ασφάλεια, μειώνοντας τα ατυχήματα και τις απώλειες ζωών. Η ανακατασκευή τους εξασφαλίζει τη συνεχή ροή της κυκλοφορίας, επιτρέποντας στους κατοίκους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, εργασία και αγαθά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές. Η ανακατασκευή περιλαμβάνει και την ενίσχυση της αντοχής των γεφυρών απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Η ανακατασκευή των κατεστραμμένων γεφυρών είναι επομένως μια επένδυση με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία, διασφαλίζοντας την ασφάλεια, την ευημερία και την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων».

ΠΕ Λάρισας

Αμπελιά Φαρσάλων

Στην κατασκευή προσωρινής γέφυρας με τη χρήση τσιμεντοσωλήνων στην Αμπελιά Φαρσάλων, στον ποταμό Ενιπέα, με σκοπό να γίνεται απρόσκοπτα και με ασφάλεια η κυκλοφορία των διερχομένων στην Παλαιά Εθνική Οδό (ΠΕΟ) Φαρσάλων-Βόλου, προχωρά η περιφέρεια. Η γέφυρα της Αμπελιάς καταστράφηκε πριν από 10 μήνες (6 Σεπτεμβρίου), από την ορμή των νερών του Daniel που κατέβασε ο Ενιπέας ποταμός. Πιο συγκεκριμένα, τμήμα της γέφυρας υποχώρησε, με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην ΠΕΟ Φαρσάλων-Βόλου. Όσον αφορά τη νέα γέφυρα, αυτή βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και αναμένεται να επισκευαστεί από το υπουργείο Υποδομών.

Αγία Παρασκευή Τεμπών

Η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προχωρούν άμεσα στην αποκατάσταση της γέφυρας των Τεμπών στην Αγία Παρασκευή, όπου οι πλημμύρες και τα ορμητικά νερά του Πηνειού προκάλεσαν σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με τη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και έχει κατατεθεί από τη Μητρόπολη στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ύψωση των βάθρων για περίπου ακόμα δύο μέτρα, δηλαδή να ξεπεράσει τα 20 μέτρα, ενώ θα είναι προσβάσιμη και από ΑμεΑ.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει να καλύψει τα έξοδα και να προχωρήσει στην επισκευή της κρεμαστής γέφυρας στην Αγία Παρασκευή. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα», δηλώνει ο κ. Κουρέτας.

Υπόλοιπη Θεσσαλία

Ζαγορά Πηλίου

Μετά την κυβερνητική άρνηση να χρηματοδοτηθούν τα έργα οριστικής αποκατάστασης της γέφυρας Γαλανόρεμα στη Ζαγορά Πηλίου και το αίτημα του τοπικού Συνεταιρισμού, ο οποίος εξέπεμψε σήμα κινδύνου για την μεταφορά των προϊόντων που παράγουν τα 800 μέλη του, την ευθύνη ανέλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Έτσι, τα έργα οριστικής αποκατάστασης θα ξεκινήσουν σε έναν μήνα, με πόρους της περιφέρειας, για να μη χαθεί και η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς και να μην κινδυνέψουν οι τελευταίοι οικονομικά.

Καλά Νερά Μαγνησίας

Σε κυκλοφορία δόθηκε στα τέλη Απριλίου από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας η γέφυρα των Καλών Νερών στη θέση «Μπελεγρίνος». Η αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί στη γέφυρα έγινε σε χρόνο ρεκόρ, αποκαθιστώντας την κυκλοφορία από και προς το νότιο Πήλιο.

Οι ζημιές στη γέφυρα είχαν προκληθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Κατά το προηγούμενο διάστημα, η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν με μεταλλική γέφυρα τύπου Μπέλεϊ, που είχε τοποθετήσει ο Ελληνικός Στρατός, όχι όμως για βαρέα οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν διάβαση ιρλανδικού τύπου μέσα από τον κοίτη του χειμάρρου.

Αλμυρός

Στις αρχές Ιουνίου παραδόθηκε στην κυκλοφορία η νεότερη γέφυρα στον χείμαρρο «Ξηριά» Αλμυρού, που είχε υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου 2023, όπως και η όμορη παλαιότερη γέφυρα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Επαρχιακή Οδό Αλμυρού-Πτελεού-Παραλίας μέχρι σήμερα.

Η κυκλοφορία στο ένα ρεύμα γίνεται εκ περιτροπής, με πολλή προσοχή. Πρόκειται για ένα έργο που είχε καταρρεύσει στην κακοκαιρία «Ιανός», έπειτα ξανακατασκευάστηκε και καταστράφηκε πάλι μετά τις νέες κακοκαιρίες που χτύπησαν τη Μαγνησία τον Σεπτέμβριο. Η μόνιμη αποκατάσταση της γέφυρας αναμένεται να γίνει από το υπουργείο Υποδομών.

Χάνι Τσίτου

Προ ημερών, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση στρατιωτικής μεταλλικής γέφυρας τύπου Μπέλεϊ στη θέση «Χάνι Τσίτου» του Δήμου Μετέωρων, που τοποθετήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την ασφαλή πρόσβαση των οχημάτων προς και από τον ορεινό όγκο, και ήδη έχει δοθεί σε κυκλοφορία.

Ρωποτός

Τέλος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχώρησε στην αποκατάσταση της γέφυρας Ροπωτού, στη συνοικία «Άγιος Ιωάννης», που καταστράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel».

Πηγή: ypaithros.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω