Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και οι προετοιμασίες για το Πασχαλινό τραπέζι βρίσκονται σε πυρετώδεις ρυθμούς. Οι κρεοπώλες προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό τους, να πραγματοποιήσουν έγκαιρα τις παραγγελίες τους μέχρι την Μ. Τετάρτη,καθώς ο αριθμός των ελληνικών σφαγείων είναι περιορισμένος, μη καθιστώντας εφικτή την άμεση εξυπηρέτηση τους. Όπως παρατηρείται, σε υψηλά επίπεδα κοστολόγησης θα κυμανθούν οι τιμές του οβελία σε σύγκριση και με τις περσινές εκτιμήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή πώλησης του αρνιού θα αγγίξει τα 15 ευρώ ενώ την ίδια στιγμή πέρυσι βρίσκονταν στα 14 ευρώ. Ανάλογη αύξηση παρατηρείται και στο κατσίκι, το οποίο από τα 15 ευρώ ανέβηκε στα 16 ευρώ, μπορεί η διαφορά να φαντάζει μικρή στο άκουσμα της, ωστόσο είναι ζημιογόνα για το πορτοφόλι του εκάστοτε καταναλωτή, ο οποίος καλείται για ακόμη μία φορά να <<βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη>>, ώστε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες του επίκαιρου φαινομένου του πληθωρισμού, που μαστίζει την ελληνική οικονομία.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Astra Tv.gr, ο πρόεδρος κτηνοτρόφων Μαγνησίας Γιώργος Τερζάκης << η τιμή του αρνιού είναι εμφανώς ανεβασμένη σε σχέση με πέρυσι και σε αυτό συντέλεσε το υψηλό κόστος παραγωγής. Ο κόσμος δεν μπορεί να γνωρίζει, ωστόσο είναι η αλήθεια, τα έξοδα παραγωγής ήταν μεγάλα για εμάς τόσο στα καύσιμα που χρησιμοποιούσαμε όσο και στις τροφές των ζώων, οι συγκεκριμένες ανατιμήσεις ευθύνονται για την αύξηση του κόστους, που επωμίζονται οι πολίτες. Η τιμή πώλησης από το σφάξιμο ξεκινάει από τα 8,80 ευρώ έως τα 9,20 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ(13%). Προσωπικά αυτό που με στεναχωρεί, είναι ότι ορισμένοι κρεοπώλες ξεγέλασαν κτηνοτρόφους και χαμηλώσανε τις τιμές στο εμπόρευμα των αμνοεριφίων. Προτάσσοντας το προσωπικό τους όφελος βαπτίζουν τα εισαγόμενα αρνιά και κατσίκια, που προέρχονται από γειτονικές χώρες, όπως την Βουλγαρία και την Ρουμανία, ως ελληνικά, ώστε να μπορούν να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Προσωπικά καλώ την Πολιτεία να κάνει πιο συχνούς , εκτενείς ελέγχους στις επιχειρήσεις, ώστε η τιμή πώλησης να αντιπροσωπεύει και την ποιότητα του προϊόντος και ο κόσμος να γνωρίζει <τί> σερβίρεται στο τραπέζι του>>.
Η περιορισμένη διαθεσιμότητα του ελληνικού οβελία είναι εμφανής, άλλωστε όλοι αντιλαμβανόμαστε τις καταστροφές, που δημιούργησαν στο πέρας τους οι έντονες κακοκαιρίες Daniel και Elias, πλήττοντας τον πρωτογενή τομέα σε μεγάλο βαθμό. Η Θεσσαλία λίγους μήνες μετά δείχνει ακόμα θορυβημένη από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, που προκάλεσαν τα συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα και σίγουρα ο χρόνος θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανασυγκρότησής της σε ψυχολογικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο δομών.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω