Τον τιτάνιο αγώνα που κάνουν ιατροδικαστές και ερευνητές στο ειδικό εγκληματολογικό εργαστήριο του Κιέβου, προκειμένου να βοηθήσουν στην απόδειξη των εγκλημάτων πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις, κατέγραψε η ΕΡΤ. Το αποκλειστικό ρεπορτάζ είναι της Κάτιας Αντωνιάδη και του Γιώργου Σιδέρη.
Μπούτσα, Ιρπίν, Τσερνίκιβ και δεκάδες άλλες περιοχές όπου βρέθηκαν σοροί ανθρώπων με εμφανή σημάδια πως υπέστησαν βασανιστήρια. Οι ομαδικοί τάφοι διαρκώς φέρνουν νέα φρικιαστικά στοιχεία.
Στο Κίεβο, η ιατροδικαστική υπηρεσία της Ουκρανίας με τα εγκληματολογικά εργαστήρια έχουν επιδοθεί σε έναν πολυεπίπεδο αγώνα. Ταυτοποίηση πτωμάτων με την μέθοδο του DNA.
Η επιβλέπουσα βιολογικού εργαστηρίου αναγνώρισης-ταυτοποίησης Κιέβου, Βικτόρια Κασιουτσένκο τονίζει ότι «το εργαστήριο μας ειδικεύεται σε γενετικές αναλύσεις και σε αναγνώριση πτωμάτων. Όλες οι δυνάμεις μας είναι συγκεντρωμένες σε αυτό τον σκοπό γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση στη χώρα μας. Η κύρια αποστολή μας είναι να βρούμε το DNA των νεκρών ανθρώπων για να μπορέσουμε να τους ταυτοποιήσουμε. Για να τους βρουν οι συγγενείς και να τους θάψουν ανθρώπινα».
Μέσα από μια ειδική διαδικασία δημιουργείται το Προφίλ του ανθρώπου, από το DNA της σορού, ηλικία, φύλο, όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία και μετά συγκρίνεται είτε με το DNA συγγενών είτε με εκείνο που υπάρχει στα αρχεία της υπηρεσίας.
Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που, από το ανατολικό μέτωπο το μόνο που φτάνει πίσω είναι λιγοστά μέλη ανθρώπινου σώματος. Οι ερευνητές και οι ιατροδικαστές καλούνται ξανά να ταυτοποιήσουν πως αυτά τα μέλη ανήκουν σε κάποιον που αγνοείται.
Αποκλειστικά αυτή την περίοδο όλα τα ευρήματα έχουν να κάνουν με θύματα του πολέμου.
Ουκρανοί ιατροδικαστές και ερευνητές συνεργάζονται με πιστοποιημένους συναδέλφους τους από την Ευρώπη κι έχουν βάλει σκοπό με επιστημονικό τρόπο και με αδιάσειστα στοιχεία να αποκαλύψουν τα εγκλήματα πολέμου που έγιναν κατά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων σε πόλεις και χωριά της ουκρανικής γης.
«Οι έρευνές μας είναι ακριβείς και δίκαιες, μπορούμε να πούμε. Και λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν ως αποδεικτικό στοιχείο. Οπότε, δεδομένων των συνθηκών, χαιρόμαστε όταν παίρνουμε μέρος στις έρευνες και να βρίσκουμε λύση σε διάφορες καταστάσεις» τονίζει από την πλευρά του ο Μικολά Μαλιαρτζούκ, διευθυντής Κέντρου Ερευνών και Εμπειρογνωμόνων του υπ. Εσωτερικών της Ουκρανίας.
Οι ειδικοί στην διερεύνηση εγκληματικών υποθέσεων δίνουν το δικό τους αγώνα ώστε να συνταχθούν πορίσματα τα οποία θα συμπεριληφθούν στην έκθεση εγκλημάτων πολέμου που έχουν γίνει στο ουκρανικό έδαφος.
Μεγάλη πυραυλική επίθεση στη Λβιβ τη νύχτα – Νέος τάφος με νεκρούς αμάχους στο Μακαρίφ
Σειρά εκρήξεων ακούστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λβιβ μόλις μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, απ’ όπου θεωρείται ότι περνά σημαντικό μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που φτάνει από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, καταρρίφθηκαν 3 πύραυλοι Κρουζ πάνω από την περιοχή της Λβιβ οι οποίοι είχαν στόχο εγκαταστάσεις υποδομής.
«Ούτε ένας πύραυλος δεν προσγειώθηκε στη Λβιβ. Οι δυνάμεις αεράμυνας έκαναν καλή δουλειά», δήλωσε ο δήμαρχος Αντρέι Σαντόβι. «Ήταν πραγματικά μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην περιοχή όσον αφορά τον αριθμό των πυραύλων», τόνισε ακόμα ο δήμαρχος.
Νέος τάφος με νεκρούς αμάχους βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, κοντά στο χωριό Μακαρίφ. «Παγιδευμένους» με χειροβομβίδες.
Μεταξύ των νεκρών ήταν και πολίτης της Τσεχίας. Φέρονται να έχουν πυροβοληθεί σε διάφορα σημεία του σώματος.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές μόνο χθες σημειώθηκαν βομβαρδισμοί σε τουλάχιστον 25 πόλεις και χωριά των δύο περιφερειών που θέλει «ανεξάρτητες» η Ρωσία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.
Σειρήνες μέσα στη νύχτα ακούστηκαν στο Κίεβο, λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και περίπου στις 4 ξανά.
Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη-Γιώργος Σιδέρης, Κάμερα: Κάρλος Ρούβιο, Ήχος Αντώνης Κυπραίος
Σχετικά Άρθρα: Ουκρανία: 83 μαρτυρικές μέρες πολέμου – Οι τελευταίες πολεμικές και διπλωματικές εξελίξεις