Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων έφερε την οργίλη αντίδραση Ερντογάν στο υπουργικό συμβούλιο, προειδοποιώντας για καταστροφικές συνέπειες στις σχέσεις Τουρκίας – Ηνωμένων Πολιτειών. «Συμμορίες Αρμενίων έσφαζαν στην Τουρκία» η απάντηση του προέδρου της Τουρκίας στον Μπάιντεν. Κάλεσε τις αμερικανικές αρχές στην Τουρκία για να εξετάσουν τα πάνω από ένα εκατομμύριο έγγραφα από τα γεγονότα του 1915.
Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα… Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο 24ωρα μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τη δική του αναδρομή στα γεγονότα και προειδοποίησε για καταστροφικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών.
Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, η Τουρκία περίμενε με κομμένη την ανάσα να ακούσει σήμερα τον πρόεδρο Ερντογάν. Για να ακούσει τι θα απαντήσει στον Μπάιντεν για την κατηγορία της «γενοκτονίας των Αρμενίων». “Το κλίμα ήταν τεταμένο και ο πρόεδρος σε μεγάλο εκνευρισμό. Μίλησε σε υψηλούς τόνους, κατηγόρησε τη Δύση, τις ΗΠΑ ότι δεν γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα, μίλησε για ομαδικούς τάφους τούρκων από σφαγές που έκαναν οι συμμορίες Αρμενίων. Όμως και πάλι δεν έκοψε τους δεσμούς του με τις ΗΠΑ, ούτε ακύρωσε το ραντεβού με τον Μπάιντεν τον Ιούνιο. Παρά τους υψηλούς τόνους έδειξε αδύναμος να κάνει την οποιαδήποτε κίνηση κατά των Αμερικανών, και της Δύσης, ενώ απέναντι του έχει μια αντιπολίτευση που τον επικρίνει δριμύτατα για τους απερίσκεπτους χειρισμούς του στην εξωτερική πολιτική και μια οικονομία που παραπαίει πλέον επικίνδυνα”.
Την ίδια ώρα η οργή των Τούρκων δεν λέει να κοπάσει. Με σπαθιά και παραδοσιακές φορεσιές Τούρκοι διαμαρτύρονται έξω από το Αμερικανικό προξενείο στην Άγκυρα. Κρατούν σημαίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και φωνάζουν συνθήματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.
“Είναι μία επιχείρηση με την οποία θέλουν να στριμώξουν την Τουρκία” λέει ο Αϊντίν Ερέν, κάτοικος της Άγκυρας.
Διαδηλώσεις και στην Κωνσταντινούπολη με τον κόσμο να ζητά να φύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Τα προξενεία σε όλες τις μεγάλες πόλεις παραμένουν κλειστά.
Και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κάνει λόγο για απαράδεκτη δήλωση του Αμερικανού προέδρου η οποία θα προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις των δύο χωρών.
“Τα ιστορικά γεγονότα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο διαμάχης και για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται. Το να ανασύρεις εχθρότητες από την ιστορία και να δημιουργείς νέες είναι απαράδεκτο και ανώφελο” ανέφερε ο υπ. Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
Η επόμενη κίνηση ανήκει στην Τουρκία εκτιμούν αναλυτές ενόψει και της πιθανής συνάντησης του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούνιο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
“Τα διλήμματα μεταφέρονται στην Τουρκία και είναι και πολιτικά και γεωπολιτικά. Μέχρι τότε η Τουρκία, η Άγκυρα, ο πρόεδρος Ερντογάν θα πρέπει να έχει αποφασίσει τι πρέπει να κάνει” σχολιάζει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής.
Η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ήρθε σε μία ήδη δύσκολη περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών, όπως και για τον Τούρκο πρόεδρο με αρκετά προβλήματα και στο εσωτερικό.
“Η βαθιά οικονομική κρίση στην Τουρκία και η απομόνωσή της στο διεθνές επίπεδο έχει δυναμώσει το χέρι του Μπάιντεν απέναντι στην Τουρκία” εκτιμά από την πλευρά του ο αναλυτής Τζενγκίζ Τσαντάρ.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αρμένιοι άκουσαν πάντως με ανακούφιση την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν. Δηλώνουν πως γι’ αυτούς ήταν μια μορφή δικαίωσης.
Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή, Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου