Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Διεθνείς Σχέσεις στο Fletcher School στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης. Δίδαξε Διεθνή Πολιτική στο Harvard, στο Tufts, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο Δημήτρης Καιρίδης, Υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ, Β1 Βόρειος Τομέας Αθηνών, μιλάει στο TLIFE.

Έχει γράψει δεκάδες άρθρα, μελέτες και βιβλία. Έχει δουλέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στην εκπαίδευση και τη διαχείριση προγραμμάτων και οργανισμών, ως εμπειρογνώμονας και ως επιστημονικός σύμβουλος σε κυβερνήσεις και ιδρύματα.

Πώς λοιπόν έναν άνθρωπος με ακαδημαϊκή καριέρα αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική; Καλώς έπραξε τελικά; Του αρέσει; Πόσο άγχος έχει η προεκλογική περίοδος; Και ποιον ρόλο παίζει η οικογένειά του; Η σύζυγος, ο πατέρας του, τα παιδιά του…

Γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1969. Ο πατέρας, Κώστας, Πόντιος γεννημένος στο Τουαψέ της Ρωσίας, ήρθε μικρό παιδί πρόσφυγας στη Δράμα. Η μητέρα, Αργυρή (Ρούλα), γηγενής από το Παγγαίο. Μεγαλωμένος σε μια αγαπημένη οικογένεια, με άλλα δύο αδέλφια, τον Νίκο και τον Αλέξη, κι εκείνος ο βενιαμίν.

Διεκδικητικός και χωμένος στα βιβλία του. Τα βιβλία που ανέκαθεν αποτελούσαν συντροφιά. Το μέσο που θα τον οδηγήσει στην εκπλήρωση των στόχων του, αλλά και η χαλάρωσή του. Τα βιβλία που γεμίζουν το σπίτι του, που αποτελούν τον κόσμο του και συνθέτουν τη διακόσμηση του προσωπικού του χώρου. Για αυτό και του φαίνεται περίεργο όταν πηγαίνει καλεσμένος σε κάποιο σπίτι και βλέπει μόνο… βάζα. 

Η γυμναστική είναι επίσης μια καλή εκτόνωση. Πρωινές ώρες συνήθως, γιατί το βράδυ, οι απαιτήσεις της μέρας που προηγήθηκε δεν αφήνουν περιθώριο. Η μέρα κλείνει με τη γυναίκα του, με μια ωραία συζήτηση, αφού τα παιδιά έχουν κοιμηθεί, για να ξεκινήσει ξανά το τρέξιμο το πρωί. Πάντα, με έναν καφέ στο χέρι. Ποτέ χωρίς καφέ. 

Το κυρίως αγχολυτικό του όμως είναι τα παιδιά του… Η κόρη του 11 ετών και ο γιός του 9 ετών. Η Ίρια και ο Νικόλας. Η διεκδικητική Ίρια που του μοιάζει και που τον αγριοκοίταξε μόλις γεννήθηκε και ο μελένιος Νικόλας, ο πιο συναισθηματικός… 

Είναι “χαζομπαμπάς” ή είναι ο αυστηρός της οικογένειας; 

Το στήριγμα είναι η σύζυγός του. Η Μαριλίζα Αναστασοπούλου, που του έκανε “κλικ” από την πρώτη στιγμή που την είδε. Μια δυναμική, δραστήρια γυναίκα, στην οποία πάνω από όλα θαυμάζει και εκτιμά την κρίση της. Την κοφτερή της κρίση που αποτελεί πολλές φορές τη ζώνη ασφαλείας του. 

Παντρεύτηκαν στην Ολυμπία. Ούτε στην Αθήνα, ούτε στη Θεσσαλονίκη. Γιατί; Για να μπορέσουν να απολαύσουν τον γάμο τους. Τον οποίο και διασκέδασαν με όλη τους καρδιά κι ακόμα τον θυμούνται… 

Απέναντί μου κάθεται ένας άνθρωπος ξεκάθαρα ευφυής. Το μορφωτικό του επίπεδο, οι γνώσεις του, μαζί με το κοφτερό του μυαλό, αλλά και το συναίσθημα που δεν το αφήνει στην άκρη συνειδητά, δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον μείγμα. Και μέσα σε όλα αυτά, ίσως μέσα στην ασφάλεια του υψηλού IQ, έρχεται ένα ιδιόμορφο και πολυεπίπεδο χιούμορ να δημιουργήσει έναν πολιτικό που δεν μου μοιάζει και τόσο με τους άλλους πολιτικούς.

Χωράει αυτό το προχωρημένο χιούμορ στην πολιτική ή έχει κόστος; Γίνεται κατανοητό; 

Για να είμαι ειλικρινής δεν πίστευα ότι μπορείς να κάνεις μια “κανονική” κουβέντα με έναν πολιτικό. Το άγχος μου, μιας και δεν ειδικεύομαι στην πολιτική (στην πραγματικότητα δεν έχω ιδέα), ήταν ο ξύλινος, ακαταλαβίστικος λόγος που θα αντιμετώπιζα. Το ακριβώς αντίθετο τελικά. Άλλωστε, όπως και ο ίδιος διευκρίνισε τον βοήθησε πολύ σε αυτό, στο να γίνεται κατανοητός, η σχέση του με τους φοιτητές του. 

Οπότε, για να περάσουμε στο τελευταίο απόσπασμα της συζήτησής μας, όπου και μας μιλάει για το μόττο που τον καθοδηγεί στην πολιτική του καριέρα, θα ήθελα να διορθώσω ένα λάθος μου. Είπα “πολλούς παραμέτρους” ενώ το σωστό είναι “πολλές παραμέτρους”. Και τέτοια λάθη απέναντι σε έναν καθηγητή Πανεπιστημίου δεν συγχωρούνται, σωστά;

Οπότε, θα ζητήσω συγγνώμη και θα σας αφήσω να ακούσετε γιατί θεωρεί τον εαυτό του ένα “πείραμα” της πολιτικής… 

 

Καλή επιτυχία, να ευχηθώ στις 21 Μαΐου! 

 

 

Περισσότερα Εδω