Ύστερα από δύο χρόνια σχετικής πτώσης της ζήτησης λόγω της τηλεκπαίδευσης, γονείς και νέοι φοιτητές επιδίδονται εκ νέου σε αγώνα δρόμου για εξασφάλιση φοιτητικής στέγης. Εκπρόσωποι του μεσιτικού κλάδου από Πάτρα, Ιωάννινα και Χανιά σκιαγράφησαν μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με την προσφορά και ζήτηση φοιτητικής κατοικίας σε κάθε περιοχή.

Πάτρα: Στα 250-350 ευρώ ο μέσος όρος του ζητούμενου ενοικίου

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αθανασία Σταμοπούλου από την Πάτρα, οι τιμές εκεί κυμαίνονται από ένα απλό στούντιο μέχρι ένα δυάρι – τριάρι από 150 μέχρι 500 ευρώ. Για αύξηση της τάξεως του 15% – 25 % στις ζητούμενες τιμές μίσθωσης τη φετινή χρονιά στην Πάτρα έκανε λόγο ο πρόεδρος του πανελλήνιου δικτύου E-Real Estates Θέμης Μπάκας, με το 47% των διαθέσιμων ακινήτων να έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 250 έως 350 ευρώ. Ο κ. Μπάκας εξήγησε τις διακυμάνσεις των τιμών ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του ακινήτου, αλλά και την περιοχή στην οποία βρίσκεται, ενώ έδωσε και χρήσιμες συμβουλές σε σχέση με τη διαθέσιμη συγκοινωνία.

Μεγαλύτερη ζήτηση, όπως είπε, έχουν τα επιπλωμένα διαμερίσματα, που άλλωστε είναι και τα περισσότερα διαθέσιμα προς ενοικίαση διαμερίσματα.

Ο κ. Μπάκας επισήμανε εξάλλου ότι εφόσον κάποιος φοιτητής είχε ήδη ενοικιάσει κάποιο ακίνητο από την περασμένη χρονιά, το μισθωτήριο συμβόλαιο είναι τριετής διάρκειας, και αν δεν έχει συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό, δεν μπορεί να τους ζητηθεί επαναδιαπραγμάτευση της τιμής ενοικίασης.

Ιωάννινα: Μισθώνουν νωρίτερα τα σπίτια από φόβο μήπως δεν βρουν κατάλληλη στέγη

Με τους εισακτέους να φτάνουν φέτος τους 3.500, οι γονείς από πολύ νωρίς ξεκίνησαν να ψάχνουν για σπίτι, αλλά και να το νοικιάζουν 2 με 3 μήνες προτού ξεκινήσει το παιδί τους να φοιτά στη σχολή στην οποία πέρασε, ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος. Οι τιμές κυμαίνονται και εδώ από 250 έως 550 ευρώ.

«Οι γονείς φέτος έρχονται σταδιακά στην πόλη και δεν έχουμε αυτό το μαζικό κύμα που είχαμε άλλες χρονιές για την εύρεση φοιτητικής κατοικίας», εξήγησε ο πρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών Ιωαννίνων Θεόδωρος Μπάσιος, προσθέτοντας πως οι τιμές και στα Ιωάννινα είναι αυξημένες κατά ένα ποσοστό από 10 μέχρι και 30%. Μπορεί κανείς να βρει μία παλιά γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης με 250 ευρώ, ενώ αν είναι καινούρια η ανακαινισμένη μπορεί να φτάσει τα 350 ή και τα 380 ευρώ. Για ένα δυάρι οι τιμές κυμαίνονται από 300 έως και 600 ευρώ. Πιο οικονομικές επιλογές είναι διαθέσιμες εκτός κέντρου.

«Θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή στους γονείς και στους φοιτητές, όταν βλέπουν κάποιες αγγελίες στο διαδίκτυο από δήθεν ιδιοκτήτες, να μην δίνουν προκαταβολές για να κλείσουν το ακίνητο, αλλά να απευθύνονται στα οργανωμένα μεσιτικά γραφεία της πόλης για να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης», τόνισε ο κ. Μπάσιος.

Χανιά: Ιδιοκτήτες ζητούν από τους φοιτητές να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους την τουριστική περίοδο

Όπως εξήγησε ο κτηματομεσίτης Γιάννης Κριαράς από τα Χανιά, καθώς η περιοχή αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό, οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να βάλουν τα σπίτια τους σε τουριστικές πλατφόρμες, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μην μπορούν να βρουν σπίτι.

Οι τιμές ξεκινούν από 400 ευρώ και φτάνουν στα δυάρια ως 650 ευρώ, αλλά είναι πραγματικά δύσκολο να βρεθεί κάποιο σπίτι διαθέσιμο. Το πρόβλημα φαίνεται να ενισχύεται από την προτροπή της γερμανικής Bild προς τους ηλικιωμένους Γερμανούς να επιλέξουν τα Χανιά για να ξεχειμωνιάσουν με λιγότερο κόστος, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Μια λύση που επιλέγουν ορισμένοι φοιτητές, όπως ανέφερε ο κ. Κριαράς, είναι να διαμένουν σε κάποιο μικρό ξενοδοχείο τον πρώτο καιρό, ώσπου να γνωριστούν με τους συμφοιτητές τους και να επιλέξουν να συγκατοικήσουν, νοικιάζοντας κάποιο μεγαλύτερο διαμέρισμα με επιμερισμό του κόστους.

Περισσότερα Εδω