Σε αναφορά προς τους κ.κ. υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη και Ανάπτυξης κ. Τ. Θεοδωρικάκο, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, καλώντας τους να υιοθετήσουν συγκεκριμένη δέσμη μέτρων του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ),προκειμένου να στηριχθούν και πάλι ‘’στα πόδια τους’’ οι μεγάλες, Θεσσαλικές επιχειρήσεις που βίωσαν με δραματικό τρόπο τις περυσινές καταστροφές, εξαιτίας του Daniel.

Στο δε κείμενό της, η βουλευτής Λάρισας τονίζει τα εξής:

«Διαβιβάζω συνημμένα, την από 4/10/2024 και με αρ. πρωτ. 104, επιστολή του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Ρουπακιάς, σε σχέση με την ανάγκη υιοθέτησης από την κυβέρνηση, δέσμης μέτρων που ο Σύνδεσμος προτείνει, με σκοπό την στήριξη της Θεσσαλικής επιχειρηματικότητας, μετά τις περυσινές θεομηνίες (Daniel & Elias) και για θέματα, για τα οποία σας έχω επανειλημμένα απασχολήσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου (ενδεικτικά: ερώτηση 6264-05/08/2024, ερώτηση 4986-31/05/2024, αναφορά 984-17/01/2024 κ.α.).

Όπως τονίζεται στην επιστολή του ΣΘΕΒ, σε ό,τι αφορά τις μεγάλες, Θεσσαλικές επιχειρήσεις και ειδικά όλες όσες επλήγησαν σφόδρα από τις φθινοπωρινές καταστροφές του 2023, οι ζημιές τους δεν καλύπτονται από τα μέχρι στιγμής κυβερνητικά μέτρα, ούτε από τις τυχόν αποζημιώσεις που έλαβαν από τα κατά περίπτωση ιδιωτικά συμβόλαια ασφάλισης, προκειμένου να επανέλθουν στην πρότερη βιώσιμη και ανταγωνιστική θέση που κατείχαν στις αγορές που δραστηριοποιούνται.

Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουν πολύ συγκεκριμένα, όσο και στοχευμένα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ταεξής:

-Άμεση προκήρυξη ενός Νέου Αναπτυξιακού Πλαισίου Ενισχύσεων με αξιοποίηση των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης (Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΣΠΑ 2021-2027, Ταμείο Ανάκαμψης) για υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, σύμφωνα και με τη, μη υλοποιηθείσα προς το παρόν, υπουργική δέσμευση της 29ης Φεβρουαρίου 2024, δια στόματος των κ.κ. Ν. Παπαθανάση, Κ. Σκρέκα και Χρ. Τριαντόπουλου.

-Άμεση προκήρυξη των δράσεων / καθεστώτων για τα οποία έχει ανακοινωθεί η ενεργοποίησή τους το τελευταίο διάστημα, όπως η Δράση Π3-73-2.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Μεταποίηση/Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων) και το καθεστώς της Αγροδιατροφής του Αναπτυξιακού Νόμου 48887/22.

-Μεταφορά των αδιάθετων κονδυλίων από δράσεις όπου υπήρξε περιορισμένο ενδιαφέρον και μικρός αριθμός αιτήσεων ένταξης,σε δράσεις που συγκεντρώνουν υψηλό ενδιαφέρον και υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων ένταξης για αξιόλογες επενδύσεις.

-Συντονισμένες κυβερνητικές δράσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης, ελέγχου και καταβολής ενισχύσεων όλων των Δράσεων Ενίσχυσης, αφού πολλές από αυτές καθυστερούν για προκλητικά μεγάλο διάστημα.

-Προς αποφυγή καθυστερήσεων που θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, θα πρέπει όλα τα αιτήματα (τροποποιήσεις, αιτήματα ελέγχου) να εξετάζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρεια Θεσσαλίας.

-Και τέλος, για την επιτυχή υλοποίηση των προτεινόμενων αναπτυξιακών προγραμμάτων, η επιλεξιμότητα των δαπανών να έχει αναδρομική ισχύ.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι αν οι ανωτέρω προτάσεις του ΣΘΕΒ υιοθετηθούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο σύνολό τους, θα δημιουργήσουν ένα σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα, με πλήθος νέων θέσεων εργασίας, αλλά και τη διατήρηση των ήδη υφισταμένων, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής, οι οποίες προς το παρόν παραπαίουν, εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών των θεομηνιών Daniel & Elias», η Ευαγγελία Λιακούλη καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να την ενημερώσουν, εγγράφως, για το ποια από τα παραπάνω μέτρα της προτεινόμενης δέσμης του ΣΘΕΒ σκοπεύουν να υιοθετήσουν, καθώς και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα τα υλοποιήσουν.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω