Ένα απίστευτο φαινόμενο έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν οι περιπατητές και φυσιολάτρεις στο βουνό Λάκμος της Θεσσαλίας, στα σύνορα των νομών Τρικάλων και Ιωαννίνων.
Σαφώς και δεν πρόκειται για επίσκεψη …εξωγήινων, ούτε για έργο …ξωτικών αλλά για τη σκληρή «εργασία» που κάνουν τα μυκήλια των μανιταριών, για να ξαναζωντανέψουν τα εδάφη.
Όπως εξηγεί στο onlarissa.gr ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας, Στέργιος Μίχος, ο οποίος έκανε και τη σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb, πρόκειται για δακτυλίους μυκηλίων, που σχηματίζονται όταν αυτά αναπτύσσονται.
Το επόμενο βήμα είναι στην περίμετρο των κύκλων αυτών να αναπτυχθούν μανιτάρια, συνήθως κάποια ποικιλία αγαρικών -να σημειωθεί ότι οι καιρικές συνθήκες, αυτή την περίοδο, είναι ιδανικές για την ανάδυση των άγριων μανιταριών.
Το μυκήλιο είναι το φυτικό μέρος ενός μύκητα, που αποτελείται από μια διακλαδωτή μάζα, με νηματώδη υφή. Τα μυκήλια μπορεί να είναι μικροσκοπικά, με την αποικία τους να είναι πολύ μικρή για να διακριθεί, ή μπορούν ακόμη να σχηματίσουν πολύ μεγάλες αποικίες, όπως στην περίπτωση του Λάκμου, που απεικονίζεται.
Τα μυκήλια είναι ζωτικής σημασίας στα χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποσύνθεση του φυτικού υλικού. Ένας από τους κύριους ρόλους των μυκήτων σε ένα οικοσύστημα είναι η αποσύνθεση οργανικών ενώσεων, όπως προϊόντων πετρελαίου ή μερικών φυτοφαρμάκων. Αυτή βιολογική αποδόμηση είναι μια διαδικασία γνωστή ως «βιοθεραπεία» εδάφους.
«Έχουμε παρατηρήσει αρκετές φορές αυτή τη διαδικασία, ωστόσο είναι από τις λίγες φορές που τα σχήματα που έχουν δημιουργηθεί, οι κύκλοι αυτοί, είναι τόσο συμμετρικοί. Αυτό που επίσης παρατηρούμε είναι ότι στις περιοχές που αναπτύσσονται τα μυκήλια, η χλωρίδα γίνεται πιο πράσινη και πιο πλούσια», σημειώνει ο κ.Μίχος.
Να υπογραμμίσουμε ότι αυτοί οι κύκλοι έχουν καταγραφεί στη λαϊκή παράδοση, της Ευρώπης αλλά και της Αφρικής, ως «Κύκλοι των Μαγισσών» ή «Κύκλοι των Ξωτικών», με την αυστηρή προειδοποίηση να μην …κοιμηθεί κανείς μέσα στον κύκλο.
Μ.Μ.