Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος παιδαγωγός, ο δημιουργός του Θεατρικού Παιχνιδιού & εμψυχωτής των εμψυχωτών, Λάκης Κουρετζής. Την Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου & ώρα 12:30 ο αποχαιρετισμός του στο νεκροταφείο του Βύρωνα.

Και να η μεγάλη είδηση! Η ώρα του αποχωρισμού φτάνει…
Μια εικόνα. Ο Δάσκαλος με τα λευκά του ρούχα… μπρος στη μεγάλη αόρατη σκάλα, όπως τότε σ` εκείνο το παιχνίδι που παίξαμε παλιά. Άνθρωποι λευκοντυμένοι καταφτάνουν εκεί από διάφορα σημεία της Ελλάδας. Σαν σε γιορτή! Ένα ιδιαίτερο ΠΑΙΧΝΙΔΙ αυτή τη φορά!
Και πώς παίζεται τώρα αυτό το παιχνίδι, Δάσκαλε; Ποιος θα μας πει;
Οι άνθρωποι με τα λευκά λυπημένοι και αμήχανοι… Απλώνουν τα χέρια. Μπαίνουν στον κύκλο. Ένας μεγάλος κύκλος. Εκείνος ανεβαίνει. Χαμογελά…ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, ακούγεται να λέει δυνατά!
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, Δάσκαλε! Θα μάθουμε και τούτο το παιχνίδι που παίζεται χωρίς εσένα!
Ο Δάσκαλος γίνεται λευκό σύννεφο, ταξιδεύει στο επέκεινα… γίνεται φως που θα μας ζεσταίνει και θα φωτίζει το δρόμο όλων αυτών που τον αγάπησαν και μπήκαν ή θα μπουν στον κύκλο του Θεατρικού Παιχνιδιού!
Ο Δάσκαλος ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. Δεν θα φύγει ποτέ από κοντά μας όσο θα τον θυμόμαστε και θα τιμούμε αυτά που έχουμε ζήσει και μάθει κοντά του. Θα είναι μαζί μας για πάντα, η μνήμη του θα είναι αιώνια!

Η σχέση του Λάκη Κουρετζή με τη Λάρισα

Η σχέση του με τη Λάρισα ήταν συνεχής και δυναμική για πάνω από τριάντα (30) χρόνια. Ήδη από το 1989 άρχισε να παρουσιάζει τη μέθοδο του Θεατρικού Παιχνιδιού σε ομάδες εκπαιδευτικών, γονέων και άλλων ενδιαφερομένων, να πέφτουν τα πρώτα σπέρματα αυτής της σπουδαίας μεθόδου και γενικότερα της Αισθητικής Αγωγής και Έκφρασης και να βρίσκει ένθερμους θιασώτες και υποστηρικτές. Έτσι, το 1992 δημιουργήθηκε η ομάδα ΕΚΦΡΑΣΗ (η σημερινή ΕΚΦΡΑΣΗ-ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ- Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), η οποία λειτουργεί αδιαλείπτως από τότε με την εμψύχωση του ίδιου του Δασκάλου, Λάκη Κουρετζή, και η οποία έχει να επιδείξει πλούσιο και σημαντικό έργο όλα αυτά τα χρόνια στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Βασικό στοιχείο για την ύπαρξη της ομάδας ήταν το σεμινάριο-εργαστήριο Παιδαγωγικής Θεάτρου- Θεατρικού Παιχνιδιού, που λειτουργεί από την αρχή της δημιουργίας της έως σήμερα με βασικό εμψυχωτή τον Λάκη Κουρετζή, με σκοπό την θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των μελών, την ανατροφοδότηση και τη σύνδεση της ομάδας.

Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια έχει πραγματοποιηθεί, μεγάλος αριθμός σεμιναρίων, βιωματικών εργαστηρίων, ημερίδων/διημερίδων και άλλων δράσεων, από τον ίδιο και την ομάδα, στη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας που απευθύνονταν σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και άλλους ενδιαφερόμενους. Αναπτύχθηκαν συνεργασίες με διάφορους φορείς, Δήμους, Σχολικούς Συμβούλους, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κλπ.

Η συνεργασία του Λάκη Κουρετζή και της ομάδας ΕΚΦΡΑΣΗ με τον Δήμο Λαρισαίων ήταν και είναι διαρκής σε διάφορα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε και το πρόγραμμα open system, ένα καινοτόμο πρόγραμμα, στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν πρόταση του Λάκη Κουρετζή, περιελάμβανε θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών των Παιδικών Σταθμών του Δήμου.

Μια από τις τελευταίες δράσεις της ομάδας ήταν η παρουσίαση θεατρικού δρώμενου σε εξωτερικό χώρο στο ποτάμι με τον τίτλο «Περίπατοι με τον κύριο Ρουσσώ στον Πηνειό», το οποίο ήταν βασισμένο σε θεατρική διασκευή που έκανε ο Λάκης Κουρετζής στο έργο του Ζαν Ζακ Ρουσσώ «Ονειροπολήσεις ενός μοναχικού οδοιπόρου».

Ο Λάκης Κουρετζής, ένας σπουδαίος εμψυχωτής και Δάσκαλος, ένας σημαντικός σκηνοθέτης και συγγραφέας πλούσιου πρωτότυπου έργου που προέκυψε από τη συνεχή έρευνα και εργασία με ομάδες παιδιών και ενηλίκων. Ο εμψυχωτής των εμψυχωτών. Ο Δάσκαλός μας! Ένας προικισμένος άνθρωπος που αγαπήθηκε όσο λίγοι. Έκανε τρόπο ζωής του το Θεατρικό Παιχνίδι. Υποστήριξε με πάθος τη δύναμη της ομάδας. Έλεγε: «Αν θες να πας κάπου γρήγορα, πήγαινε μόνος σου. Αν, όμως, θέλεις να φτάσεις μακριά, πήγαινε μαζί με άλλους, με μια ομάδα!». Κι ακόμη «Για να μπεις στον κύκλο της ομάδας πρέπει να αφήσεις έξω μαζί με τα παπούτσια σου και λίγο απ` το εγώ σου».

Με τις ομάδες που δημιουργήθηκαν στο Θέατρο Ημέρας (που ίδρυσαν μαζί με την Μάγκυ Μοτζολή το 1992, https://theatro-imeras.gr/gr/ ) και ανά την Ελλάδα συνέχιζε να διερευνά τις διαστάσεις αυτής της ανεξάντλητης μεθόδου, του Θεατρικού Παιχνιδιού, που συνεχώς μας αποκάλυπτε και μια άλλη διάσταση που ούτε ο ίδιος είχε αρχικά φανταστεί, όταν ξεκινούσε με τους συνεργάτες του να κάνει Θεατρικό Παιχνίδι σε πλατείες, πάρκα, αυλές σχολείων…

Ήταν μέχρι το τέλος ΠΑΡΩΝ, μια αστείρευτη πηγή φαντασίας δημιουργικότητας και πρωτότυπων, καινοτόμων ιδεών. Πάντα είχε κάτι για να μας εκπλήσσει μ` έναν ιδιαίτερο τρόπο, κάτι που δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μας. Το Θεατρικό Παιχνίδι σε βάζει μπρος στις δυσκολίες σου και όχι στις ευκολίες σου, έλεγε. Χρειάζεται να εμβαθύνεις στα πράγματα, να ατενίζεις, να βλέπεις και τι υπάρχει πίσω από αυτό που φαίνεται. Τον ευχαριστούσε να προκαλεί και να κεντρίζει τη σκέψη όσων βρίσκονταν κοντά του στις ομάδες, ομιλίες κλπ.

Πυροδοτούσε τη φαντασία μας που μπορούσε να μας πάει «αλλού», πέρα εκεί μακριά στο όνειρο, στο ανέφικτο που γίνεται εφικτό, στον χώρο των αισθήσεων και των συναισθημάτων. Μας εμψύχωνε και δημιουργούσε το κατάλληλο περιβάλλον για την εξερεύνηση και ανακάλυψη του εαυτού μας πρώτα.
Ο Δάσκαλός μας, με τον ενθουσιασμό ενός παιδιού! Μας τόνιζε πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε το παιδί μέσα μας, που χρειάζεται να του δώσουμε χώρο και χρόνο να αναπνεύσει και να εκφραστεί. Μας μιλούσε για την παιδική πλευρά του εαυτού μας, που εκφράζει το αγνό και το αυθόρμητο, το αυθεντικό, το ενθουσιώδες, το δυναμικό, τη χαρά της ζωής… Για την παιδικότητα που κινδυνεύει να εξαφανιστεί, για το πόσο σημαντικό είναι να είσαι άνθρωπος ανθρώπινος που τον νοιάζει τούτος ο κόσμος!

Ως ομάδα ΕΚΦΡΑΣΗ νιώθουμε απέραντη ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχουμε ζήσει με τον Δάσκαλό μας και μέσα στον ευρύτερο κύκλο του Θεατρικού Παιχνιδιού, που αποτελούμε κι εμείς μια ψηφίδα αυτού του σύμπαντος που λέγεται Θεατρικό Παιχνίδι- μέθοδος Λάκη Κουρετζή και που είχαμε την τιμή να συμπορευόμαστε τόσα χρόνια μαζί του.

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΔΑΣΚΑΛΕ!
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΕΣ!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω