Μια πρόταση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε σήμερα το πρωί της Δευτέρας ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχωρήθηκε στο Διοικητήριο Της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, στην οποία συζητήθηκαν λύσεις για την απάντληση των πλημμυρικών υδάτων στην περιοχή της λίμνης Κάρλας. Ο κ. Κουρέτας έθεσε επί τάπητος την κατασκευή δώδεκα αντλιών σε διάφορα σημεία του πλημμυρισμένου τοπίου της Κάρλας, με σκοπό την απομάκρυνσή τους και την επαναφορά των καλλιεργήσιμων αγροτικών εκτάσεων.
Η πρώτη απάντληση νερών προς τα κανάλια θα ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια κυβικά, με περίπου 1 εκατομμύριο κυβικα την ημέρα, τα οποία στη συνέχεια θα πηγαίνουν στον Γκουσμπασανιώτη και ύστερα στον Πηνειό.
«Αυτή τη στιγμή η απάντληση γίνεται μέσω αγωγού που καταλήγει στον Παγασητικό, ο οποίος τη μέρα αντλεί γύρω στις 750 χιλιάδες», δήλωσε ο κ. Κουρέτας.
Το πρόβλημα που προκύπτει αφορά δύο κύρια επίπεδα: τις καλλιεργητικές προοπτικές για την περιοχή και το θέμα του στρατοπέδου του Στεφανοβικείου, οι μονάδες του οποίου αυτή τη στιγμή έχουν μετεγκατασταθεί στα Γιαννιτσά και τα Μέγαρα, ενώ στη δική μας περιοχή κατοικούν περίπου 800 οικογένειες, με σημαντικές συνέπειες και ως προς αυτό το σημείο.
Η πρόταση της περιφέρειας δημιουργεί την προοπτική απαντλησης των υδάτων από την περιοχή της Κάρλας μέχρι τα τέλη αυτού του έτους με αρχές του επόμενου, λαμβάνοντας υπόψη και το σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας, για το οποίο βέβαια δεν γνωρίζουμε περαιτέρω χρονοδιάγραμμα. «Θα κερδίσουμε έτσι μια καλλιεργητική περίοδο και αρκετά χρήματα. Όλο το κόστος θα είναι περίπου 25 εκατομμύρια», λαμβάνοντας υπόψη και το σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας, για το οποίο βέβαια δεν γνωρίζουμε περαιτέρω χρονοδιάγραμμα.
«Έχει φτάσει η ώρα να πάρουμε αποφάσεις, αν πραγματικά μας ενδιαφέρει να αποκτήσει ζωή η Κάρλα, για αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο της αντλίας», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
«Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να στηριχθεί απ’ όλους μας. Δεν είναι μεγάλο το κόστος. Νομίζω πως 25 εκατομμύρια για να αποκτήσει η Κάρλα την παλιά της καλλιεργητική αίγλη δεν είναι πολλά», δήλωσε ο κ. Κουρέτας, σημειώνοντας πως το έργο θα παραμείνει στην Περιφέρεια, με όλες τις θετικές συνέπειες στις εκτάσεις της.
Ο περιφερειάρχης τόνισε τέλος πως η κυβέρνηση διαβλέπει θετικά το έργο αυτή τη στιγμή, καθώς δεν υπάρχει άλλη καλύτερη λύση, καθώς θα παρείχε μεν δια βίου προστασία σε ολόκληρη την περιοχή, η υλοποίησή της όμως καθίσταται δύσκολη και χρονοβόρα.
Δείτε βίντεο:
Δείτε φωτογραφίες:
Ζωή Μπουρουτζή – Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις