Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται το μέτωπο των αγροτών με την κυβέρνηση. Οι αγρότες ουσιαστικά έχουν δώσει μια “διορία” στην κυβέρνηση, καθώς αναμένουν απάντηση για τη συνάντηση που έχουν ζητήσει με τον πρωθυπουργό μέχρι και αύριο Παρασκευή. Βάσει του σχεδιασμού τους αν δεν υπάρξει θετική για εκείνους εξέλιξη τότε απίστευτη αύριο θα κλιμακώσουν τις επόμενες κινήσεις τους ακόμη και με “απόβαση” με τρακτέρ στην Αθήνα, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου είναι θετικό στο διάλογο, με την προϋπόθεση να παραμείνουν οι δρόμοι και οι εθνικές ανοιχτοί.
Στην κυβέρνηση εδώ και ημέρες διαμηνύουν ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός στον διάλογο, με πηγές της Ηρώδου Αττικού να αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μίας συνάντησης, ρίχνοντας παράλληλα μία ακόμη πρόταση στο τραπέζι. “Φτιάξτε μία συγκεκριμένη επιτροπή, με θεσμικούς εκπροσώπους και παρουσιάστε μία λίστα αιτημάτων. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να συνομιλεί με τα μπλόκα”, λένε κυβερνητικές πηγές, με τον Παύλο Μαρινάκη να προσθέτει: “ας γίνει μία επιτροπή με αιτήματα να την συνοδεύουν και εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν στερέψει.
Συνεπώς το ερώτημα είναι αν δεν υπάρχει κάτι άλλο να δοθεί ως ενίσχυση, ποιος ο στόχος της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Και γιατί το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τετ α τετ; Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι απλή: κατά τη διάρκεια μίας σύγκρουσης, η διαπραγμάτευση δεν σταματάει. Οι αγρότες μέχρι ώρας διαμαρτύρονται χωρίς να κόβουν τη χώρα στα δύο, ενώ η κυβέρνηση έδωσε κάποιες ενισχύσεις, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων. Όλες αυτές τις ημέρες ο διάλογος δεν σταμάτησε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ο Μάκης Βορίδης άφησε μία χαραμάδα ελπίδας για επανεξέταση των ενισχύσεων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν ωστόσο, με τους αγρότες να αποφασίζουν σκλήρυνση της στάσης τους και το Μέγαρο Μαξίμου να προτρέπει στη συγκρότηση επιτροπής με συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένα αιτήματα. Εάν τελικά γίνει πάντως το “ραντεβού” Μητσοτάκη-αγροτών, εκτιμάται ότι δεν θα φύγουν με άδεια τα χέρια, αρκεί να μην υπάρξουν ακρότητες. Καθόλου τυχαίο δεν ήταν ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε δύο φορές σε επαγγελματικές ομάδες που έχουν την δυνατότητα να “ακούγονται” περισσότερο από ότι άλλες και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τις ικανοποιεί περισσότερο από τις πιο… βουβές, γιατί μία τέτοια πολιτική θα σηματοδοτούσε προνομιακή μεταχείριση. Τόσο από το βήμα του ελληνοαμερικανού επιμελητηρίου όσο και χθες από το Χαϊδάρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι δεν θα γίνει το χατίρι των πιο… φωνακλάδων, αναφέρει το thetoc. “Δουλειά μας είναι να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε όλα τα κοινωνικά αιτήματα με δικαιοσύνη και να μην αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο ή να διαδηλώνει πιο έντονα… Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και εάν είναι το αίτημα του και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου” είπε χθες ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τους αγρότες “φίλους” και υπενθυμίζοντας ότι την προηγούμενη τετραετία η κυβέρνηση έδωσε στον αγροτικό κόσμο 1 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις, εκ των οποίων τα μισά προέρχονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
To υπόμνημα και τα αιτήματα
Οι αγρότες στο υπόμνημα που κατέθεσαν χθες το βράδυ της Τετάρτης στο γραφείο του Πρωθυπουργού καταγράφουν με τον πλέον επίσημο τρόπο όλα τα αιτήματά τους όπως αυτά καθορίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας, ενώ αύριο Παρασκευή λήγει η διορία που έχουν δώσει στην κυβέρνηση προκειμένου να μην κατέβουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα στο υπόμνημά τους, διατυπώνουν εννέα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.
Η επιστολή περιλαμβάνει και ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, με το οποίο οι αγρότες ζητούν να τους κοινοποιηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.
Αιτήματα των αγροτικών μπλόκων
-Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
-Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
-Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
-Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
-Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
-Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
-Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
-Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας
Παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία
-Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
-Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
-Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
-Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
-Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
-Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
-Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
-Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.